Trei moduri în care s-ar putea încheia războiul din Ucraina, în opinia unui fostul Comandant Suprem al forțelor aliate în Europa

Duminica, 14 Ianuarie 2024, ora 23:26
4994 citiri
Trei moduri în care s-ar putea încheia războiul din Ucraina, în opinia unui fostul Comandant Suprem al forțelor aliate în Europa
Philip Breedlove, fostul Comandant Suprem al forțelor aliate în Europa/ FOTO: Defense News

Trei scenarii pentru războiul început de Vladimir Putin în Ucraina sunt avute în vedere de Philip Breedlove, fostul Comandant Suprem al forțelor aliate în Europa, iar două dintre ele implică o victorie a Rusiei.

„Dacă nu facem nimic diferit de ceea ce facem acum, în cele din urmă, Ucraina va pierde, deoarece Rusia are mai mulți oameni și mai multă adâncime decât are Ucraina”, a spus el pentru Newsweek.

„Dacă Occidentul abandonează Ucraina, aceasta va lupta curajos, dar încă zeci de mii de ucraineni vor muri și în cele din urmă Rusia va subjuga toată Ucraina, care va fi din nou vasal rus”.

Dar o cale oferă speranță pentru Ucraina, potrivit Breedlove, care, în calitate de comandant NATO, între 2013 și 2016, a asistat la consecințele anexării Crimeei de către Putin în 2014, care au precedat invazia sa pe scară largă.

„Dacă Occidentul alege să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a câștiga, Ucraina va câștiga acest război”, a spus generalul de patru stele. „Acest război se va încheia exact așa cum își doresc și doresc politicienii occidentali să se termine”.

Această nevoie de mai multe arme occidentale a stat la baza pledoariei exasperate a lui Volodimir Zelenski din această săptămână, potrivit căreia lupta împotriva lui Putin nu este doar a Kievului. "Nu se va opri până când nu-l vom termina cu toții împreună", a declarat joi, președintele ucrainean.

Avertismentul vine în contextul în care legislatorii americani se întorc la Washington, după ce o aripă a Partidului Republican a zădărnicit înainte de Crăciun un pachet de securitate care includea 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina.

În timpul acelei vacanțe a Congresului, Ucraina a suferit după Anul Nou un val de atacuri rusești timp de cinci zile, în care peste 500 de rachete și drone au fost lansate în toată țara, distrugând o maternitate, școli și apartamente, ucigând 45 de persoane.

În campania electorală primară a Partidului Republican, stimulată de fostul președinte Donald Trump și de aliații săi, se fac apeluri pentru a pune capăt ajutorului american, care, de la începutul războiului, se ridică la peste 79 de miliarde de dolari - cel mai mare din lume.

Tom Malinowski, fost director principal al Consiliului Național de Securitate (NSC) și fost secretar de stat adjunct pentru democrație, drepturile omului și muncă în administrația Obama, a declarat că reținerea aripii republicane de a ajuta Kievul a făcut ca o victorie a lui Putin să fie "oarecum mai probabilă".

„Întrebarea pentru conducerea republicană din Congres este: vor să fie acuzați pentru câștigarea războiului de către Rusia? Trebuie să răspundă la această întrebare acum”, a spus el pentru Newsweek.

Pe măsură ce războiul intră în al treilea an pe 24 februarie, există apeluri tot mai mari din partea unor parlamentari americani ca Zelenski să intre în negocieri și să cedeze teritoriu. Cu toate acestea, evaluarea Institutului pentru Studiul Războiului din decembrie a descris consecințele groaznice ale înghețării conflictului sau, chiar mai rău, ale unui Putin victorios.

Lupta Americii

O Ucraină înfrântă ar împinge o armată rusă experimentată în luptă, considerabil mai mare decât forțele de dinaintea invaziei, lângă granița NATO, de la Marea Neagră până la Oceanul Arctic. Ar fi nevoie de sisteme avansate de apărare antiaeriană pe care doar avioanele americane stealth le pot sfida, lăsând lacune în descurajarea SUA împotriva Chinei.

ISW a mai spus că un conflict înghețat ar fi mai rău decât a continua să ajute Ucraina, deoarece i-ar da timp lui Putin să se pregătească pentru un efort de război reînnoit și pentru o confruntare cu NATO.

„Lupta Ucrainei este lupta Americii”, a spus Malinowski. „Nu vrem să-l vedem pe Putin câștigând. Orice vor decide Ucraina, Statele Unite și aliații noștri să facă pentru a duce acest război la o încheiere favorabilă în anul viitor, depinde de trecerea acestui ajutor, deoarece dacă nu este, atunci Putin câștigă., încredere, impuls și pârghie.”

Contraofensiva ucraineană care a început în iunie 2023 cu scopul de a elibera teritoriul ocupat de ruși nu a dat rezultatelor așteptate de Kiev sau de aliații săi.

„Războiul de manevră începe cu superioritatea aeriană”, a spus Breedlove. „Nu i-am oferit Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a stabili superioritatea aeriană”.

