Casa Regala capata statut special: Ce rost are si de ce acum

Marti, 09 August 2016, ora 08:25
19138 citiri
Casa Regala capata statut special: Ce rost are si de ce acum
Foto: Facebook/ Familia Regala a Romaniei

Casa Regala a Romaniei va avea un statut clar reglementat, gratie unei legi initiate de Guvern, prin care va deveni personalitate juridica de utilitate publica si autonoma.

Proiectul de lege referitor la Casa Regala a fost initiat de Secretariatul General al Guvernului, iar printre semnatari se numara si vicepremierul Vasile Dancu, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

Ziare.com a solicitat ministerului o serie de lamuriri cu privire la reglementarea statutului Casei Regale, insa am primit doar citate din diverse legi si expunerea de motive a actulului proiect.

De ce era nevoie sa se reglementeze acum statutul Casei Regale

Reprezentantii biroului de presa de la MDRAP ne-au raspuns la aceasta intrebare citand din prima parte a expunerii de motive a proiectului de lege:

"In prezent, Casa Regala a Romaniei nu are personalitate juridica de sine statatoare, ceea ce produce foarte mari inconveniente, nu numai siesi, ci si institutiilor publice cu care intra in parteneriat, deoarece acestea trebuie sa actioneze precum cu o persoana fizica, sau cu organizatiile non-guvernamentale infiintate pentru a sustine activitatile Casei Regale, in loc sa poata incheia parteneriate direct cu aceasta".

Necesitatea reglementarii statutului Casei Regale este, in primul rand, de natura financiara:

"Toate activitatile publice ale Casei Regale sunt finantate, in principal, din fonduri proprii si, in secundar, din atragerea de fonduri private, precum si cu ajutorul in natura al unor institutii de stat. In considerarea caracterului de interes public al majoritatii activitatilor de anvergura ale Casei Regale, este dezirabila crearea posibilitatii de finantare a acestora si din fonduri publice, ca si a aparatului administrativ afectat indeplinirii lor", se mai arata in raspunsul primit de la minister.

Dar ce inseamna "persoana juridica de utilitate publica"?

Referitor la semnificatia noului statut pe care ar urma sa il aiba Casa Regala, biroul de presa al MDRAP face trimitere la art. 38 din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 privind asociatiile si fundatiile, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

"In sensul prezentei ordonante, prin utilitate publica se intelege orice activitate care se desfasoara in domenii de interes public general sau al unor activitati".

"Asadar, o persoana juridica de utilitate publica este aceea care desfasoara activitati de acest gen", este completarea din partea MDRAP, care nu ofera alte detalii.

Cum si cine acorda acest statut?

Privitor la felul in care se acorda acest statut unei asociatii sau fundatii, in raspunsul primit se citeaza din nou din aceeasi ordonanta de urgenta:

"Recunoasterea unei asociatii sau fundatii ca fiind de utilitate publica se face prin hotarare a Guvernului. In acest scop, asociatia sau fundatia interesata adreseaza o cerere Secretariatului General al Guvernului, care o inainteaza, in termen de 15 zile, organului de specialitate al administratiei publice central in a carui sfera de competenta isi desfasoara activitatea"

In continuare, reprezentantii MDRAP arata ca "decizia privind acordarea statutului de utilitate publica se adopta pe baza analizei tuturor documentelor solicitate si transmise de respective entitate solicitanta".

Ce implica noul statut pentru Casa Regala si statul roman?

In ce priveste implicatiile acordarii statutului de utilitate publica, atat pentru Casa Regala, cat si pentru statul roman, ele sunt prevazute in cadrul aceleiasi ordonante, la art. 41.

Astfel, sunt prezentate o serie de drepturi si obligatii pe care le va avea Casa Regala, dupa ce i se va atribui statutul de persoana juridica de utilitate publica:

  • "dreptul de a i se atribui in folosinta gratuita bunurile proprietate publica;
  • dreptul de a mentiona in toate documentele pe care le intocmeste ca asociatia sau fundatia este recunoscuta ca fiind de utilitate publica;
  • obligatia de a mentine cel putin nivelul activitatii si performantele care au determinat recunoasterea;
  • obligatia de a comunica autoritatii administrative competente orice modificari ale actului constitutiv si ale statutului, precum si rapoartele de activitate si situatiile financiare anuale. Autoritatea administrativa are obligatia sa asigure consultarea acestor documente de catre orice persoana interesata;
  • obligatia de a publica, in extras, in termen de 3 luni de la incheierea anului calendaristic, rapoartele de activitate si situatiile financiare anuale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, precum si in Registrul national al persoanelor juridice fara scop patrimonial. Modelul extrasului situatiilor financiare se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice"

Referitor la alte exemple de asociatii si fundatii care au statutul de utilitate publica, MDRAP indica lista de pe site-ul Ministerului Justitiei, respectiv Registrul National ONG.

In schimb, privitor la momentul in care ar putea fi acordat acest statut Casei Regale, reprezentantii biroului de presa au subliniat ca aceasta chestiune excede competentele MDRAP.

Citeste si

F.N.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#reglementare statut Casa Regala, #Casa Regala statut utilitate publica, #Casa Regala persoana juridica utilitate publica , #Casa Regala