Planul nebunesc al lui Putin din 2024: Răsturnare de situație nemaivăzută din 1941

Vineri, 08 Decembrie 2023, ora 05:32
11280 citiri
Planul nebunesc al lui Putin din 2024: Răsturnare de situație nemaivăzută din 1941
Putin pregătește Rusia pentru un război total în Ucraina FOTO: VOANews

După mai mult de 650 de zile de război în Ucraina, tot mai mulți experți din întreaga lume analizează posibilul deznodământ legat de Rusia, în acest conflict sângeros. Însă acum, Vladimir Putin proiectează în 2024 un plan nebunesc de a răsturna situația, similar cu momentul 1941 din Uniunea Sovietică și să transforme economia Moscovei într-una de război, pentru a câștiga.

Cu toate astea, o analiză recentă a Universității Uppsala din Suedia, care s-a întins pe 75 de ani, arată că „atunci când războaiele interstatale durează mai mult de un an, ele se extind la peste un deceniu în medie”, potrivit unei analize din The Times.

Această constatare neplăcută s-ar putea aplica la actualul război din est și cine ar putea spune acum dacă Putin va ieși în viață dintr-o versiune prelungită a acestui conflict, cu atât mai puțin învingător? Un singur lucru este sigur: liderul rus este suficient de zguduit pentru a crea un rebrand semnificativ al războiului în primăvara viitoare.

O mare putere europeană și 800.000 de români loviți de o criză gravă: Gaură de 60 de miliarde de euro

Presupusa operațiune militară specială, războiul limitat, urmează să fie transformată într-o mobilizare generală a Rusiei, într-o încercare de dezvăluire a fisurilor din rezistența ucraineană.

Aceasta nu este acțiunea unui lider care crede că victoria este deja în buzunarul său. Și implică un grad ridicat de risc intern. În mod crucial, mișcarea este programată să urmeze alegerile prezidențiale din martie 2023 din Rusia, pe care mașina de propagandă a lui Putin le va transforma într-un vot de încredere națională neclintită în liderul său de război.

Presupunerea inițială că rușii ar rămâne apatici cu privire la invazia Ucrainei nu mai este valabilă. Există niveluri mai ridicate de implicare și anxietate, temeri largi cu privire la un viitor care unește Occidentul împotriva Rusiei.

Un pericol uriaș planează asupra Ucrainei: Riscul nu vine din Rusia, ci de la o mare putere militară occidentală

Așadar, Putin a transmis rușilor vestea fragmentată că societatea lor se îndreaptă către militarizarea totală. Mai întâi a venit o creștere record a bugetului pentru apărare de anul viitor, care va înghiți o treime din bugetul național.

Totul pentru front este un cuțit cu două tăișuri pentru Putin

Ultima dată când Moscova a cheltuit atât de mult pentru apărare a fost în 1990, cu un an înainte ca Uniunea Sovietică să se prăbușească.

Se justifică prin retorica celui de-Al Doilea Război Mondial, când sloganul care justifica sacrificiul național era: „Totul pentru front, totul pentru victorie”, ce poate fi un cuțit cu două tăișuri pentru Putin.

Victoria lui Putin, dacă va veni, va fi pe baza masei, a capacității de a reface forțele pierdute în războiul de uzură. Este probabil avantajul său decisiv față de ucraineni și unul care vine doar cu mobilizarea generală; aruncarea condamnaților pe câmpul de luptă este un calcul cinic cost-beneficiu care nu face decât să încetinească ritmul războiului.

Cea mai iubită țară de români pentru turism îl ajută masiv pe Putin: Afacerile necurate ce pompează miliarde Rusiei

Dar puterea lui Putin înseamnă mai mult decât forță de muncă pe câmpul de luptă. Este vorba despre transformarea economiei într-o economie de război, naționalizarea lanțului de aprovizionare militar, readucerea planificării de stat în sectorul apărării.

Nu a existat o asemenea răsturnare în sistemul militar din 1941, când, surprins de atacul german, Stalin a făcut transformarea totală a Uniunii Sovietice.

Dacă va exista o schimbare internă împotriva lui Putin, aceasta va rezulta din lupte între secțiuni ale elitelor de afaceri, ale serviciilor de securitate și între noii grei din industria armelor. Iar declanșatorul ar putea veni sub forma unei înfrângeri senzaționale pe câmpul de luptă care nu poate fi fixată doar pe un general adormit sau ucis. Trebuie să existe un colaps catastrofal al încrederii în Putin ca lider militar.

Cel mai puternic om al lui Putin: Cum vor fi anihilate Statele Unite și de ce Siberia este o țintă pentru Occident
Cel mai puternic om al lui Putin: Cum vor fi anihilate Statele Unite și de ce Siberia este o țintă pentru Occident
Nikolai Patrușev este al doilea cel mai puternic om de la Moscova, fiind practic mâna dreaptă a lui Putin. În prezent, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Patrușev este un fost coleg...
Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Războiul sângeros provocat de Rusia în Ucraina, acum peste 790 de zile, continuă în ciuda faptului că armata Moscovei a pierdut foarte multe trupe pe front. Acum oficialitățile britanice au...
#razboi Ucraina, #plan Putin, #Putin razboi, #Putin razboi Ucraina, #Rusia razboi, #Stalin, #razboi total Ucraina, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina