Ce nu ar comanda niciodată la restaurant un controlor de siguranță alimentară: "Este ca și cum ai juca ruleta rusească"

Vineri, 01 Martie 2024, ora 22:57
8381 citiri
Ce nu ar comanda niciodată la restaurant un controlor de siguranță alimentară: "Este ca și cum ai juca ruleta rusească"
Masa servită la restaurant FOTO Unsplash

Un fost ofițer de siguranță alimentară al Administrației pentru Alimente și Medicamente, o agenție a guvernului Statelor Unite ale Americii responsabilă cu reglementarea și supravegherea siguranței alimentelor, a precizat Ce nu ar comanda niciodată la restaurant, menționând și semnele de avertizare la care trebuie să fii atent.

"Data viitoare când mănânci în oraș, fii atent la modul în care personalul adaugă gheața în paharul tău - tehnica lor ar putea să te expună la mii de germeni care pot cauza toxiinfecții alimentare.

Și dacă comanzi pește, există o anumită zi a săptămânii care crește semnificativ riscul de îmbolnăvire de la un virus gastric."

Acestea sunt recomandările Dr. Darin Detwiler, un fost consilier pentru siguranța alimentară la FDA și USDA, pe care le împărtășește cititorilor DailyMail.com pe măsură ce numărul focarelor de toxiinfecții alimentare continuă să crească.

El i-a avertizat pe cei care lucrează în birou să evite să mănânce de la bufetele de tip self-service, spunând că este ceva ce "nici în ruptul capului, niciodată, niciodată, niciodată" nu ar face din cauza modului în care produsele sunt predispuse la proliferarea germenilor.

Și vești proaste pentru iubitorii de mâncare la pachet - faptul că mâncarea ta ajunge rece nu este doar o neplăcere, ci te-ar putea îmbolnăvi.

Dr. Detwiler a spus că, în timp ce ratingul de igienă afișat poate fi un indicator bun, există semne mult mai subtile de avertizare de care clienții ar trebui să fie conștienți.

Aproximativ 48 de milioane de persoane din SUA suferă de îmbolnăvire din cauza alimentelor în fiecare an. Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), 128.000 ajung la spital, în timp ce 3.000 mor.

Exemple de infecții bacteriene, parazitare și virale cauzate de alimente includ salmonella, toxoplasma, listeria și norovirus - precum și E.coli.

Cel mai comun este norovirusul, care afectează una din 15 persoane în fiecare an și înregistrează o creștere în nord-estul SUA.

"Eu nu aș comanda mâncare printr-un serviciu de livrare la domiciliu"

La sfârșitul unei zile lungi la serviciu, este ușor să comanzi mâncare de pe o aplicație de livrare în loc să gătești - și nu trebuie să depui efortul de a ieși la un restaurant.

Cu toate că este convenabil, Dr. Detwiler a spus că ar putea crește riscul de îmbolnăvire de la alimente.

"Eu nu aș comanda mâncare printr-un serviciu de livrare la domiciliu de la o terță parte", a spus el.

"Va dura mai mult să ajungă acolo, și probabil nu va fi ținută la temperatura potrivită."

Cu cât mâncarea așteaptă să fie ridicată sau livrată, cu atât mai puțin timp petrece la temperatura corectă, ceea ce o face vulnerabilă la bacterii precum salmonella și E. coli.

FDA avertizează că dacă temperatura mâncării scade între 5 până la 57 de grade Celsius, bacteriile pot crește rapid, putând să se înmulțească la fiecare 20 de minute. Acest lucru poate fi cel mai periculos pentru alimentele crude precum sushi și anumite tipuri de fructe de mare, deși Dr. Detwiler se fereste de toate mâncărurile luate de la restaurant. Niciodată să nu comanzi stridii, sos hollandaise (sau pește în zilele de luni).

"Este ca și cum ai juca ruleta rusească"

Este deja un clișeu, dar Dr. Detwiler a spus că dintr-un bun motiv, probabil nu ar trebui să comanzi stridii data viitoare când ești la un restaurant.

