Ucraina aproape să pună mâna pe miliardele lui Putin: SUA și Marea Britanie dau lovitura de grație Rusiei

Vineri, 08 Martie 2024, ora 02:17
5126 citiri
Ucraina aproape să pună mâna pe miliardele lui Putin: SUA și Marea Britanie dau lovitura de grație Rusiei
Joe Biden și Rishi Sunak FOTO / Hepta

După declanșarea războiului lui Putin din Ucraina, sancțiunile occidentale au lovit Rusia pe termen lung, iar economia țării va fi dată înapoi cu 20 de ani, susțin experții americani. Acum, Ucraina este aproape să pună mâna pe cele peste 300 de miliarde ale lui Putin, active ale Moscovei înghețate în bănci vestice. SUA și Marea Britanie sunt gata să-i dea lovitura de grație Rusiei și să-i direcționeze resursele Băncii Centrale din Occident către Kiev.

Asta ar echivala cu plata despăgubirilor de război datorate de Rusia Ucrainei, după ce războiul lui Putin din țara vecină se va încheia, potrivit Newsweek.

Marea Britanie ar fi pregătită să împrumute Ucrainei toate activele înghețate ale Băncii centrale ruse din Regatul Unit, a declarat ministrul de externe David Cameron. Lordul Cameron a declarat marți Camerei Lorzilor: „Există o oportunitate de a folosi ceva de genul unui împrumut sindicalizat sau a unei obligațiuni care utilizează efectiv activele înghețate ale Rusiei, ca garanție pentru a oferi acești bani ucrainenilor, știind că îi vom recupera atunci când despăgubirile sunt plătite de Rusia.

Schimbarea tactică a Rusiei, care s-a întors împotriva ei: Ucraina a dat lovitura, producând pagube de 1 miliard

El a adăugat că guvernul urmărește o „unitate maximă a G7 și a UE” cu privire la propunere, dar Marea Britanie va fi gata să „meargă înainte cu aliații care doresc să ia parte la această acțiune”.

Remarcile sale au venit după ce The New York Times a raportat în decembrie că administrația Biden ar putea fi aproape de a confisca mai mult de 300 de miliarde de dolari din activele băncii centrale ruse ascunse în țările occidentale și de a le preda Ucrainei pentru a-și sprijini efortul de război.

Citând înalți oficiali americani și europeni neidentificați, publicația a raportat că Casa Albă semnala un nou sprijin pentru confiscarea activelor suverane rusești imobilizate. Administrația Biden, în coordonare cu guvernele G7, examinează dacă își poate folosi autoritățile existente sau dacă ar trebui să caute măsuri Congresului pentru a utiliza fondurile.

O nouă armă avansată pentru armata lui Putin. Rusia e cuprinsă de frică și mută neașteptat

Un analist de piață a declarat luna trecută că o astfel de confiscare a activelor rusești ar putea însemna că economiile din Vest vor „suferi mai multe pierderi decât câștiguri”.

Grzegorz Drozdz, analist de piață la Invest Conotoxia, a spus că nu există nicio prevedere pentru confiscarea activelor unui stat străin cu care statele occidentale nu sunt în mod clar în război.

„În caz contrar, confiscarea bunurilor rusești”, inclusiv a celor ale oligarhilor sancționați, „ar fi fost efectuată cu mult timp în urmă pentru a sprijini Ucraina în conflictul în curs”.

Putin umilit într-o zonă cheie a războiului: Armata Rusiei străpunsă de Ucraina, schimbă planul

„Problema confiscării activelor înghețate ale Rusiei este un scenariu în care este foarte probabil ca economiile occidentale să sufere mai multe pierderi decât câștiguri”, a spus Drozdz. „Merită să subliniem că puterea lor se bazează în mare măsură pe statul de drept și protecția capitalului investitorilor”.

Drozdz a spus că dacă activele băncii centrale a Rusiei ar fi confiscate, „încrederea în dolarul american și euro ar putea fi afectată semnificativ, ceea ce ar avea un impact esențial asupra competitivității globale a țărilor occidentale”.

Drozdz a adăugat că este de remarcat faptul că, potrivit Ukraine Support Tracker, volumul ajutorului pentru Kiev a scăzut cu 87% între august și octombrie 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022. „Prin urmare, se pare că nu există practic nicio altă opțiune pentru Ucraina pentru a-și finanța operațiunile, altfel decât emiterea de obligațiuni cu dobândă mare”, a spus el.

Ruptură între Putin și o țară neutră din Europa: Rusia pierde bogățiile ascunse de mult timp
Ruptură între Putin și o țară neutră din Europa: Rusia pierde bogățiile ascunse de mult timp
După declanșarea războiului din Ucraina, multe state au impus pachete de sancțiuni împotriva Kremlinului pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum, se produce o ruptură dramatică între...
Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta
Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta
După ce înalți oficiali din Statele Unite au declarat că vor lua o nouă măsură împotriva Rusiei, bancheri și autorități de pe bătrânul continent au spus că se vor alătura și ei...
#razboi Ucraina, #active rusia, #active inghetate, #despagubiri razboi rusia, #sua marea britanie, #SUA sanctiuni Rusia , #Razboi Ucraina