NATO confirmă: Secretarul general Stoltenberg recunoaște dreptul Ucrainei de a lovi ținte în Rusia

Vineri, 23 Februarie 2024, ora 16:28
4010 citiri
NATO confirmă: Secretarul general Stoltenberg recunoaște dreptul Ucrainei de a lovi ținte în Rusia
Stoltenberg și-a schimbat retorica în legătură cu războiul din Ucraina FOTO Twitter/Jens Stoltenberg

Un oficial NATO a confirmat, pentru Financial Times, că Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut dreptul Kievului la autoapărare, inclusiv prin lovirea unor ținte militare rusești legitime din afara Ucrainei.

Într-un interviu acordat recent Radio Liberty, Stoltenberg a subliniat că fiecare aliat își păstrează autonomia de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16, afirmând dreptul Ucrainei la autoapărare, inclusiv lovirea țintelor militare ruse legitime dincolo de granițele sale.

Aceasta este prima declarație de acest fel făcută de oficialul NATO de la începutul războiului pe scară largă, în urmă cu aproape doi ani, scrie pravda.com.

Jens Stoltenberg a recunoscut la începutul acestei săptămâni că utilizarea armelor furnizate de Occident pentru a lovi ținte din Rusia a fost mult timp un punct de dispută între aliații Kievului, din cauza temerilor legate de escaladarea conflictului.

El a asigurat că aliații Ucrainei își doresc cu toții desfășurarea lor timpurie, subliniind că eficacitatea F-16 va depinde în mod semnificativ de pregătirea piloților și de pregătirea echipajelor de întreținere și a personalului de sprijin.

„Cred că trebuie să ascultăm experții militari exact când vom fi pregătiți sau când aliații vor fi pregătiți să înceapă să trimită și să livreze F-16”, a spus șeful NATO.

„Cu cât mai devreme, cu atât mai bine”, a adăugat el.

Stoltenberg a dezvăluit că decizia de a livra Ucrainei F-16 va fi lăsată la latitudinea fiecărui aliat, cu politici diferite.

„Războiul din Ucraina este un război de agresiune, iar Ucraina are dreptul la autoapărare, inclusiv lovirea unor ținte militare ruse legitime în afara Ucrainei”, așa cum a menționat Stoltenberg.

„Este la latitudinea fiecărui aliat să decidă dacă există anumite avertismente cu privire la ceea ce livrează, iar diferiți aliați au avut politici puțin diferite în această privință”, a declarat Stoltenberg, în interviu, conform Financial Times, conform G4Media.

„Dar, în general, trebuie să ne amintim despre ce este vorba. Acesta este un război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cu încălcarea flagrantă a dreptului internațional. Iar conform dreptului internațional, Ucraina are dreptul la autoapărare”, a adăugat Stoltenberg. „Iar acest lucru include și lovirea unor ținte militare legitime, ținte militare rusești, în afara Ucrainei. Acesta este dreptul internațional și, bineînțeles, Ucraina are dreptul să facă acest lucru, să se protejeze”.

Comentariile reprezintă o intensificare a retoricii din partea lui Stoltenberg, care s-a referit anterior la drepturile Kievului în conformitate cu dreptul internațional fără a menționa în mod explicit atacurile asupra teritoriului rusesc.

El a subliniat, de asemenea, importanța morții politicianului rus de opoziție Aleksei Navalny și a câștigurilor recente obținute de forțele ruse pe câmpul de luptă, subliniind necesitatea urgentă ca NATO și aliații săi să se ralieze în spatele Ucrainei.

„Cred cu tărie că cel mai bun mod de a onora memoria lui Aleksei Navalny este să ne asigurăm că președintele Putin nu câștigă pe câmpul de luptă, ci că Ucraina va învinge”, a declarat Stoltenberg.

El a subliniat recenta retragere a forțelor ucrainene de la Avdiivka, după luni de lupte intense, ca un indicator clar al necesității unui sprijin militar sporit pentru a preveni progresele ulterioare ale Rusiei.

Dezbaterea privind utilizarea armelor occidentale pentru a lovi Rusia este posibil să se intensifice în condițiile în care unii aliați din NATO încep să trimită avioane de luptă F-16 în Ucraina. Avioanele fabricate în SUA, dacă sunt înarmate cu rachete cu rază lungă de acțiune, ar putea crește semnificativ raza potențială de acțiune a loviturilor Kievului pe teritoriul rusesc

Franța și Marea Britanie, care au furnizat deja Kievului rachete cu rază lungă de acțiune, au fost prudente în ceea ce privește aprobarea unor astfel de lovituri, de teama unei escaladări cu Moscova.

În Germania, legislatorii încearcă să îl convingă pe cancelarul Olaf Scholz să trimită rachete Taurus Ucrainei, o cerere de lungă durată a Kievului, deoarece ar putea folosi arma germană avansată pentru a lovi liniile de aprovizionare ale Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin a lăsat să se înțeleagă, anul trecut, că Moscova ar putea ataca avioanele F-16 furnizate de Occident în afara granițelor Ucrainei, ceea ce, potrivit acestuia, riscă să aducă NATO într-un conflict direct cu Rusia.

„Acest lucru riscă în mod serios să atragă și mai mult NATO în acest conflict armat”, a declarat Putin în iunie. „Tancurile ard și F-16 vor arde la fel de bine”.

Mai recent, unii oficiali ruși au amenințat că un sprijin occidental suplimentar pentru Ucraina ar putea duce la un război nuclear global.

Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Șefii armatei germane întocmesc planuri privind modul în care vor hrăni mii de soldați americani și le vor realimenta tancurile în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO, ca parte...
Speranțe pentru Ucraina, date de șeful NATO: "Nu este prea târziu să câştige războiul"
Speranțe pentru Ucraina, date de șeful NATO: "Nu este prea târziu să câştige războiul"
Dacă Occidentul își respectă promisiunile de a-i furniza mai multe arme, Ucraina poate câștiga războiul contra Rusiei, a declarat joi, 25 aprilie, secretarul general al NATO, Jens...
#razboi Ucraina, #Ucraina Rusia razboi, #tinte Rusia, #NATO, #secretar general NATO, #Jens Stoltenberg NATO , #Razboi Ucraina