Mutare neașteptată a Rusiei: Regimul lui Putin, acțiune în premieră de la începutul războiului

Miercuri, 03 Mai 2023, ora 00:32
10659 citiri
Mutare neașteptată a Rusiei: Regimul lui Putin, acțiune în premieră de la începutul războiului
Rusia cumpără în premieră de la începutul războiului rezerve valutare FOTO / Wikimedia

Războiul lui Putin din Ucraina a dus la impunerea de mai multe pachete de sancțiuni occidentale împotriva Rusiei, iar cheltuielile militare au crescut foarte mult. Acum, pentru prima dată de la începutul invaziei, Moscova se pregătește să treacă o piatră de hotar: cumpărarea de rezerve valutare de către Banca Centrală, dar de astă dată nu mai achiziționează dolari, ci yuani.

Este probabil că Rusia va relua cumpărarea de valută străină pentru rezervele sale, începând din acestă lună, deoarece veniturile în creștere din petrol stabilizează finanțele publice, în ciuda eforturilor SUA și europene de a reduce veniturile Kremlinului, potrivit unei analize din Bloomberg.

Experții financiar estimează că Rusia va cumpăra yuani (moneda Chinei) în echivalent de 200 de milioane de dolari lunar. Achiziția se va relua după ce ultima astfel de tranzacție a fost în ianuarie 2022, când cumpăra rezerve valutare de 600 de miliarde de ruble (8 miliarde de dolari).

Ultima șansă a lui Putin: Disperarea Rusiei ce îi poate da lovitura de grație

Moneda chineză, yuanul, este principalul activ pe care Rusia îl poate folosi în continuare pentru a efectua tranzacții din fondul său de rezerve valutare de 154 de miliarde de dolari din cauza sancțiunilor.

Un anunț din partea Ministerului de Finanțe din Rusia urmează săptămâna aceasta. A redus deja vânzările de yuani, utilizate pentru acoperirea deficitului bugetar, în ultimele două luni.

„Va fi important pentru piață ca statul să înceapă să acumuleze din nou rezerve în loc să le cheltuiască”, a spus Natalia Milchakova, analist la Freedom Holding Corp. „Acest lucru poate afecta chiar pozitiv rubla”.

Deoarece achizițiile au fost oprite la sfârșitul lunii ianuarie 2022, urmate de suspendarea programului după invazia Ucrainei din luna următoare, Ministerul de Finanțe a vândut doar valută străină în acest an. Rusia obține aproximativ o treime din veniturile bugetare din industria petrolului și gazelor.

„Volumele de achiziții valutare vor fi inițial mici, dar foarte simbolice, deoarece vor arăta că țara, în loc să mănânce din rezerve, le construiește”, a spus Alexander Isakov, economist rus.

Merkel își apără poziția față de Putin: Ce a spus despre invazia Rusiei din Ucraina

O schimbare acum ar sublinia capacitatea Rusiei de a menține fluxul de petrodolari în fața sancțiunilor și a plafonului de preț al petrolului impus cumpărătorilor de către națiunile industrializate ale Grupului G7 și partenerii lor din Uniunea Europeană. Deși tensionat de cheltuielile militare și încă cu un deficit fără precedent, bugetul Moscovei se redresează, în parte, datorită modificărilor în modul în care guvernul calculează unele taxe pe petrol, susțin experții.

Prețul de bază utilizat în calculele impozitelor pe producția de petrol și pe profit pentru producătorii de țiței este calculat cu o reducere a țițeiului emblematic al națiunii Urals față de indicele de referință internațional Brent - stabilit la 34 de dolari pe baril pentru aprilie, înainte de a se reduce treptat la 25 de dolari din iulie.

Deși plafonul de preț a redus prețul petrolului național, Rusia a reușit să facă față prin implementarea reducerii Urals pentru Brent și forțând producătorii să plătească mai multe taxe. De o rublă mai slabă în acest an a beneficiat guvernul care își colectează o mare parte din veniturile din taxele energetice exprimate în valută străină, dar cheltuiește în ruble.

Economistul Rosbank, Evgeny Koshelev, vede o serie de scenarii care includ achiziții de valută anticipate până în mai sau, alternativ, amânate până în iunie sau chiar iulie. În primul trimestru, contribuțiile de la petrol și gaze la bugetul rus au scăzut cu 45% față de un an mai devreme, până la 1,64 trilioane de ruble. Deficitul fiscal de la sfârșitul lunii aprilie depășește deja cu mult ținta Ministerului de Finanțe pentru anul 2023.

Deși experții economici sunt siguri că Rusia va începe achizițiile de valută în următoarele trei luni, probabilitatea reluării acestora la 65% în mai și 80% în iunie, deoarece o scădere a producției de petrol adaugă o oarecare incertitudine.

Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta
Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta
După ce înalți oficiali din Statele Unite au declarat că vor lua o nouă măsură împotriva Rusiei, bancheri și autorități de pe bătrânul continent au spus că se vor alătura și ei...
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
#Rusia rezerve valutare, #Rusia rezerve valutare dolar, #yuan chinezesc, #yuani rusia, #rusia yuani, #dolari rezerve Rusia , #Razboi Ucraina