Strategia SUA pentru a contracara Rusia: Izolarea, pe modelul Războiului Rece

Joi, 07 Martie 2024, ora 22:38
2099 citiri
Strategia SUA pentru a contracara Rusia: Izolarea, pe modelul Războiului Rece
Strategia SUA trebuie să păstreze victoria Ucrainei ca obiectiv pe termen lung FOTO Hepta

Invazia Ucrainei de către Rusia a forțat Washingtonul să-și regândească ipotezele fundamentale despre Moscova. Fiecare președinte american, de la Bill Clinton la Joe Biden, a căutat un anumit nivel de angajament cu Rusia. În 2021, Biden și-a exprimat speranța că Rusia și Statele Unite vor putea realiza „relații stabile, previzibile”.

Dar războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat fundamental această evaluare. Acum este clar că aceste două țări vor rămâne antagoniste mulți ani de acum înainte. A face față Rusiei necesită o strategie pe termen lung care să reflecte descurajarea pe care Statele Unite au urmat-o în timpul Războiului Rece sau ceea ce președintele John F. Kennedy a numit „luptă lungă” împotriva Uniunii Sovietice, notează Foreign Affairs.

Într-un articol din 1947, diplomatul George Kennan a descris izolarea drept o strategie politică susținută de „folosire cu dibăcie și vigilență a contraforțelor într-o serie de puncte geografice și politice în continuă schimbare”. Scopul era evitarea conflictului direct cu Uniunea Sovietică și, în același timp, oprirea răspândirii puterii sovietice.

Noua strategie de descurajare trebuie să se bazeze pe aliații SUA

Noua strategie de descurajare trebuie să se bazeze pe aliații SUA mai mult decât pe predecesorii săi din secolul al XX-lea. Și trebuie susținută – o sarcină care va fi mai dificilă fără consensul bipartizan care a caracterizat lupta împotriva comunismului în timpul Războiului Rece. Geografia de izolare va varia, de asemenea. Viziunea lui Kennan despre descurajare s-a concentrat în primul rând pe Europa. Astăzi, Eurasia post-sovietică și restul lumii vor fi mai importante.

O nouă strategie de descurajare clar formulată ar presupune că Rusia va continua să încerce să domine Ucraina. Această strategie le-ar semnala aliaților NATO și Ucrainei că Statele Unite rămân ferm angajate în securitatea europeană, liniștind în același timp oficialii americani și cetățenii americani.

Apărarea Ucrainei este crucială pentru stabilitatea europeană și pentru prevenirea răspândirii puterii ruse în lume. Descurajarea Rusiei în Ucraina înseamnă menținerea liniei de contact cât mai aproape de granița cu Rusia. Și descurajarea va rămâne necesară indiferent de modul în care se încheie războiul din Ucraina.

Deși Statele Unite au oferit ajutor militar Ucrainei, limitarea influenței Rusiei în Asia Centrală și Africa va necesita alte instrumente, cum ar fi sprijinul pentru guvernare și reforme comerciale. Puterile regionale importante, cum ar fi India și Africa de Sud, au amintiri proaste despre colonialismul occidental și văd apelurile occidentale pentru lupta morală ca fiind egoiste și ipocrite. Din acest motiv, Statele Unite ar trebui să combată influența rusă în afara Europei în primul rând prin ajutor pentru dezvoltare, comerț și investiții, nu prin intervenție militară.

Va fi o altă "luptă crepusculară" deși se va desfășura într-o lume foarte diferită

În secolul XXI, Statele Unite nu își vor putea concentra politica externă și de securitate exclusiv pe lupta împotriva Moscovei. Orice strategie de limitare a Rusiei trebuie să țină cont de angajamentele de resurse față de regiunea Indo-Pacific și de impactul politicii americane asupra relațiilor chino-ruse. Această realitate complexă cere aliaților SUA, în special din Europa, să ia o mai mare parte a inițiativei în descurajarea Rusiei.

Europa și-a demonstrat stabilitatea politică și economică în fața agresiunii ruse. Cu toate acestea, din punct de vedere militar, continentul rămâne dependent de Statele Unite.

Invazia Ucrainei de către Rusia a legat, de asemenea, provocările cu care se confruntă Washingtonul în teatrele asiatice și europene. Japonia, Coreea de Sud și Taiwan au adus o contribuție importantă la lupta Ucrainei. China, dimpotrivă, rămâne unul dintre cei mai importanți susținători diplomatici ai războiului Rusiei.

Chiar dacă Rusia rămâne o amenințare majoră la adresa ordinii internaționale, Statele Unite vor trebui să își intensifice atenția asupra Chinei în următoarele decenii. O strategie de izolare ar putea permite Statelor Unite să pună la punct Rusia în Europa, alocând în același timp mai multe resurse pentru a limita China în Asia.

Descurajarea Rusiei în Orientul Mijlociu va cere SUA să-și întărească angajamentul față de partenerii săi regionali prin extinderea cooperării în apărare și securitate. De asemenea, Washingtonul ar trebui să lucreze cu aceste state pentru a obține o pace negociată în Gaza. Aceasta este o treabă pe care Rusia, deși se poziționează ca mediator regional, nu o poate realiza.

”Noua strategie de descurajare nu depinde de victoria Ucrainei. Cu toate acestea, această strategie trebuie să păstreze victoria Ucrainei ca obiectiv pe termen lung”, subliniază publicația.

Orice strategie a SUA față de Rusia trebuie să recunoască pericolele confruntării militare directe. Washingtonul ar trebui să rămână deschis negocierilor cu Rusia privind controlul armelor, războiul cibernetic și conflictele regionale dintre aliații fiecărei părți.

Kennan a recunoscut că Washingtonul trebuia să se angajeze să limiteze Rusia până când regimul sovietic se va ”înmuia” și nu va mai amenința stabilitatea globală. Descurajarea Rusiei în prezent va necesita o investiție similară de timp și resurse. Va fi o altă ”luptă crepusculară”, deși se va desfășura într-o lume foarte diferită de cea de la sfârșitul anilor 1940.

Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
#razboi Ucraina, #SUA, #strategie, #contracarare, #izolare, #Razboi Rece, #conflict Orientul Mijlociu, #SUA Rusia , #Razboi Ucraina