Gruparea rusă care a plănuit să-l elibereze pe Navalnîi din închisoare. Acum luptă alături de armata ucraineană contra lui Putin

Miercuri, 21 Februarie 2024, ora 14:27
5362 citiri
Gruparea rusă care a plănuit să-l elibereze pe Navalnîi din închisoare. Acum luptă alături de armata ucraineană contra lui Putin
Membri ai Corpului voluntarilor ruși ce luptă alături de Ucraina/ FOTO: Moscow Times

Corpul Voluntarilor Ruși, o unitate militară de extremă dreapta care luptă alături de armata ucraineană împotriva forțelor ruse, a declarat marți că a planificat să-l elibereze din închisoare pe regretatul opozant al Kremlinului Aleksei Navalnîi și să-l aducă în Ucraina, scrie Moscow Times.

Unitatea militară anti-Kremlin a afirmat că a încercat să „lupte“ împotriva unui convoi de prizonieri care, în decembrie, l-a transferat pe Navalnîi dintr-o închisoare din centrul Rusiei către o colonie penală de înaltă securitate din Arctica.

„Trebuia apoi să ajungem imediat la granița cu Ucraina, să ne întâlnim cu unitatea de informații [a Corpului Voluntarilor] pentru a trece granița și a ajunge la adăpost“, a afirmat într-o declarație postată pe canalul de Telegram.

Dar planul grupului a eșuat din cauza măsurilor de securitate „eficiente“ luate de Serviciul Federal de Penitenciare al Rusiei (FSIN) și de Serviciul Federal de Securitate (FSB), principala dintre acestea fiind data mereu schimbată a transferului lui Navalnîi.

FSB a schimbat data și ora transferului de mai multe ori

„Data și ora transferului au fost amânate de mai multe ori“, a precizat Corpul Voluntarilor Ruși. „ Transferul lui Navalnîi a început brusc... iar grupul nostru nu a avut timp să se deplaseze în zona în care era planificat să înceapă operațiunea“.

Navalnîi însuși a povestit ulterior transferul extrem de secret din regiunea Vladimir, unde își ispășea o pedeapsă pentru acuzații de fraudă, în îndepărtatul district autonom Iamal-Neneț, unde urma să ispășească 19 ani pentru „extremism“.

Călătoria a inclus opriri în cel puțin cinci orașe rusești pe o perioadă de 20 de zile, potrivit lui Navalnîi.

Corpul voluntarilor ruși a declarat că se afla în mijlocul revizuirii planului său de eliberare a activistului în vârstă de 47 de ani atunci când autoritățile penitenciare au anunțat vineri decesul acestuia.

„Din păcate, nu am reușit să îl salvăm pe Aleksei, dar sute de prizonieri politici și prizonieri de conștiință rămân în captivitate“, a declarat gruparea, adăugând: „Credem și lucrăm pentru a-i elibera din ghearele regimului într-un fel sau altul“.

Corpul Voluntarilor Ruși a publicat ceea ce par a fi documente interne și fotografii inedite ale lui Navalnîi în închisoare, sugerând că a obținut materialele de la autoritățile penitenciare.

„Mulți dintre cei care lucrează în sistemul (rusesc) împărtășesc idealurile noastre și viziunea noastră asupra viitorului, ceea ce înseamnă că ne vor ajuta dezinteresat și nu se vor lăsa intimidați", a mai spus grupul.

Gruparea anti-Kremlin a precizat că a pus la dispoziția publicului toate aceste materiale din mai multe motive.

„Câinii regimului trebuie să știe că Corpul Voluntarilor Ruși are brațe lungi. Știm și putem face multe, iar resursele noastre cresc în fiecare zi.

Poate că acestea și alte date aflate în mâinile noastre pot ajuta alte organizații care luptă împotriva regimului criminal de la Kremlin. Suntem gata să cooperăm”.

Analiștii spun că nu ar fi exclus ca Kirillo Budanov, șeful Direcției de Informații a armatei ucrainene (GUR), care lucrează cu Corpul Volountarilor ruși să pună la cale un astfel de plan. În ultimele luni GUR a dat lovituri grele adânc în inima Rusiei, distrugând avioane și avariind alte obiective militare și fabrici de armament rusești.

În mai anul trecut, Corpul Volountarilor ruși a organizat o incursiune armată din Ucraina în regiunea rusă Belgorod și a pătruns 42 de kilometri în interiorul Rusiei. Combatanţii au preluat controlul asupra mai multor localităţi din regiunea Belgorod timp de o zi.

Comandantul unităţii, White Rex, este fostul suporter de fotbal şi ultranaţionalist rus stabilit în Ucraina Denis Kapustin.

Navalnîi a fost ucis „cu un pumn în inimă”, o tehnică clasică a KGB-ului

Liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, ar fi fost ucis printr-o tehnică clasică a KGB-ului, susține un activist pentru drepturile omului, potrivit „The Times“.

Aleksei Navalnîi ar fi fost probabil ucis cu un pumn în inimă, o tehnică învățată odinioară de agenții forțelor speciale ale KGB, după ce a fost expus la temperaturi scăzute timp de mai multe ore, susține activistul.

Vladimir Osecikin, fondatorul grupului pentru drepturile omului Gulagu.net, a declarat pentru „The Times“ că vânătăile găsite pe corpul liderului opoziției corespund unei tehnici de „o singură lovitură”, citând o sursă care lucrează în colonia penală din Arctica unde Navalnîi a murit vineri.

Înainte de moartea sa, Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a fost forțat să petreacă mai mult de două ore și jumătate în aer liber, într-un spațiu de izolare, unde temperaturile puteau coborî până la minus 27C, a declarat Osecikin. În mod normal, deținuții erau ținuți în aer liber nu mai mult de o oră, și mult mai puțin în astfel de condiții extreme.

„Cred că mai întâi i-au distrus corpul ținându-l mult timp în frig și încetinind la minimum circulația sângelui”, a spus Osecikin. „Și apoi devine foarte ușor să omori pe cineva, în câteva secunde, dacă agentul are ceva experiență în acest sens.”

„Este o metodă veche a diviziilor forțelor speciale ale KGB-ului. Ei și-au antrenat agenții să ucidă un om cu un singur pumn în inimă, în centrul corpului. A fost o marcă a KGB-ului”.

El a adăugat că foști prizonieri care au ispășit pedepse în regiunea arctică au văzut cazuri de deținuți uciși în acest mod de către gardieni.

Gulagu.net a fost fondat de Osecikin în 2011. Folosind informațiile unei rețele vaste de deținuți în activitate și de funcționari din închisori, a devenit o autoritate de top în ceea ce privește abuzurile la adresa drepturilor omului din închisorile rusești.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
#Rusia, #moarte navalnii, #corpul voluntarilor rusi, #plan salvare, #inchisore, #convoi , #Rusia