Tensiunile în guvernul israelian se adâncesc. Un ministru spune că înfrângerea Hamas este nerealistă și cere alegeri anticipate

Sambata, 20 Ianuarie 2024, ora 21:00
3643 citiri
Tensiunile în guvernul israelian se adâncesc. Un ministru spune că înfrângerea Hamas este nerealistă și cere alegeri anticipate
Ministrul israelian Gadi Eisenkot/FOTO: Facebook

Diviziunile din cadrul guvernului israelian se adâncesc după ce ministrul cabinetului de război, Gadi Eisenkot, a sugerat că obiectivul cheie al războiului de a învinge Hamas este nerealist și a cerut organizarea de alegeri în câteva luni, informează CNN.

"Cei care spun că a avut loc o lovitură majoră și o demolare a capacităților din nordul fâșiei spun adevărul", a declarat Eisenkot pentru postul de televiziune israelian Channel 12 News joi seara.

"Cei care vorbesc despre o înfrângere absolută și despre lipsa de voință și capacitate nu spun adevărul. Acesta este motivul pentru care nu este nevoie să spuneți povești”.

Eisenkot a vorbit la scurt timp după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat din nou că operațiunea militară a Israelului va continua până când va obține „victorie completă” asupra Hamas. Comentariile sale vin și după ce Israelul a retras unele trupe din nordul Gazei și a semnalat că o nouă fază a conflictului va începe în curând.

Dar Eisenkot a spus: „Nu a fost atinsă o realizare strategică... Nu am demolat organizația Hamas”.

Remarcile sunt cel mai recent simptom al rupturii în cadrul guvernului de coaliție al Israelului, precum și o nemulțumire tot mai mare față de planurile de război ale lui Netanyahu. Înființat la scurt timp după atacul brutal al Hamas din 7 octombrie, cabinetul de război israelian include câțiva miniștri care deja sunt în dezacord între ei.

Membru cheie al cabinetului de război al Israelului, Gadi Eisenkot, fost șef de stat major al Forțelor de Apărare ale Israelului, l-a acuzat pe premierul Benjamin Netanyahu că nu a spus adevărul despre obiectivele militare din Gaza. Eisenkot a spus că doar un acord de încetare a focului poate duce la eliberarea ostaticilor israelieni deținuți de Hamas în Gaza, și că este puțin probabil ca Israelul să-și atingă obiectivul de „victorie totală” asupra grupării militante islamiste.

Gadi Eisenkot a lansat un atac puternic la adresa premierului israelian și a criticat modul în care Benjamin Netanyahu a gestionat campania împotriva Hamas. Declarațiile lui vin în contextul în care în Israel crește îngrijorarea cu privire la faptul că nu se văd progrese spre o „victorie totală”, scopul declarat al campaniei asumat de premierul israelian.

Netanyahu l-a invitat pe Eisenkot, un oponent politic, să facă parte din cabinetul de război format la scurt timp după atacurile din 7 octombrie, în care au murit 1.200 de israelieni, majoritatea civili. Eisenkot, al cărui fiu în vârstă de 25 de ani a fost ucis în decembrie în timp ce lupta în Gaza, a declarat pentru Channel 12 din Israel, că „ostaticii se vor întoarce în viață doar dacă există un acord pentru o pauză importantă a luptei”. El a spus că e o iluzie să susții că ostaticii ar putea fi eliberați prin alte mijloace decât printr-un acord.

Într-o critică fină la adresa lui Netanyahu, Eisenkot a spus că deciziile strategice cu privire la direcția războiului trebuie luate de urgență. Fostul general a respins și informațiile potrivit cărora armata ar fi dat o lovitură decisivă Hamas. ”Oricine evocă înfrângerea totală (a grupului Hamas – n.red.) nu spune adevărul. De aceea, nu ar trebui să spunem povești. În acest moment, situația din Fâșia Gaza este de așa natură încât obiectivele războiului nu au fost atinse”, a declarat el.

Solicită noi alegeri

În interviul său, Eisenkot a spus că Israelul are nevoie de noi alegeri, deoarece publicul nu mai are încredere în conducerea lui Netanyahu.

El a respins, de asemenea, preocupările legate de organizarea alegerilor în țară în timp ce aceasta este în război. „Lipsa de încredere în rândul publicului în guvernul său nu este mai puțin gravă decât lipsa de unitate în timpul unui război”, a spus el.

„Trebuie să mergem la vot și să avem alegeri în următoarele câteva luni, pentru a reînnoi încrederea, deoarece în prezent nu există încredere”, a spus el. „Statul Israel este o democrație și trebuie să se întrebe, după un eveniment atât de grav, cum mergem înainte cu o conducere care este responsabilă pentru un eșec atât de absolut?”

