Spionii ruși expulzați din Europa se plâng lui Putin că nu-și găsesc de muncă în Rusia

Marti, 07 Noiembrie 2023, ora 22:44
2732 citiri
Spionii ruși expulzați din Europa se plâng lui Putin că nu-și găsesc de muncă în Rusia

Personalul de la misiunile diplomatice ale Moscovei din Occident, expulzat din cauza invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina, a constatat că este greu să se angajeze la întoarcerea în Rusia.

Portalul rusesc independent de investigații The Insider a obținut o scrisoare- apel colectivă adresată lui Putin de angajați ai GRU, în care aceștia se plâng că la Moscova nu există locuri de muncă decente pentru ei și nici locuri în școli și grădinițe. Semnatarii sunt revoltați că soției unuia dintre ofițeri i s-a oferit o slujbă de livrare pizza. De asemenea, ei sunt nemulțumiți de faptul că jurnaliștii acoperă prost faptele colegilor lor din brigăzile de asalt GRU, care au murit în Ucraina.

Spionii se simt defăimați

„Stimate Vladimir Vladimirovici, în ultima vreme, într-o serie de mass-media pro-occidentale și internaționale, au apărut articole care acuză ofițerii din Direcția Principală a Statului Major al Federației Ruse de incompetență și inacțiune, uneori chiar de lipsă de profesionalism. Unii comentatori online au mers atât de departe încât să susțină că în conducerea Serviciului de Informații Militare al Rusiei există beție generalizată și desfrânare, și că informațiile furnizate comandamentului Ministerului Apărării și liderilor statului înaintea desfășurării Operațiunii Militare Speciale pe teritoriul Ucrainei au fost cu bună știință distorsionate. Vladimir Vladimirovici, aceste fantasme fără nicio bază aduc prejudicii semnificative statului nostru, Serviciului de Informații Militare al Rusiei și sunt pur și simplu invenții ale comentatorilor occidentali”.

În sursele deschise occidentale, The Insider nu a putut găsi comentatori care să fi vorbit despre «beție generalizată și desfrânare printre generalii GRU». Cu toate acestea, dacă ar fi să căutăm în registrele clasificate ale poliției, s-ar constata că angajații GRU au fost adesea implicați în bătăi, incidente violente asociate consumului de alcool, inclusiv distrugerea de bunuri de stat. De exemplu, pe 5 martie 2014, tura de serviciu de la sediul GRU sărbătorea «anexarea» Crimeei la Rusia”.

Locotenent-colonelul Gheorghi Gornofeev a adormit cu o țigară aprinsă în sala de arme. Drept rezultat, Gornofeev a murit asfixiat, iar alți doi ofițeri au suferit răni grave. Focul a distrus complet sala de arme, trei birouri cu echipament de birou și arhiva secretă, care conținea rapoarte operative ale agenților ilegali, atașați militari și „diplomați” care lucrau sub acoperirea ambasadelor ruse. Pierderile totale cauzate de incendiu s-au ridicat la 12 milioane de ruble, dar nu a fost trasă nicio concluzie oficială referitor la incident.

„Serviciul de Informații Militare al Rusiei, atât în țară, cât și în străinătate, a monitorizat cu atenție situația internă din Ucraina și a informat conducerea țării în timp util înaintea desfășurării Operațiunii Militare Speciale. Datorită perspicacității operaționale și acțiunilor active de informații, agenții noștri de informații militare au reușit să identifice cu mult înainte de începerea Operației Militare Speciale locațiile, efectivele și echipamentul din multe unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Au fost obținute planurile de mobilizare și operațiuni ale Forțelor Armate ale Ucrainei, s-au stabilit locuri de ședere, numele și adresele de acasă…”, mai scriu aceștia.

The Insider susține că scrisoare provine de la o sursă din cadrul administrației prezidențiale ruse. Numele celor 11 semnatari sunt acoperite.

