Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful

Joi, 28 Martie 2024, ora 04:58
1923 citiri
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Atac armat Rusia FOTO X/ Nexta

Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei, scrie Bloomberg, citând patru surse cu legături cu Kremlinul.

Potrivit unuia dintre interlocutorii agenției, Putin a participat la întâlniri la care oficialii au spus că nu există nicio legătură teroristă cu Ucraina. Cu toate acestea, președintele rus încă „intenționează să folosească tragedia pentru a încerca să-i aducă pe ruși în războiul cu Ucraina”, scrie Bloomberg.

Surse ale agenției susțin că oficialii de la Kremlin au fost „șocați” de eșecul serviciilor de informații ruse de a preveni atacul de la Crocus, care, conform ultimelor date, a ucis 140 de persoane și a rănit încă 182.

Aproape nimeni din elita politică și de afaceri a Rusiei nu crede că Ucraina s-a aflat în spatele atacului, spun interlocutorii jurnaliştilor.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat, miercuri, că este „extrem de greu de crezut” că gruparea Stat Islamic (ISIS) ar fi avut capacitatea să lanseze atacul terorist de vinerea trecută asupra sălii de concerte din Moscova, în urma căruia au murit cel puțin 140 de oameni, relatează Reuters.

La o conferință la presă, Zaharova a dublat afirmațiile Moscovei, făăr a oferi dovezi, cum că Ucraina s-ar afla în spatele atacului terorist de la Crocus City Hall din Moscova. Statul Islamic și-a revendicat responsabilitatea pentru masacru, iar oficialii americani spun că au informații care arată că acesta a fost efectuat de filiala afgană a rețelei, Statul Islamic Khorasan. Ucraina a negat în repetate rânduri că a avut vreo legătură cu atacul.

Cu toate acestea, Zaharova spune că Occidentul s-a grăbit să atribuie responsabilitatea Statului Islamic, cunoscut și sub numele de ISIS, pentru a lua vina de la Ucraina și de la guvernele occidentale care o susțin. „Pentru a alunga suspiciunile din Occidentul colectiv, aveau nevoie urgent să vină cu ceva, așa că au recurs la ISIS, au scos un as din mânecă și, literalmente, la câteva ore după atacul terorist, presa anglo-saxonă a început să răspândească tocmai aceste versiuni”, a spus ea.

Președintele Vladimir Putin a spus că atacul a fost efectuat de militanți islamiști, dar a sugerat că este în beneficiul Ucrainei și că Kievul ar fi putut juca un rol. El a spus că cineva din partea ucraineană a pregătit o „fereastră” pentru ca oamenii înarmați să treacă graniță înainte de a fi capturați în vestul Rusiei vineri seară. De cealaltă parte, președintele belarus Aleksandr Lukaşenko îl contrazice pe Putin și spune că autorii atentatului de la sala de concerte Crocus City Hall au încercat iniţial să fugă în Belarus. Directorul agenției de securitate ruse FSB a declarat marți că crede că Ucraina, împreună cu Statele Unite și Marea Britanie, au fost implicate în atacul de la Moscova.

Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Perspectiva ca Forțele Armate ale Ucrainei să fie dotate cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune i-a speriat pe propagandiștii de la Kremlin. Una dintre cele mai importante...
Un nou atac rusesc cu rachete asupra orașului Harkov. Pagubele materiale sunt însemnate
Un nou atac rusesc cu rachete asupra orașului Harkov. Pagubele materiale sunt însemnate
Rachete ruseşti au avariat clădiri rezidenţiale şi au rănit şase persoane în al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, miercuri dimineaţă, a declarat guvernatorul Oleh Sînehubov pe...
#Rusia, #atac, #sala concerte, #Moscova, #anturaj, #Vladimir Putin, #Ucraina , #Rusia