De asemenea, el a menționat că, în timp ce Ucraina a fost dotată cu unele arme cu rază scurtă de acțiune, ATACMS-ul SUA (Sistemul de rachete tactice ale armatei) erau variante mai vechi cu focoase cu muniție cu dispersie mai puțin capabile decât versiunile moderne.

"Nu le oferim ceea ce au nevoie pentru a câștiga. Mai degrabă, le dăm suficient pentru a rămâne pe câmpul de luptă", a declarat Breedlove. "Liderii occidentali se tem" și, ca atare, sunt "incapabili să se gândească la ceea ce înseamnă un Putin învins".

Greșelile Ucrainei

Contraofensiva Ucrainei a fost împiedicată de livrarea lentă a vehiculelor blindate de manevră, a declarat pentru Newsweek Gustav Gressel, cercetător în politici la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR).

Vehiculele americane de luptă Bradley și tancurile Leopard de fabricație germană ar fi fost mai eficiente dacă ar fi fost livrate atunci când integritatea forțelor mecanizate ale Ucrainei era mai bună, a spus el. De asemenea, lupta pentru Bahmut, în regiunea Donețk, a avut un cost prea mare. „Ucraina a făcut greșeli”, a spus el. „Ucraina a fost blocată în Bahmut mult prea mult timp, pierzând o mulțime de băieți experimentați.

„Ei au efectuat o pregătire insuficientă pentru războiul de manevră, pentru brigăzile lor de asalt. Și-au pus încrederea în brigăzile nou formate. Știm din cel de-al Doilea Război Mondial că formațiunile nou formate au nevoie de timpul lor pentru a lucra singure. Adesea, întăresc brigăzile sau formațiunile existente cu experiență. este alegerea mai înțeleaptă.”

Nu doar lipsa acoperirii aeriene a afectat contraofensiva Ucrainei. „Occidentul a subestimat cât de repede ar adopta războiul electronic rusesc muniția de precizie controlată prin GPS și o va face mai puțin eficientă”, a spus Gressel.

"Sunt profund îngrijorat pentru acest an, deoarece va fi un an foarte greu pentru Ucraina. Nu ne-am mărit producția de muniție nici măcar pentru artilerie simplă și bombe de mortieră până la punctul în care putem acorda Ucrainei superioritatea focului", a spus Gressel, deși el a sperat că 2025 ar fi mai bun dacă lanțurile de aprovizionare cu arme și pregătirea trupelor ucrainene s-ar îmbunătăți.

Strategia Războiului Rece

Câștigurile ucrainene în 2022 au inclus recucerirea Harkovului și Hersonul, alungarea forțelor ruse de la Kiev și loviturile flotei lui Putin de la Marea Neagră, care continuă până în prezent. Dar câștigurile anterioare l-au inspirat pe Zelenski și administrația Biden să-și stabilească „obiective nerealiste” în ceea ce privește contraofensiva din 2023, a declarat Viktor Kovalenko, analist militar și fost soldat ucrainean, pentru Newsweek.

"Cred că este de timpul ca partenerii occidentali ai Ucrainei să treacă la strategia dovedită a Războiului Rece", a spus el. Aceasta înseamnă descurajarea și limitarea Rusiei "oriunde este nevoie și indiferent de ce este nevoie în Ucraina și de-a lungul granițelor NATO".

Ucraina poate evidenția câteva aspecte pozitive majore. A recâștigat aproape complet controlul asupra nord-vestului Mării Negre, împingând marina rusă spre est și sud-est. Pe uscat, forțele ucrainene au avansat suficient de mult pentru a începe să folosească focuri de artilerie cu rază scurtă de acțiune asupra podului terestru spre Crimeea, pe care îl lovește în mod regulat.

Dar următoarea etapă a războiului care va modela securitatea europeană pentru următoarele câteva decenii nu se referă doar la ajutorul SUA. Aliatul lui Putin în Uniunea Europeană, premierul ungar Viktor Orban, a opus luna trecută veto la un pachet de 50 de miliarde de euro (55 de miliarde de dolari) de la Bruxelles, fără de care Zelenski a declarat că va fi greu pentru Kiev să supraviețuiască în momentul în care războiul va intra în al treilea an, la 24 februarie.

"Sprijinul occidental al Ucrainei ar trebui să fie reorientat către construirea de fortificații și capacități de apărare pe mai multe niveluri în Ucraina, către instruirea recruților lor și către creșterea producției lor de arme, astfel încât orice alte încercări rusești de a lovi sau de a acapara mai mult din teritoriul lor să fie întâmpinate cu foc și furie", a declarat Kovalenko.

"Vladimir Putin continuă să caute unde poate avea un avantaj. Dar o tranziție a strategiei ucrainene la una defensivă, combinată cu descurajarea, nu-i va oferi cu adevărat un avantaj, deoarece ucrainenii nu se vor preda oricum."

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #SUA, #ajutor, #philip breedlove , #Razboi Ucraina