Parteneriatul civil, respins de parlamentari. ONG-urile acuza: Semanam cu Rusia lui Putin

Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 16:00
3904 citiri
Parteneriatul civil, respins de parlamentari. ONG-urile acuza: Semanam cu Rusia lui Putin

Deputatii romani au respins, miercuri, proiectul de lege privind posibilitatea incheierii parteneriatului civil atat intre persoane necasatorite, cat si intre parteneri de acelasi sex.

Proiectul a fost initiat de Remus Cernea, care si-a indemnat colegii sa recunoasca drepturile cetatenilor si "sa nu le arunce la cos", facand trimitere, cel mai probabil, la gestul deputatului Viorel Hrebenciuc, care saptamana trecuta a aruncat la cos steagul-curcubeu, simbol al comunitatii LGBT, transmite Medifafax.

Hrebenciuc si-a pus in cap comunitatea gay: A aruncat la gunoi steagul diversitatii

298 de parlamentari au votat pentru respingerea proiectului de lege, 4 au votat impotriva acestui lucru, dar au existat si 3 abtineri. Camera Deputatilor este for decizionat pentru acest proiect legislativ.

In 5 martie, Comisia juridica a respins, in unanimitate, proiecte de lege, argumentele alesilor fiind de ordin religios si social. Ulterior, Remus Cernea a depus o sesizare privind nereguli la intocmirea raportului de cartre Comisia juridica, insa niciun lider de grup parlamentar nu a cerut amanarea discutarii acestui proiect, motiv pentru care Remus Cernea a facut un apel in acest sens, la inceputul dezbaterii.

"Suntem in fata unei fraudari a votului la Comisia juridica. Dezbaterea proiectului va avea reverberatii la nivel national si international. Trebuie amanata respingerea acestui proiect daca exista intelepciune si o dorinta de a salva aceasta institutie", a declarat Remus Cernea.

Parteneriatul civil, respins de deputatii juristi

De fapt, intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com, Remus Cernea reclama faptul ca, in luna martie, la momentul votului din Comisia Juridica, au participat 11 deputati, desi in raport s-a scris ca au fost prezenti 24 din 25 de membri. Deputatul Remus Cernea prezinta in acest si o inregistrare video.

Cernea: Sa recunoastem drepturile cetatenilor, sa nu le aruncam la cos

De asemenea, deputatul Remus Cernea sustine si ca, marti, a vrut sa intrebe la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor daca se discuta si solicitarea sa privind neregulile comise de Comisia Juridica, insa presedinte Camerei, Valeriu Zgonea, l-a dat afara.

"Domnul presedinte Valeriu Zgonea mi-a spus ca vreau sa fac ceva in presa si m-a dat pe usa afara si mi-a spus ca 'ne vedem la sedinta de plen dar sa am camasa pe mine'! Am replicat ca nu este vorba deloc de nici un fel de presa (care nici nu era acolo) si ca doar intreb daca va fi luata in discutie solicitarea mea intrucat urma ca in plen sa se discute propunerea legislativa pentru recunoasterea parteneriatului civil (era numarul 20 de pe ordinea de zi).

Nu am dorit sa intru intr-o polemica si am parasit sala desi domnul presedinte Zgonea evident s-a comportat intr-un mod abuziv si jignitor intr-un registru mult prea scazut pentru demnitatea pe care o reprezinta", se mai arata in comunicatul transmis de Remus Cernea.

Parteneriatul civil: Remus Cernea a dus cupluri de homosexuali in Parlament

Dupa votul de marti, Remus Cernea a anuntat ca va redepune acest proiect de lege, in speranta ca mentalitatile se vor deschide si ca parlamentarii vor intelege ca parteneriatul civil este institutie care le permite persoanelor ce convietuiesc impreuna, indiferent de sex, sa beneficieze de niste drepturi, fara a se casatori din punct de vedere legal.

"O astfel de reglementare ajuta zeci de mii de cupluri, legea este construita astfel incat sa nu mai existe nicio discriminare pe criterii sexuale. Sa recunoastem drepturile cetatenilor, nu sa le aruncam la cos", a spus Cernea.

ONG-urile iau pozitie: Semanam cu Rusia lui Putin

Votul dat miercuri de parlamentarii romani au starnit reactii si in randul activistilor pentru drepturile omului si pentru promovarea drepturilor minoritatilor sexuale.

"Prin votul de astazi, legiuitorul roman perpetueaza inegalitatile existente intre familiile casatorite si cele neinregistrate legal. Consecinta unei asemenea decizii este ca circa 800.000 de romani care formeaza familii neinregistrate juridic nu isi pot exercita dreptul la viata de familie sau drepturi precum cele referitoare la mosteniri, pensie, imprumuturi bancare, situatii medicale de urgenta", se arata intr-un comunicat remis Asociatia Accept.

Florin Buhuceanu, directorul ONG-ului, sustine ca desi ne comparam cu marea majoritate a tarilor UE, in care exista legislatie pentru cupluri care nu sunt casatorite legal, ne asemenan mai degraba cu state "precum Rusia lui Putin si aliatilor sai din fostul spatiu sovietic".

Nu suntem urmasii Sodomei si Gomorei, asteptam iubirea Bisericii pentru fratii homosexuali Interviu

La randul sau, Iustina Ionescu, Directoare de Programe pentru Centrul Euroregional pentru Initiative Publice (ECPI), sustine ca decizia Parlamentului afecteaza cuplurile de rromi, cuplurile tinere, care nu isi permit sa suporte costul unei casatorii sau care nu se simt pregatite sa faca acest pas, dar si cuplurile varstnice, care aleg sa isi traiasca batranetea intr-o relatie stabila, fara sa se mai casatoreasca.

Cernea: Ma consider homosexual, femeie, rrom si maghiar

Proiectul de lege initiat de Remus Cernea definea parteneriatul civil ca "un contract incheiat fara niciun fel de dicriminare intre doua persoane care decid sa convietuiasca in baza afectiunii, respectului si sprijinului reciproc si a egalitatii in drepturi".

I.S.

Citește și:
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...