Cuvintele memorabile spuse după anexarea Crimeii, valabile și astăzi: "Rusia e o benzinărie care se dă drept țară"

Marti, 12 Iulie 2022, ora 23:04
30614 citiri
Cuvintele memorabile spuse după anexarea Crimeii, valabile și astăzi: "Rusia e o benzinărie care se dă drept țară"
FOTO Politico

În 2014, John McCain a declarat în mod memorabil că Rusia este o benzinărie deghizată în țară. Această afirmație este valabilă și mai mult astăzi decât atunci când McCain a spus-o acum opt ani.

În 2021, 1,18 trilioane de dolari din totalul veniturilor guvernamentale de 2,37 trilioane de dolari ale Moscovei au fost colectate din petrol și gaze. Aceasta reprezintă aproape jumătate din veniturile guvernamentale în 2021. Prin comparație, în 2020 (cel mai recent an disponibil), „regatul petrolier” al Arabiei Saudite a primit 53% din veniturile guvernamentale din petrol și gaze.

În timp ce veniturile federale mari pe care Rusia le generează din petrol și gaze ar putea surprinde unii cititori, ceea ce este și mai izbitor este că petrolul și gazele reprezintă doar între 15-20% din PIB-ul Rusiei. Astfel, un sector care constituie mai puțin de o cincime din economie umple aproximativ jumătate din cuferele Rusiei. Comparați acest lucru cu Arabia Saudită, unde 53% din fondurile Riadului provin din petrol și gaze, dar sectorul reprezintă o proporție de 50% din PIB-ul Saudit. Preluarea publică de către Putin a petrolului și gazelor rusești la începutul anilor 2000 a condus la o finanțare disproporționată din partea industriei, care ia dat numele de „revizionist care caută chirii”. Astfel, poate că este mai corect să spunem că statul rus este o benzinărie (care vinde și cantități substanțiale de oțel și mărfuri) deghizată în țară.

Capacitatea lui Putin de a „captura” Gazprom – cea mai mare companie din Rusia – servește ca un exemplu grăitor al concentrării și politizării industriei ruse de petrol și gaze. În 2000, Putin l-a instalat pe apropiatul său Dmitri Medvedev ca președinte al companiei, poziție în care a rămas până când l-a eliberat pe Putin din funcția de președinte pentru un mandat în 2008. În timpul mandatului său la Gazprom, Medvedev a consolidat industria cu binecuvântarea Kremlinului. Odată ce Gazprom a ajuns la statutul de monopol, compania a început să-și folosească prețurile ca instrument politic. A crescut în mod artificial oferta internă pentru a reduce costurile și a obține sprijin politic, limitând în același timp oferta și ridicând prețurile în anumite țări din Europa. Unele state au plătit pentru gaze scumpe, altele precum Ucraina, Moldova și statele baltice s-au confruntat cu lipsuri intermitente de gaze și creșteri ale prețurilor din cauze motivate politic. În tot acest timp, Gazprom și-a crescut substanțial contribuțiile la statul rus, care au reprezentat 25% din veniturile fiscale federale ale Rusiei în 2011.

Fostul vicepremier și apropiat al lui Putin Victor Zubkov este în prezent președinte al Gazprom. În 2020, compania de stat a reprezentat aproape 90% din întreaga producție de gaz a Rusiei. Industria petrolului nu este la fel de concentrată ca sectorul gazelor, dar este încă controlată și dirijată în mare măsură de stat. În 2020, peste 80% din producția rusă de petrol a provenit de la cinci firme, fie controlate de stat, fie legate de Kremlin.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
#Rusia, #razboi Ucraina, #gaze rusia, #petrol Rusia , #Rusia