"Sunt multe situații când stridiile sunt recoltate din ape cu nivele ridicate de contaminare", a spus el.

Dr. Detwiler a remarcat că atunci când stridiile sunt distribuite în întreaga țară, ele vin cu o etichetă care indică locul de recoltare.

"Ar trebui să păstrezi această etichetă în caz că apare o epidemie, și multe restaurante nu păstrează astfel de lucruri", a spus el.

"Sunt restaurante care vor servi efectiv un platou de stridii care are, să zicem, opt tipuri diferite de stridii. Sună ca o experiență minunată, dar, de fapt, este ca și cum ai juca ruleta rusească."

Dr. Detwiler a mai spus că stridiile prezintă un risc atunci când sunt servite crude, iar curățarea este dificilă. "Este un aliment mai periculos", a spus el.

Una dintre principalele preocupări legate de stridii este contaminarea cu bacteria Vibrio, care trăiește în apele de lângă țărmuri. WebMD estimează că aproximativ 80% dintre infecții apar între mai și octombrie, când apa este mai caldă.

Potrivit CDC, cel puțin 52.000 de americani sunt afectați în fiecare an de vibrioză după consumul de alimente contaminate.

Simptomele includ diaree apoasă, crampe abdominale, greață, vărsături, febră, frisoane, puls rapid, confuzie, amețeli, leșin și slăbiciune.

Dacă vrei să comanzi pește, nu o face într-o zi de luni

În plus, dacă vrei să comanzi pește, nu o face într-o zi de luni. Acest lucru se datorează faptului că multe piețe de pește nu sunt deschise în weekend, lăsând produsele să stea în frigider sau congelator timp de câteva zile.

"Peștele care nu este proaspăt poate suferi modificări chimice, ducând la alterarea gustului, mirosului și siguranței", a spus Dr. Detwiler.

El a remarcat că peștele alterat poate conține, de asemenea, niveluri ridicate de histamină, o substanță chimică eliberată de sistemul imunitar.

Când se eliberează prea mult, poate duce la toxiinfecția alimentară numită scombroidoză, care provoacă reacții asemănătoare alergiilor, cum ar fi erupții cutanate, diaree, transpirații, dureri de cap și vărsături.

Și ia în considerare să sari peste Oua Benedict la brunch. Acest lucru se datorează sosului hollandaise, care ar putea fi supus contaminării.

"Salmonella este principalul patogen de preocupare în cazul sosului hollandaise datorită utilizării ouălor crude sau insuficient gătite", a spus Dr. Detwiler.

Bacteria Salmonella este transmisă din fecalele oamenilor sau animalelor, iar simptomele unei infecții apar de obicei între șase ore și șase zile după expunere.

Ele se rezolvă de obicei în încă patru până la șapte zile fără intervenție medicală.

Dr. Detwiler a remarcat că simptomele unei infecții cu Salmonella pot include diaree, crampe abdominale și febră în decurs de 12 până la 72 de ore după consumul alimentelor contaminate.

Cu toate acestea, unele persoane nu prezintă simptome.

Nu te opri la barul de salate sau la bufet

Salmonella infectează mai mult de 1,3 milioane de oameni în fiecare an, ducând la 26.500 de spitalizări și 420 de decese anual.

Nu te opri la barul de salate sau la bufet.

"Nu aș merge niciodată, niciodată, niciodată la un bufet sau să mănânc de la un bar de salate," a spus el.

Acest lucru se datorează faptului că barurile de salate și bufetele sunt o "oportunitate majoră" pentru contaminare, deoarece zeci de mâini potențial vin în contact cu alimentele în fiecare zi. În plus, saliva poate să ajungă pe alimente și să transmită bacterii.

De asemenea, Dr. Detwiler a remarcat că mai multe dintre alimentele incluse în aceste sortimente trebuie păstrate la temperaturi distincte pentru a împiedica bacteriile, dar este dificil să faci asta dacă toate sunt în același bufet.

Salata în special a fost subiectul a zeci de retrageri, în special din cauza contaminării cu listeria.

