Putin recrutează sârbi pentru a lupta în Ucraina: „Totul a mers foarte repede; într-o zi am devenit soldat pentru Rusia... ”

Miercuri, 18 Octombrie 2023, ora 23:27
3676 citiri
Putin recrutează sârbi pentru a lupta în Ucraina: „Totul a mers foarte repede; într-o zi am devenit soldat pentru Rusia... ”
Zeci de sârbi au semnat contracte cu armata rusă FOTO / X Nexta

La începutul lunii septembrie, Branko s-a îmbarcat pe un zbor direct de la Belgrad la Moscova. După câteva zile petrecute în capitala Rusiei, Branko, împreună cu alți trei cetățeni sârbi, a fost condus la un centru de recrutare militară din Krasnogorsk, un oraș de la periferia Moscovei, unde grupul a semnat un contract cu armata rusă.

„Totul a mers foarte repede; într-o zi am devenit soldat pentru Rusia... Acum aștept să fiu trimis în Ucraina ”, a spus Branko într-un schimb de mesaje pe Telegram, cerând anonimatul pentru a putea vorbi liber.

Branko, care nu a vrut să-și dea numele real, a făcut parte din ultima încercare a Moscovei de a recruta sârbi pentru a lupta pentru armata rusă în Ucraina, în timp ce Kremlinul încearcă să-și reînnoiască forțele, epuizate de 18 luni de lupte.

Pe baza relatărilor furnizate de doi luptători sârbi care au călătorit în Rusia, precum și a unei liste de sârbi recrutați, The Guardian a descoperit că oficialii ruși par să fi făcut planuri să recruteze sute de cetățeni sârbi pentru a întări armata.

De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a introdus o serie de legi pentru a atrage cetățenii străini să se alăture rândurilor sale. Vladimir Putin a spus că Moscova ar trebui să ajute oamenii de peste mări care plănuiesc să lupte de partea Rusiei.

De atunci, liderul rus a semnat un ordin de reducere a duratei minime a contractului de serviciu militar pentru străini de la cinci la un an și a oferit un proces rapid de recrutare combatanților non-ruși.

Serbia, candidată la aderarea la UE din 2012, s-a străduit să echilibreze legăturile strânse din punct de vedere istoric cu Rusia și aspirațiile de integrare în Europa, iar tensiunile au fost exacerbate de războiul din Ucraina, mulți sârbi simpatizanți cu Rusia.

Ce-i atrage pe sârbi

Sentimentele pro-ruse sunt deosebit de puternice în rândul grupărilor ultra-naționaliste din Serbia, care au organizat o serie de mitinguri pro-Moscova de la începutul războiului din Ucraina.

În timp ce numărul sârbilor recrutați până acum nu pare a fi suficient de semnificativ pentru a face o diferență tangibilă pe câmpul de luptă, acțiunile Moscovei riscă să-și încordeze relația cu Serbia, unul dintre puținii săi aliați din vest.

Cel care coordonează schema de recrutare a sârbilor, un plan care părea să fi fost conceput în timpul verii, a fost Davor Savičić, un sârb care a luptat de partea Rusiei după primei incursiune în Ucraina în 2014.

Savičić a fost, de asemenea, legat de grupul paramilitar Wagner. Postul de știri Fontanka a raportat că a luptat anterior în Siria cu Wagner.

Într-un interviu din 21 august cu proeminentul prezentator TV pro-Kremlin Vladimir Soloviov, Savičić a vorbit deschis despre modul în care a fost pus la conducerea unei unități de cetățeni sârbi în Ucraina.

„Acum semnăm oficial un contract cu ministerul rus al apărării. Soldații trec prin biroul militar de înregistrare și înrolare din Krasnogorsk”, a spus el, descriind detalii care se potriveau cu contul de recrutare al lui Branko. După antrenament suplimentar, băieții sunt trimiși în direcția Lugansk”, a adăugat Savičić, referindu-se la regiunea de est a Ucrainei, care este una dintre țintele cheie ale lui Putin.

Alături de Savičić, în timpul interviului, se afla un alt sârb, Deian Beric, care i-a spus lui Soloviov că luptătorii sârbi s-au înrolat ca parte a diviziei 106 aeropurtate a Rusiei.

„Când Vladimir Putin a permis străinilor să vină, am făcut un plan pentru cum va funcționa totul și m-am adresat generalului meu”, a spus Beric, arătând spre Savičić. „Băieții sosesc, ne întâlnim cu ei, apoi merg imediat la biroul de înregistrare și înrolare militară și semnează un contract.

„Majoritatea voluntarilor străini din armata rusă sunt din Serbia”, a adăugat el.

Numărul exact al sârbilor care au semnat un contract cu armata rusă rămâne neclar.

Orden Respubliki, un grup anti-război rus de avertizori, a dat The Guardian o listă care conține 13 sârbi care se pare că s-au înscris în armata rusă din septembrie.

„Suntem aproximativ 60-70 de oameni până acum”, a spus unul dintre sârbii de pe listă, care a călătorit din Serbia la Moscova în septembrie, adăugând că a semnat cu „divizia 106 aeriană”.

Bărbatul a spus că a decis să se alăture armatei ruse din „motive ideologice” și că plățile militare profitabile au jucat un „rol secundar”.

Motivul de recrutare riscă să intensifice tensiunile dintre Moscova și Belgrad. În ianuarie anul trecut, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a reacționat furios la televiziunea națională, după ce un videoclip de știri rusești susținea că arată voluntari sârbi care se antrenează pentru a lupta alături de trupele Wagner în Ucraina.

Ministrul sârb al Apărării, Miloš Vučević, i-a avertizat și pe sârbi să nu se alăture armatei ruse. De atunci, peste două duzini de naționaliști sârbi au fost urmăriți penal.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#razboi, #Rusia, #invazie, #Serbia, #recrutare, #soldati , #Razboi Ucraina