După ce Putin și-a lansat invazia la scară largă pe 24 februarie 2022, SUA au condus răspunsul internațional prin impunerea de sancțiuni menite să izoleze economia Rusiei. Măsurile au inclus expulzarea a 698 de diplomați ruși din țările UE, iar The Insider a relatat că aproape jumătate dintre aceștia erau ofițeri de carieră ai serviciilor de informații militare, externe și interne, adică ai GRU, ai SVR și ai FSB.

Pentru multe familii ale acestor ofițeri, „plecarea neașteptată din misiunile diplomatice a devenit o tragedie personală și a dat naștere unor numeroase problem“, se arată în scrisoare. Printre acestea se numără plata cazării la Moscova și găsirea de locuri la școală și grădiniță pentru copiii lor.

„Aproape toate“ soțiile acestor funcționari „au studii superioare și au plecat să-și găsească singure un loc de muncă, dar pur și simplu nu există profesii și salarii decente“, adaugă semnatarii scrisorii.

Spionii se ascund în spatele nevestelor

The Insider a distribuit capturi de ecran ale misivei, care sugerează că încercările Ministerului rus de Externe de a găsi locuri pentru angajații expulzați la alte ambasade rusești din Africa, Asia, America de Sud și din fostele țări sovietice nu au dat rezultate, deoarece posturile sunt deja ocupate.

Potrivit The Insider, încă nu au fost pe deplin integrați diplomații expulzați din UE și SUA în 2021, iar în 2022-2023 li s-au adăugat acestora noi persoane non grata.

Pentru personalul expulzat, se încearcă acum găsirea de posturi în ambasadele ruse din Africa, Asia, America de Sud și în țările CSI, dar și acolo toate posturile sunt ocupate de colegii și „vecinii” din cadrul SVR și FSB, și nimeni nu are de gând să renunțe la pozițiile pe care le deține. Aici, fie trebuie să se mărească și mai mult numărul personalului ambasadelor, fie trebuie să se reducă numărul angajaților din Ministerul Afacerilor Externe, dar, așa cum a declarat o sursă The Insider din MAE rus, „ministrul Lavrov devine foarte isteric și se împotrivește acestui lucru”.

Trebuie menționat că agenții de informații ruși încalcă ei înșiși în mod flagrant regimurile de securitate și de conspirație și postează pe rețelele de socializare întregi galerii foto din restaurante și stațiuni, în timp ce soțiile lor se laudă cu cumpărăturile făcute. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că contraspionajul occidental identifică cu ușurință pe „diplomații” ruși și locul de rezidență.

În ceea ce privește partea din scrisoare în care semnatarii se plâng de lipsa locurilor de muncă bine plătite în Rusia pentru soțiile lor și de oferte de muncă „ofensatoare”, de precum livrarea de pizza, se pare că nu este nimic deosebit de surprinzător aici. După agresiunea împotriva Ucrainei, multe companii occidentale cunoscute au părăsit Rusia, întreprinderile mici și mijlocii cunosc vremuri dificile, afacerile mari sunt sugrumate de taxe, iar majoritatea pozițiilor „bănoase” din marile corporații de stat au fost luate de rude, prieteni și amante ale oficialităților de rang înalt din Administrația Prezidențială, ministere și FSB.

The Insider a contactat câțiva angajați ai GRU ale căror nume fuseseră anonimizate în plângere, dar aceștia au spus că nu au semnat niciun apel colectiv către Putin. Unul dintre ei a sugerat că „nu ofițerii înșiși sunt cei care tulbură apele, ci soțiile lor”.

Obsesiile lui Vladimir Putin: cum vede lumea în care trăiește și reacționează. Analiza unui psiholog rus
Obsesiile lui Vladimir Putin: cum vede lumea în care trăiește și reacționează. Analiza unui psiholog rus
Dacă Vladimir Putin ar fi fost doar un pensionar militar care joacă domino și nu președintele Rusiei, lumea sa interioară ar fi fost importantă doar pentru rudele sale, pe care le-ar fi...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#Rusia, #invazie, #Ucraina, #spioni, #expulzari, #Occident, #scrisoare, #Vladimir Putin , #Rusia