Conspiratia conducatorilor cu dizabilitati

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 18:45
4336 citiri
Conspiratia conducatorilor cu dizabilitati
Foto: Arhiva

Vorbind despre Regele Mihai I, Traian Basescu declara, brusc si fara legatura cu subiectul intrebarii, ca este obligat sa "apere Constitutia tarii". Nu stiu de unde pana unde o fi simtit presedintele amenintarea asupra Constitutiei, dar teama obsesiva a lui Traian Basescu fata de fostul rege al Romaniei tradeaza in sine o mare problema.

Cert este ca daca e lasat sa vorbeasca singur mai mult timp pe acest subiect, dar si despre oricare altul, presedintele ajunge sa se contrazica mai des. Ori pur si simplu sa se afle in eroare. Cu voie, ori fara voie. Aruncand cifre pe piata ca si atunci cand vorbea despre numarul homosexualilor din Romania (despre care in 2004 spunea ca sunt peste 20% dintre romani), si de aceasta data, tot in interviul de la B1 Tv, Traian Basescu a produs iarasi stupoare si neintelegeri.

Cu cifre, cu sentinte si judecati istorice ori morale definitive, ori pur si simplu cu reevaluari permanente. A revenit asupra crizei, care nu doar ca nu a trecut, dar se va intinde pe doi, trei sau patru ani, dar si ca "exista riscul major" ca ea sa loveasca inevitabil in 2012. La fel de convins s-a clamat ca fiind si seful serviciilor secrete, spre atentionarea celor care se gandesc sa colaboreze cu dusmanul.

Dar poate lovitura cea mai dura si a fost data tot regelui si Casei Regale, in ciuda simpatiei si admiratiei pe care sustine ca o are, altfel, fata de aceasta. "80% dintre romani sunt convins ca vor sa isi aleaga seful de stat. Bun, rau, dar stiu ca il schimba. Ce te faci cu unul care e pe viata si mai lasa si mostenitori? Daca iese vreunul cu dizabilitati, ce te faci? Ramai cu el sef de stat?" - Traian Basescu, B1 Tv.

Din nefericire, prin declaratiile tot mai halucinante pe care le face in ultima vreme, presedintele se distanteaza sigur de punctul in care ar mai putea fi luat in serios. In ciuda importantei functiei, el va sfarsi prin a-si contrazice ideile de ieri cu cele de astazi si evaluarile de saptamana trecuta cu cele de maine. Exista intr-adevar un risc urias la nivel global al revenirii crizei, mult mai dura si mai profunda decat cea care a lovit in 2008. Ori asta ar trebui sa fie principala grija si preocupare a intregii noastre clase politice si mai ales a guvernantilor.

La fel de adevarat ca aceasta perspectiva economica deloc imbucuratoare naste in randul unui popor tot mai saracit si o asteptare haotica, un fond nostalgic orientat spre valorile trecutului (oricare ar fi ele - Ceausescu sau regele Mihai), care s-ar putea manifesta la viitoarele alegerile. Presedintele incearca, preventiv, sa contrabalanseze posibilul castig al celor care se asociaza cu imaginea si chipul regelui. Ori chiar sa anihileze din fasa ceea ce lui i se pare a fi o revenire a conceptului regalitatii. Asa ceva nu exista astazi in Romania, dar e bine ca lovitura sa fie data la comun tuturor celor care intentioneaza sa speculeze nostalgia monarhiei.

Jocul pe care singur il construieste presedintele, pentru ca apoi tot el sa-l darame, are la baza acelasi scenariu ca si in cazul aducerii "premierului" Iohannis Klaus de catre majoritatea ad-hoc constituita, in 2009, intre PSD - PNL si UDMR. Si atunci presedintele devoala acelasi joc si conspiratie din spatele unei simple marionete.

"Nu numai mentalitatea ma face sa resping orice apropiere de un astfel de joc politic, pentru ca bietul ex-rege nu-si da seama ca a fost impins intr-o partitura d-asta.... dar e problema dansului relatia cu domnul Voiculescu, cu PSD, cu PNL". Si atunci, ca si acum, in spatele tuturor era acelasi Felix Voiculescu. Nu ca motanul nu ar putea juca acelasi rol, dar a vedea mereu aceiasi dusmani peste tot unde iti intorci privirea e prim simptom al unei anomalii de fond.

La fel de grava si la un presedinte, ca si la un monarh, daca ea ajunge sa se transforme dintr-o simpla banuiala si intuitie de context intr-o obsesie permanenta.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#Regele Mihai I Romania, #printul Duda, #Traian Basescu Regele Mihai , #Casa Regala