Alertă majoră a medicilor pentru un pericol descoperit recent: Poate dubla riscul de atac de cord

Vineri, 28 Iulie 2023, ora 01:19
4955 citiri
Alertă majoră a medicilor pentru un pericol descoperit recent: Poate dubla riscul de atac de cord
Căldura extremă și poluarea aerului dublează riscul de atac de cord FOTO: Health

Un studiu amplu efectuat de către o echipă de oameni de știință condusă de Centrul de prevenire și controlul bolilor din Shenzhen, a făcut o descoperire medicală foarte importantă pentru sănătate. Experții care au analizat peste 200.000 de persoane au constatat că căldura extremă și poluarea din aer pot dubla riscul de atac de cord.

Cercetătorii din China, care au publicat studiul în revista Circulation pe 24 iulie 2023, trag un semnal de alarmă care atenționează oamenii în privința pericolului pe care îl prezintă pentru inimă valurile de căldură și aerul poluat, potrivit The Washington Post.

Experții, care cred deja că valurile de căldură prelungite, episoadele de frig și aerul poluat sunt dăunătoare pentru inimă, susțin că studiul, publicat în revista Circulation, întărește și mai mult relația, conectându-l cu riscul de deces cardiac.

Avertismentul care îngrozește Europa, după o descoperire: Continentul va fi aruncat într-un îngheț profund VIDEO

„Din câte știu, acesta este unul dintre primele studii care analizează moartea din cauza unui atac de cord, ca rezultat final al acestui tip de expunere și nu mă surprinde”, a spus Catharina Giudice, medic de urgență și bursier la Centrul pentru Climă, Sănătate și Mediu Global de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, care nu a fost implicat în studiu.

„Vedem căldură record după căldură record an de an”, a spus ea. „Devine din ce în ce mai cald, durează mai mult și se întâmplă mai des. Căldura agravează bolile cardiovasculare. Poluarea agravează situația. Cei doi împreună sunt mai răi decât fiecare în mod independent.”

O analiză a peste 202.000 de decese prin atac de cord între 2015 și 2020 într-o singură provincie chineză a constatat că zilele care au avut căldură extremă, frig extrem sau niveluri ridicate de poluare a aerului cu particule fine (PM2,5) au fost asociate semnificativ cu riscul de apariție a unui atac de cord, în special la femei și adulții în vârstă. Cea mai mare creștere a riscului de deces prin atac de cord a fost observată în zilele care au avut o combinație de căldură extremă și niveluri ridicate de PM2,5.

Experții de la Londra trag un semnal de alarmă. Mega șocul care va lovi lumea cu putere

Zilele cu căldură extremă au fost asociate cu un risc crescut de deces prin atac de cord la femei față de bărbați și la adulții mai în vârstă decât la adulții mai tineri. Adulții în vârstă au fost, de asemenea, expuși unui risc mai mare de atacuri de cord în comparație cu adulții mai tineri în zilele cu frig extrem sau cu niveluri ridicate de PM2,5.

„Evenimentele de temperatură extremă devin din ce în ce mai frecvente, mai lungi și mai intense, iar efectele lor adverse asupra sănătății au stârnit îngrijorări tot mai mari. O altă problemă de mediu la nivel mondial este prezența particulelor fine în aer, care pot interacționa sinergic cu temperaturile extreme pentru a afecta negativ sănătatea cardiovasculară”, a declarat profesorul de epidemiologie Yuewei Liu de la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou.

Reducerea temperaturilor extreme și expunerea la poluare cu particule fine ar putea reduce riscul de atacuri de cord. „Descoperirile noastre oferă dovezi că reducerea expunerii atât la temperaturi extreme, cât și la poluarea cu particule fine poate fi utilă pentru a preveni decesele premature cauzate de atac de cord, în special pentru femei și adulții în vârstă”, a spus Liu.

Oamenii care doresc să fie mai în siguranță ar trebui să urmărească prognozele meteo, să stea în interior atunci când temperaturile sunt extreme, să folosească ventilatoare și aparate de aer condiționat pe vreme caldă, să se îmbrace adecvat pentru vreme, să bea multă apă și să instaleze perdele sau jaluzele pentru a reduce temperatura interioară”, a afirmat expertul.

Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Un val de căldură extremă se înregistrează miercuri, 24 aprilie, în Thailanda şi Filipine, notează AFP. Thailanda traversează o nouă perioadă de căldură extremă, locuitorii din...
Europa se încălzeşte de două ori mai repede decât media planetei. Record de zile de „stres termic extrem”
Europa se încălzeşte de două ori mai repede decât media planetei. Record de zile de „stres termic extrem”
Europa a înregistrat în 2023 un număr-record de zile în care căldura resimţită de corpul uman a fost ”extremă”, din cauza unei temperaturi de peste 35°C-40°C. Efectul asupra...
#risc atac cord, #risc infarct, #risc infarct miocardic, #caldura extrema, #poluarea aerului, #valuri caldura, #vreme extrema , #stiri externe