Liderii UE nu au ajuns la un acord privind armele pentru Ucraina. „Să fim sinceri: nu s-a decis nimic real cu privire la finanțarea apărării”

Vineri, 22 Martie 2024, ora 15:55
2510 citiri
Liderii UE nu au ajuns la un acord privind armele pentru Ucraina. „Să fim sinceri: nu s-a decis nimic real cu privire la finanțarea apărării”
Soldat ucrainean FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Liderii UE sunt conștienți că ar trebui alocați mai mulți bani pentru armamentul Ucrainei. Pur și simplu nu pot fi de acord cu privire la cum să o facă. Șefii de stat sau de guvern europeni au convenit, joi, 21 martie, la Bruxelles, să ceară Băncii Europene de Investiții să fie mai flexibilă în politica sa de creditare a companiilor de apărare, ceea ce este în prezent prea riscant pentru bancă, notează Politico.

„Să fim sinceri: nu s-a decis nimic real cu privire la finanțarea apărării”, a declarat un oficial UE după summitul de la Bruxelles. Liderii UE au opinii diferite în ceea ce privește imaginea de ansamblu – un impuls serios pentru finanțarea europeană a livrărilor de arme către Ucraina, de exemplu, prin obligațiuni de apărare.

Posibilitatea emiterii de obligațiuni comune ale UE este susținută de Franța, Estonia, Polonia și alte țări, dar puternic contestată de țări mai frugale precum Germania, Țările de Jos și Austria.

Dezbaterea dintre cei 27 de lideri ai Uniunii Europene a reflectat aceste diferențe, cancelarul german Olaf Scholz și Mark Rutte al Olande pronunțându-se din nou împotriva acestei idei. Liderii UE au cerut Comisiei Europene „să studieze toate opțiunile de mobilizare a fondurilor și să prezinte un raport până în iunie”, care a fost susținut de statele baltice, Polonia și Grecia.

„Dezbaterea este la început, nu la sfârșit”, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în seara zilei de 21 martie.

UE urmărește și să ocolească interdicția de achiziție a armelor de la bugetul de stat pentru a sprijini Ucraina. Comisia Europeană a propus un grup de lucru juridic pentru revizuirea articolului 41 alineatul (2), care interzice finanțarea „operațiunilor cu implicații militare sau de apărare” din bugetul comun al UE.

Acord de principiu pentru a rechiziţiona o mare parte din profiturile excepţionale generate de activele ruseşti îngheţate şi a le da Ucrainei

Liderii UE au ajuns joi seară la un acord de principiu pentru a rechiziţiona o mare parte din profiturile excepţionale generate de activele ruseşti îngheţate şi a le da Ucrainei, relatează The Guardian.

Acordul vine după aproape un an de negocieri legate de temeiul juridic pentru sechestrarea efectivă a 190 de miliarde de euro deţinute în depozitarul central belgian de valori mobiliare Euroclear.

S-a ajuns la un acord după ce formularea textului a fost modificată pentru a răspunde obiecţiilor Ungariei, care se opunea ca banii să fie folosiţi pentru înarmarea Ucrainei.

Modul în care vor fi împărţite fondurile nu a fost încă decis, dar propunerea este de a utiliza 90% pentru programe militare şi 10% pentru reconstrucţie, cu posibilitatea ca o parte din bani să fie redirecţionaţi către finanţarea de către UE a misiunilor de menţinere a păcii din întreaga lume, pentru a răspunde astfel preocupărilor Ungariei.

Potrivit POLITICO, Ungaria a declarat că se va opune planului Comisiei Europene de a folosi 90% din profiturile din activele îngheţate ale Rusiei pentru a cumpăra arme pentru Ucraina. "Poziţia Ungariei este că nu vrem să ne implicăm în război, aşa că nu trimitem arme", a declarat Balázs Orbán, mâna dreaptă a premierului ungar Viktor Orbán - cu care nu are nicio legătură de rudenie.

Potrivit propunerii Comisiei, 90% din veniturile provenite din activele ruseşti îngheţate în Europa - în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro pe an - ar urma să fie destinate cumpărării de muniţie, în timp ce restul va oferi asistenţă nemilitară Kievului. Balázs Orbán a susţinut fie reducerea cotei de sprijin militar "la zero la sută", fie asigurarea unei derogări prin care Ungaria să nu contribuie la cumpărarea de arme - lucru considerat dificil din punct de vedere tehnic.

Măsura este încă încărcată de riscuri juridice, existând posibilitatea ca banii să trebuiască să fie returnaţi după război, dacă Rusia lansează o acţiune în justiţie.

Miercuri, Kremlinul a declarat că o astfel de mişcare ar fi o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, dar diplomaţii UE au declarat că sunt cu toţii de acord că profiturile sau dobânzile generate de activele îngheţate ar putea fi folosite în Ucraina.

Armele inovatoare ale industriei franceze de apărare care vor fi testate în Ucraina
Armele inovatoare ale industriei franceze de apărare care vor fi testate în Ucraina
Noile arme ale industriei franceze de apărare, mai ales cele anti-dronă, vor fi testate în timpul operațiunilor de apărare din Ucraina. Forțele Armate ale Ucrainei ar putea avea nevoie de...
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #summit UE, #arme, #finantare , #Razboi Ucraina