Simptomele unei infecții cu listeria includ în mod tipic cele asemănătoare gripei - frisoane, febră, dureri, greață și vărsături.

La populațiile cu risc crescut, cum ar fi femeile însărcinate, poate duce la avort spontan, moartea în timpul nașterii, naștere prematură și decesul nou-născutului.

Dr. Detwiler evită și restaurantele în care îți alegi singur ingredientele și apoi le dai bucătarului să le gătească, deoarece acest lucru crește riscul de contaminare.

Verifică mai întâi toaleta

Când ajungi la un restaurant, primul lucru pe care probabil îl faci este să răsfoiești meniul sau să comanzi o băutură.

Cu toate acestea, Dr. Detwiler merge mai întâi la toaletă. "Nu din motivul pe care crezi," a spus el.

"Dacă sunt serioși în ceea ce privește igiena, acel loc îți va arăta că restaurantul este curat."

Dr. Detwiler caută semne clare ale unei toalete neglijate, cum ar fi toalete murdare, lipsa prosoapelor de hârtie și blaturi murdare.

Un sondaj Harris din 2018 a constatat că doi din trei clienți americani ar evita un restaurant dacă recenziile menționau mirosuri neplăcute în toaletă, iar 63% au spus că ar evita localul dacă știau că toaletele înfundate sunt ceva obișnuit.

"Am ieșit literalmente din restaurante, chiar dacă mi-era foame și voiam să mănânc acolo, pentru că toaleta era atât de dezgustătoare", a spus Dr. Detwiler.

"Nici măcar nu vreau să știu ce se întâmplă în bucătărie."

Stați cu ochii pe barman

Este clar că ar trebui să fii întotdeauna atent la ceea ce pune barmanul în băutura ta.

Cu toate acestea, Dr. Detwiler se concentrează mai mult pe modul în care este asamblată băutura.

"Nu sunt adeptul mersului la un bar unde văd că barmanul folosește paharul pentru a scoate gheața," a spus el. "Asta este un mare nu-nu."

O problemă este că, dacă paharul nu a fost spălat, acesta ar putea răspândi bacterii precum E. coli și salmonella în gheața curată.

Cu toate acestea, principala preocupare a lui Dr. Detwiler este riscul ca sticla să se spargă și să se amestece cu gheața.

"Ușor este să faci diferența între sticla spartă și gheață? Arată cam la fel, nu-i așa?" a spus el.

Potrivit Departamentului de Sănătate al statului New York, "gheața destinată consumului trebuie distribuită cu lopeti, clești sau alte ustensile sau cu echipamente automate de distribuție a gheții."

Evitați pepenele galben și alte fructe tăiate

Dr. Detwiler a avertizat că dacă alegi fructe după cină, asigură-te că nu există pepene pe farfurie.

"Pepenele galben ar trebui consumat imediat ce este tăiat. Niciodată să nu mănânci cantalup pre-tăiat sau tăiat pe jumătate", a spus el.

Acest lucru se datorează faptului că fructul ar putea fi expus la agenți patogeni din sol, animale sau apă, deoarece sunt cultivate în apropierea solului.

Suprafața exterioară a cantalupului are o textură reticulată la care microbii se pot agăța.

"Pepenii galbeni sunt practic imposibil de curățat, și sincer, este ca un ucigaș tăcut", a spus Dr. Detwiler.

Pepenele galben a fost, de asemenea, legat de un focar de salmonella care s-a extins pe teritoriul a 44 de state, încheindu-se în ianuarie. CDC declară că alimentele contaminate au îmbolnăvit 407 americani, i-au trimis pe 158 la spital și au ucis șase.

”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
Trei militari ruși înspăimântați, pe care comandanții lor i-au abandonat în tranșeele de lângă o centură forestieră, au înregistrat un videoclip. În momentul înregistrării,...
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Nouăzeci la sută dintre probele de proteine animale și vegetale au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente polimerice mici care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la...
#restaurante, #alimente, #comanda, #risc imbolnavire, #siguranta alimentara , #stiri sanatate