Un expert britanic dezvăluie amăgirea lui Putin: Nu poate cuceri Europa dintr-un singur motiv VIDEO

Joi, 08 Februarie 2024, ora 04:00
16246 citiri
Un expert britanic dezvăluie amăgirea lui Putin: Nu poate cuceri Europa dintr-un singur motiv VIDEO
Putin nu are puterea economică pentru a cuceri Europa FOTO: / captură Sky News

Războiul lui Putin din Ucraina care se apropie de borna celor 2 ani trimite unde de șoc în întreaga Europă, iar temerile privind o escaladare a conflictului pe teritoriul NATO sunt vehiculate intens. Acum, un expert britanic explică faptul că Putin se amăgește în privința visurilor sale imperialiste, deoarece Rusia nu poate pur și simplu câștiga un război contra Europei. Chiar dacă sprijinul Statelor Unite dat Ucrainei se oprește, Putin ar fi nebun să înceapă o conflagrație pe bătrânul continent.

În prezent, se vorbește mult despre cum trebuie să ne pregătim pentru războiul cu Rusia. Există păreri în Occident despre cum, în caz de război, părți ale bazei noastre industriale ar putea fi convertite în producție militară, potrivit analizei lui Andrew Lilico din The Telegraph.

Economia Rusiei este destul de mică, doar aproximativ 85% din dimensiunea Italiei. Populația sa de aproximativ 140 de milioane este mai mică decât cea a Germaniei și Franței la un loc.

Isterie pe plan internațional, un produs spre maximum istoric: Oamenii cumpără masiv, anunță cea mai mare bancă

Nu a reușit să învingă Ucraina – o țară care, atunci când Rusia a invadat, era a 53-a cea mai mare economie a lumii, sub Noua Zeelandă și Peru. Chiar dacă o viitoare administrație din SUA și-ar pierde orice interes în protejarea Europei, ar trebui să ne temem cu adevărat că Rusia ar putea învinge forțele combinate ale UE, astfel încât să ajungă în Marea Britanie?

Relația dintre puterea militară și creșterea economică este complexă și bidirecțională. Punctul de pornire clasic pentru analiza relației dintre puterea militară și cea economică a fost, de obicei, că puterea militară este, în egală măsură, o reflectare a resurselor disponibile armatei. Evident, alte lucruri, cum ar fi geografia, alianțele, tehnologia, abilitățile și experiența militară sau moralul, nu sunt de obicei egale.

Resursele disponibile militarilor constau din cele care au fost deja mobilizate ca forțe militare și cele care ar putea fi mobilizate rapid, în intervalul de timp necesar pentru a fi relevante, dacă ar fi necesar. Să ne gândim deocamdată la forțele militare ca având două componente: numărul de personal și echipamentul.

Noua putere a Ucrainei dezvăluită de un expert: Tehnica ”divină” de inspirație japoneză ce îi face prăpăd lui Putin VIDEO

Rusia nu are resursele economice pentru a înfrunta Europa

Economia Rusiei este de aproximativ 10% din dimensiunea UE. UE cheltuiește aproximativ 1,3% din PIB pentru armata sa, iar rușii și-au majorat recent cheltuielile la aproximativ 6%. Deci cheltuielile militare ale UE vor fi de aproximativ două ori mai mari decât cele ale Rusiei.

Dacă presupunem că cheltuirea mai multă produce o eficiență mai mare a trupelor, atunci, prin legea pătratului, pentru a compensa cheltuielile cu jumătate din atât, Rusia ar trebui să mobilizeze cu peste 40% mai multe trupe decât UE pe care le-a putut dedica luptei, dacă forțele ruse ar continua să lupte cu aceleași procente de pierderi ca și trupele UE.

Armatele combinate ale UE au aproximativ 1,4 milioane de soldați. Deci, Rusia ar trebui să aibă aproximativ 2 milioane de soldați disponibili într-un război de uzură. Dacă presupunem că Rusia ar ataca și aplică regula clasică potrivit căreia forțele de atac au nevoie de un avantaj de 1,5:1 pe un teatru de operațiuni, Rusia ar avea nevoie de aproximativ trei milioane. Rusia are în prezent aproximativ 1,2 milioane de soldați, dar mai dispune de aproximativ 2 milioane de rezerviști.

Coșmarul devenit realitate în Rusia: Putin trece la măsuri dure, inventând ”întrerupătorul ucigaș” VIDEO

Dacă analiza de mai sus este corectă, atunci, pe termen mediu, chiar și lăsând deoparte orice diferențe de „moral”, pentru a avea o șansă împotriva unei UE combinate (și astfel să fie în situația de a amenința Marea Britanie), Rusia ar trebui fie să își dubleze sau triplează forțele militare actuale sau să dublează sau tripleze cheltuielile militare în raport cu PIB-ul.

O dublare a cheltuielilor sale în raport cu PIB-ul l-ar pune în intervalul de 12-15% din Uniunea Sovietică târzie – nivelul care a provocat prăbușirea economiei sovietice în anii 1980. O triplare ar fi și mai paralizantă.

Economia rusă continuă să fie supusă sancțiunilor occidentale. Numai embargoul petrolului o costă sute de miliarde de dolari. Dublarea sau triplarea cheltuielilor sale militare ar falimenta-o în câțiva ani. Rusia se poate poziționa și poate amenința sau chiar invada vecinii săi mai mici, săraci.

Dar matematica spune că, atunci când vine vorba de amenințarea UE, să nu mai vorbim de Marea Britanie, dacă noi, în Occident, continuăm să credem în cauzele noastre suficient de mult încât să luptăm dacă se ajunge la asta, Rusia, pur și simplu, nu are suficiente resurse economice pentru a constitui o amenințare serioasă pe termen mediu.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
#razboi Ucraina, #Rusia, #Putin razboi Europa, #Rusia putere, #Rusia razboi NATO, #Rusia Europa, #razboi Rusia NATO , #Razboi Ucraina