Deși cabinetul a fost creat pentru a arăta unitate, acesta „nu ascunde faptul că există deja diferențe majore de politică și abordare”, a declarat Yohanan Plesner, președintele Institutului pentru Democrație Israeliană (IDI) din Ierusalim, adăugând că aceste diviziuni sunt acum la suprafață.

Reuven Hazan, politolog la Universitatea Ebraică din Ierusalim, a spus că, odată cu trecerea războiului de 100 de zile, vor apărea inevitabil diviziuni. „Și au”, a spus Hazan pentru CNN, adăugând că „liniile dintre cele două tabere devin din ce în ce mai rele în fiecare zi”.

Comentariile lui Eisenkot sunt cel mai recent semn al dezacordului profund între liderii politici și militari cu privire la direcția ofensivei Israelului asupra Hamas.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent al Hamas pe 7 octombrie în sudul Israelului, care a ucis 1.140 de persoane, majoritatea civili. Aproximativ 250 de persoane au fost răpite şi duse în Fâşia Gaza în timpul atacului, dintre care aproximativ 100 au fost eliberate pe fondul unui armistiţiu la sfârşitul lui noiembrie. Potrivit Israelului, 132 rămân deţinute, dintre care 27 ar fi murit. În represalii, Israelul a promis că va elimina Hamas, care a preluat puterea în Gaza în 2007. Potrivit guvernării Hamas, 24.762 de persoane, marea majoritate femei şi minori, au fost ucise în atacuri.

Tensiuni cu SUA asupra statutului palestinian

Relațiile Israelului cu cel mai puternic aliat al său, SUA, au fost, de asemenea, într-o spirală descendentă. Joi, 18 ianuarie, premierul israelian a exprimat o respingere fermă a unui scenariu postbelic care presupune crearea unui stat palestinian, pe care SUA și alte țări au cerut.

Ideea creării unui stat palestinian ar intra în conflict cu securitatea Israelului, a spus Netanyahu. Netanyahu și-a exprimat clar opoziția față de un stat palestinian de mai multe ori înainte de declarațiile sale de joi.

„În orice aranjament în viitorul previzibil, cu sau fără un aranjament, statul Israel trebuie să controleze securitatea întregului pământ, care se află la vest de râul Iordan”, a spus el într-o conferință de presă la Tel Aviv, întrebat despre informațiile că le-a spus oficialilor americani că se opune ideii de suveranitate palestiniană care ar cuprinde atât Cisiordania, cât și Gaza.

Netanyahu a adăugat că politicienii israelieni care îi cer să demisioneze cer în esență crearea unui stat palestinian.

Hazan consideră că relația dintre Israel și SUA este probabil să se înrăutățească, în special, a spus el, pentru că Netanyahu vrea să se agațe de putere.

Actualii și foștii politicieni israelieni i-au cerut lui Netanyahu să demisioneze.

Întrebat dacă crede că Netanyahu a prelungit conflictul pentru a-și asigura propria supraviețuire politică, Eisenkot a spus că nu crede că acesta este cazul.

Fostul premier israelian Ehud Barak a cerut, de asemenea, noi alegeri. Într-un articol de opinie publicat joi în Haaretz, el a avertizat că strategia actuală a lui Netanyahu riscă să înstrăineze SUA și să lase Israelul „înfundat în mlaștina Gaza”.

Supraviețuirea politică a lui Netanyahu

Odată ce războiul se încheie, atenția publicului israelian se poate muta asupra deficiențelor de dinainte de război ale lui Netanyahu, spun unii analiști. Mai multă atenție ar putea cădea asupra responsabilității pentru atacul din 7 octombrie, precum și asupra unui nou mandat pentru conducere, potrivit Plesner.

„Având în vedere situația lui Netanyahu, nu sunt sigur că este foarte dornic să vadă această fază se desfășoară”, a adăugat el.

Premierul, care înainte de război se confrunta cu proteste în masă împotriva planurilor sale de revizuire judiciară, a refuzat până acum să-și asume orice responsabilitate pentru evenimentele din 7 octombrie. De asemenea, ar fi refuzat să poarte discuții la nivel înalt cu privire la planurile de post-războiul din Gaza, a informat presa israeliană, lăsând o mână de membri de extremă dreaptă ai coaliției de guvernare să umple golul cu idei considerate de mulți drept extremiste.

„(Netanyahu) înțelege că, pentru ca el să rămână la putere, războiul trebuie să continue”, a spus Hazan de la Universitatea Ebraică, „Pentru că în ziua în care războiul se va termina, atunci poporul Israelului se va întoarce împotriva lui”.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președinte a Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, democrata Nancy Pelosi, a condamnat abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu față de războiul din Gaza și a spus că...
#razboi, #Israel, #Gaza, #Hamas, #tensiuni, #cabinet, #Benjamin Netanyahu, #SUA, #stat palestinian , #Razboi Gaza