Șeful serviciului de informații din Republica Moldova: "Gruparea criminală Șor a cheltuit peste 1 miliard de lei pentru coruperea cetățenilor în contextul alegerilor locale"

Vineri, 03 Noiembrie 2023, ora 12:39
1437 citiri
Șeful serviciului de informații din Republica Moldova: "Gruparea criminală Șor a cheltuit peste 1 miliard de lei pentru coruperea cetățenilor în contextul alegerilor locale"
Alexandru Mustată, șeful SIS

Gruparea criminală condusă de Ilan Șor ar fi cheltuit circa 1 miliard de lei pentru coruperea cetățenilor în contextul alegerilor locale generale din 5 noiembrie.

Declarația a fost făcută de directorul Serviciului de Informație și Securitate, Alexandru Musteață, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit șefului SIS, banii ar proveni din Rusia, care a lansat un război hibrid împotriva R. Moldova cu scopul subminării ordinii constituționale și înlăturării autorităților alese în mod democratic, scrie deschide.md.

Potrivit lui Musteață, operațiunile subversive ale Federației Ruse în R. Moldova s-au intensificat în anul 2022, când au început tentative de răsturnare a ordinii constituționale prin violență, intensificarea retoricii separatiste în Găgăuzia, precum și implicarea în alegeri.

”Organizatorii scenariului sunt afiliați Rusiei, autorii au fost stabiliți a fi persoane legate de Ilan Șor. Scopul scenariului pus la cale de Rusia este subminarea instituțiilor statului. În prima etapă am avut atacuri constante asupra instituțiilor statului, atacuri cibernetice, alerte false cu bombă, etc. La a doua etapă s-au încercat dezordini în masă prin intermediul grupării criminale a lui Ilan Șor. Au fost organizate proteste cu plata participanților. SIS a fost informat despre planurile de preluare a puterii cu ajutorul a 500 de oameni cu pregătire militară în perioada februarie-martie curent. Acțiunile erau coordonate local de exponenții Partidului ”ȘOR”. Și iată a treia etapă a operațiunii Rusiei este cea privind compromiterea alegerilor locale” a declarat Musteață.

În acest scop, Rusia ar fi cheltuit, începând cu a doua parte a anului 2022, aproximativ un miliard de lei pentru destabilizarea R. Moldova prin intermediul grupării criminale conduse de Ilan Șor.

”În dosarul penal privind finanțarea ilegală a partidului au fost captate date în privința utilizării de către grupului criminal ”ȘOR” a cca 200 milioane de lei, bani utilizați inclusiv pentru finanțarea protestelor stradale și destabilizărilor din țară; Aici vorbim despre suma care s-a reușit a fi documentată corespunzător pe când datele operative indică asupra sumei de peste 400 milioane lei. De asemenea, au fost documentate acțiunile grupării ”ȘOR” de a crea și finanța mai multe partide politice din țară care să acționeze concertat, un exemplu servește rezultatele operațiunii făcute public recent cu implicarea unui lider politic, pentru care conform declarațiilor publice ale lui Ilan ȘOR - au fost cheltuiți 1,5 milioane dolari. Doar în ultimile luni, au fost identificate și documentate 90 milioane lei destinați coruperii alegătorilor, concurenților electorali și finanțarea ilegală a campaniei electorale. Estimările făcute în verificările operative și conform datelor de la parteneri, arată că sumele de bani alocate de Federația Rusă pentru destabilizarea Republicii Moldova este de minim un miliard de lei” a notat directorul SIS.

Potrivit lui, având în vedere că acțiunile anterioare de schimbare a guvernării nu au avut succes, Rusia împreună cu grupul criminal Șor s-au concentrat pe alegeri. Musteață a subliniat că, după ce Partidul ”ȘOR” a fost scos în afara legii, oligarhul fugar a asigurat preluarea Partidului ”Ai Noștri” și redenumirea acestuia în Partidul ”Șansă”. Ulterior, ar fi migrat activitatea grupării sale criminale către noua formațiune, care ar fi fost beneficiarul sumelor mari de bani virate pentru coruperea procesului electoral.

Alte surse de finanțare a Partidului ”Șansă” vin din Turcia, de la companii fictive deschise de Rusia

”Doar prin intermediul donațiilor și sponsorizărilor de la cetățeanul Rusiei și Israelului Șved Igal/Igor, Primăria municipiului Orhei trebuia să primească peste 1 milion de euro și 280 mii dolari. Aceste sume au fost blocate și vor fi sechestrate după lege. Banii veneau din conturile deținute la ”EURASIAN BANK” (Kazahstan), fonduri venite din Federația Rusă. Urmare a investigațiilor pe faptul provenienței banilor și riscurilor de spălare a banilor, desfășurate în comun cu SPCSB, s-a stabilit că, de fapt, mijloacele bănești din conturile lui Șved Igal/Igor deținute în Kazahstan, în ”EURASIAN BANK”, provin din Rusia, de la o persoană fizică care are conexiuni strânse cu un oligarh din Federația Rusă și cu Ilan ȘOR” a notat Musteață.

Același Șved Igal/Igor ar fi luat împrumuturi de la cetățeanul Rusiei și R. Moldova Victor Guțuleac, care s-a dovedit a fi fostul soț al Mariei Albot, fost deputat al Partidului ”ȘOR” și o apropiată a oligarhului Ilan Șor. Acesta este strâns legat de rusoaica Arina Dronova, care este o persoană din anturajul oligarhului rus Andrei Goncearenko, notează Musteață. Potrivit șefului SIS, alte surse de finanțare a Partidului ”Șansă” vin din Turcia, de la companii fictive deschise de Rusia pentru a evita sancțiunile internaționale. Alte modalități de introducere a banilor în R. Moldova reprezintă inclusiv cardurile bancare PYYPL.

Toate informațiile acumulate de SIS în acest sens au fost incluse într-un raport, care va fi analizat astăzi în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale.

Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Liderii noului bloc electoral pro-rus Victorie, care gravitează în jurul oligarhului fugar Ilan Şor şi se opun planurilor preşedintei Maia Sandu de a adera la Uniunea Europeană, au declarat...
#Republica Moldova, #alegeri, #Ilan Sor, #corupere, #alegatori, #alegeri locale, #Rusia , #Republica Moldova