Rusia dă vina pe țările NATO pentru „atacul terorist” asupra Belgorodului

Duminica, 31 Decembrie 2023, ora 23:41
6931 citiri
Rusia dă vina pe țările NATO pentru „atacul terorist” asupra Belgorodului
Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat, duminică, că forţele ucrainene au bombardat cu rachete Grad oraşul rusesc Shebekino FOTO Nexta

Un oficial rus a acuzat sâmbătă, 30 decembrie, Regatul Unit și Statele Unite, ambele membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), pentru atacurile aeriene ucrainene asupra capitalei provinciei ruse Belgorod, numind-o „atac terorist”, scrie Newsweek.

Moscova a declarat că 14 persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise și alte peste 100 au fost rănite în Belgorod, după ce Kievul a lansat lovituri asupra regiunii, învecinată cu nordul Ucrainei.

„Astăzi, regimul de la Kiev a încercat o lovitură combinată fără discernământ asupra orașului Belgorod cu două rachete „Olha” într-o configurație de muniți cu fragmentație interzisă, precum și rachete Vampire fabricate în Cehia”, a scris ministerul rus al Apărării într-o postare Telegram. „Această crimă nu va rămâne nepedepsită”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat agenției de presă de stat ruse Tass că Marea Britanie a incitat la atacurile pe care Ucraina le-a efectuat sâmbătă „în coordonare” cu SUA.

„Marea Britanie este în spatele atacului terorist, deoarece aceasta, în coordonare cu Statele Unite, incită regimul de la Kiev la acțiuni teroriste, deoarece înțelege că contraofensiva Ucrainei a eșuat”, a afirmat Zaharova. „Londra, după cum au spus recent reprezentanții biroului prezidențial ucrainean, a interzis regimului de la Kiev să poarte discuții cu partea rusă, mizând pe o „victorie pe câmpul de luptă”.

„Fără nicio șansă de a îmbunătăți situația deplorabilă a armatei ucrainene „pe teren”, anglo-saxonii au preluat tactica atacurilor teroriste asupra civililor”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse.

Zaharova a învinuit și alte țări europene că au furnizat Ucrainei arme în războiul aflat în desfășurare.

„Responsabilitatea pentru atacul terorist revine statelor UE [Uniunea Europeană], care continuă să furnizeze arme teroriștilor de la Kiev care folosesc muniții cu dispersie împotriva civililor”, a spus ea.

UE și SUA au fost cei mai mari contributori de ajutor militar Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei, după ce președintele rus Vladimir Putin și-a lansat invazia națiunii est-europene în februarie 2022.

Rusia a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Între timp, Ambasada Rusiei în Marea Britanie a reiterat afirmațiile făcute de Ministerul de Externe al Moscovei pe X, fostul Twitter, sâmbătă după-amiază.

„Consultanții britanici și americani au fost implicați direct în organizarea atacului terorist asupra zonelor rezidențiale din #Belgorod, incitând în mod regulat autoritățile ucrainene la comiterea de crime brutale.

Atacul a vizat în mod deliberat locurile în care se adună civili, în special familiile cu copii. Criminalii ucraineni au folosit muniții cu dispersie pentru a maximiza numărul de victime în atacul lor terorist", a afirmat în postarea Ambasada rusă. „Țările din #UE, care continuă să furnizeze în mod persistent și iresponsabil cu arme clicei conducătoare ucrainene, sunt și ele responsabile pentru acest lucru”.

Foreign Commonwealth and Development Office al Regatului Unit (FCDO), Casa Albă sau Departamentul de Stat al SUA încă nu au răspuns la afirmațiile Rusiei.

Prezentatorul televiziunii ruse de stat Vladimir Soloviov, supranumit "vocea lui Putin" datorită conformității sale ideologice cu Kremlinul, a declarat că nu există scenarii bune pentru relația Moscovei cu Statele Unite, cu excepția celor "scrise de armata învingătorului".

Soloviov, un susținător entuziast al invaziei în curs a președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, a făcut aceste comentarii vineri, în timpul emisiunii sale Evening With Vladimir Soloviov, difuzată de canalul Russia-1.

"Așadar, să nu credeți că se va schimba ceva după alegerile din America. Nu există scenarii bune pentru noi acolo, cu excepția celor pe care le vom scrie noi înșine. Iar acestea vor fi scrise de armata învingătorului".

"Permiteți-mi să vă reamintesc că, după ce Trump a venit la putere, a impus sancțiuni și mai grele decât cei care au venit înaintea lui. Nu există fani ai Rusiei și ai lui Putin acolo [în SUA]. Ei ne percep ca pe niște dușmani. Corect sau greșit, aceasta nu mai este o chestiune geopolitică. Și nu vorbim despre poporul american, ci despre establishmentul politic american", a mai spus Soloviaov.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #atac, #belgorod, #NATO , #Razboi Ucraina