Recursul compensatoriu: Cum se aplica abrogarea si cine mai poate beneficia de lege

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 14:35
14194 citiri
Recursul compensatoriu: Cum se aplica abrogarea si cine mai poate beneficia de lege
Foto: Arhiva Ziare.com

Recursul compesatoriu a fost abrogat miercuri in Parlament, dar asta nu inseamna ca detinutii nu mai pot beneficia inca de prevederile acestei legi, care a dus la eliberarea a mii de infractori.

Astfel, detinutii care executa in prezent condamnari in penitenciare vor beneficia in continuare de prevederile Legii recursului compensatoriu, pentru perioada de detentie cuprinsa intre 24 iulie 2012 si data intrarii efective in vigoare a abrogarii acestui act normativ, care pana atunci mai trebuie sa fie promulgat de presedinte si publicat in Monitorul Oficial.

Practic, in momentul in care abrogarea legii intra in vigoare, detinutii pierd beneficiul de 6 zile primite la 30 de zile executate in "conditii necorespunzatoare."

Atunci cand se va lua in discutie liberarea conditionata, detinutii vor beneficia de aceasta prevedere pentru zilele executate in perioada 24 iulie 2012 - data intrarii in vigoare.

Potrivit normei tranzitorii din acest caz, de aceste prevederi vor beneficia, pana in momentul intrarii in vigoare a abrogarii decise azi, si alte categorii: persoanele arestate preventiv in aresturi catalogate ca fiind "necorespunzatoare" sau care sunt incarcerate in penitenciare "necorespunzatoare", desi nu au fost condamnate definitiv.

Iata cine sunt cei 5 deputati care nu au votat abrogarea recursului compensatoriu

De unde vine data de 24 iulie 2012?

In 2017, in momentul in care PSD si ALDE au votat aceasta lege, parlamentarii au decis ca zilele de compensare sa se aplice retroactiv, incepand cu 24 iulie 2012, data pronuntarii de catre CEDO a hotararii semi-pilot "Iacov Stanciu contra Romania".

Prevederea tranzitorie

Plenul Camerei Deputatilor a votat, miercuri, in calitate de for decizional, abrogarea Legii recursului compensatoriu.

In termeni tehnici, este vorba de articolul 55^1 din Legea nr.169/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.

In Comisia Juridica din Camera Deputatilor, a fost adaugata o prevedere tranzitorie de catre parlamentarii USR si PNL.

"Prevederile art. 55^1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica persoanelor aflate in executarea pedepselor privative de libertate, a masurilor preventive privative de libertate, minorilor care executa masuri educative in centre de detentie, in centre educative sau in penitenciare, respectiv minorilor care au executat pedepse in penitenciare, potrivit Legii nr. 15/1968 privind Codul Penal al Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare, si care executa, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, masuri educative in centre de detentie, in aplicarea art. 21 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 289/20019 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru perioada cuprinsa intre 24 iulie 2012 si data intrarii in vigoare a prezentei legi," este prevederea din legea votata miercuri.

Schimbare de calcule în Comisia Europeană. Ce portofoliu ar putea prelua România
Schimbare de calcule în Comisia Europeană. Ce portofoliu ar putea prelua România
Încercarea șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a obține o echipă cu mai multe femei în următorul mandat a agitat spiritele la Bruxelles, culminând cu o demisie surpriză cu...
Ce nu s-a văzut în campania lui Nicolae Ciucă. Analiza unui specialist în publicitate: „Asta a vrut să transmită"
Ce nu s-a văzut în campania lui Nicolae Ciucă. Analiza unui specialist în publicitate: „Asta a vrut să transmită"
Așa cum bine știm, staff-ul de campanie al lui Nicolae Ciucă „a furat" startul în campania pentru alegerile prezidențiale. Cartea fostului premier a fost promovată intens, cu câteva luni...
#USR PNL recurs compensatoriu, #recurs compensatoiu abrogat , #detinuti
  1. Vizita lui Putin în Mongolia a avut și un scop ascuns. Să se consulte cu șamanii despre război
  2. Primul submarin cu echipaj mixt se alătură flotei Marinei americane
  3. Mesajul comandantului cecen către luptătorii săi care s-au predat Kievului: „Fă tot posibilul să fii ucis”
  4. Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa se desfășoară la Oradea
  5. Ucraina zdrobește o operațiune masivă de contraofensivă rusă în Kursk
  6. Miniștrii de Externe din România, Germania și Franța merg la Chișinău la "Platforma de Parteneriat pentru Moldova", într-un moment în care orașul e lovit de inundații catastrofale
  7. Imagini din momentul arestării bărbatului care ar fi încercat să-l împuște pe Donald Trump VIDEO
  8. Hamas amenință Israelul. "Ne-am pregătit să purtăm un lung război de uzură"
  9. Preşedintele Zelenski cere mai multe arme: Nu putem să echipăm nici 4 din cele 14 brigăzi de care avem nevoie
  10. Copilă de 13 ani, dispărută de acasă. Poliția cere ajutorul cetățenilor pentru a o găsi