Putin seamănă din ce în ce mai mult cu Blofeld, inamicul lui James Bond. Războiul în spațiu ar fi un act de nebunie

Vineri, 16 Februarie 2024, ora 23:33
2529 citiri
Putin seamănă din ce în ce mai mult cu Blofeld, inamicul lui James Bond. Războiul în spațiu ar fi un act de nebunie
Declanșarea unor explozii nucleare pe orbită ar fi un act de nebunie/ FOTO: asiatimes.com

Washingtonul este agitat de vestea că serviciile secrete americane au aflat de planurile Rusiei de a plasa arme nucleare în spațiu - o mișcare pe care a descris-o ca fiind "o amenințare gravă la adresa securității naționale".

Acesta a fost un eufemism. Nu este o exagerare să numim apariția bombelor nucleare spațiale un scenariu apocaliptic.

Mai înainte, un analist al Ministerului britanic Apărării i-a spus analistului Mark Galeotti că dictatorul rus Vladimir Putin seamănă din ce în ce mai mult cu Blofeld, inamicul lui agentului 007: "În aceste zile, Putin aproape că se bucură de faptul că arată ca un personaj negativ din Bond. Chiar dacă noi credem că este puțin probabil ca el să desfășoare sau să folosească o astfel de armă, el știe că trebuie să o luăm în serios“.

Nu numai serviciile de informații britanice - și aliații noștri americani - vor trata ultima mișcare a lui Putin ca pe o amenințare gravă.

Marele aliat al Rusiei, China, precum și "partenerul" său neutru, India, vor fi la fel de îngroziți de perspectiva bombelor nucleare antisatelit, care ar putea distruge întregi rețele de comunicații, stații de releu GPS, sisteme de țintire militară și senzori de apărare, făcând viața modernă pe Pământ aproape imposibilă, scrie Galeotti în Daily Mail.

Tehnologia dezvoltată de Kremlin - care insistă că afirmațiile sunt o "invenție rău intenționată" - a fost interzisă de Tratatul internațional privind spațiul cosmic încă din 1967.

În ciuda acestui fapt, focoasele din spațiu au fost un spectru înfricoșător încă de la apogeul Războiului Rece. În 1983, președintele american Ronald Reagan a anunțat Inițiativa de apărare strategică, supranumită rapid programul "Războiul Stelelor", care a fost concepută pentru a doborî rachetele nucleare care se apropiau cu ajutorul a tot felul de mijloace, de la laserele spațiale până la "vehicule de distrugere cinetică" sau rachete lansate de la sol.

Ulterior, SUA au testat rachete anti-sateliți, dar în 2022 au interzis folosirea acestora, deoarece atacurile riscau să umple orbita Pământului cu „deșeuri spațiale” care ar putea distruge ulterior sateliții și navele spațiale, inclusiv pe cele cu echipaj.

Când Rusia a aruncat în aer în mod deliberat unul dintre propriii sateliți, echipajul Stației Spațiale Internaționale a trebuit să se adăpostească într-un „refugiu” de protecție, atât de mare era pericolul încât să se prăbușească în câmpul de resturi rezultat.

Atunci când te deplasezi cu 8 km pe secundă, orice coliziune cu fragmente metalice este catastrofală.

Iar atunci când arunci în aer cât mai mulți sateliți posibil într-un act de război, există și riscul semnificativ ca bucăți mari din aceste mașinării să cadă pe Pământ. Perspectiva ca acestea să lovească o zonă dens populată este terifiantă.

Deci, cât de serios ar trebui să luăm această amenințare? Și ce pot face NATO și Occidentul pentru a-l împiedica pe Putin să o pună în practică?

Nu există nicio îndoială că ar fi posibil ca Putin să folosească arme nucleare pentru a ataca ținte din spațiu. El ar putea pur și simplu să lanseze de la sol o rachetă cu armament nuclear, poate o versiune cu rază de acțiune mai mare a rachetei rusești PL-19 Nudol: o rachetă sol-spațiu concepută pentru a intercepta sateliții de pe orbita joasă a Pământului. Această armă este deja amplasată în jurul Moscovei ca ultimă soluție de apărare antirachetă.

Sau - și acest lucru este mai probabil - rușii ar putea proiecta o armă "co-orbitală": un satelit vânător-ucigaș care manevrează în apropierea unui satelit inamic din spațiu și explodează sau trage asupra acestuia pentru a-l distruge.

Știm că au testat sateliți care se pot apropia de cei militari americani. În 2022, doi sateliți ruși Kosmos au efectuat zboruri în apropierea unui satelit spion american KH-11, în timp ce un al treilea și-a testat capacitatea de a lansa un proiectil de mare viteză.

O explozie nucleară pe orbită ar elibera un impuls electromagnetic devastator (EMP) care ar distruge aparatura electronică a sateliților inamici pe o suprafață vastă.

Chiar mai rău, acestea ar putea fi un precursor pentru ceea ce oamenii de știință din domeniul rachetelor numesc "Sisteme de bombardament orbital fracționat" - arme care pot lovi orașele occidentale din spațiu. Un astfel de atac este prea ușor de imaginat.

Dacă Rusia ar lansa un atac nuclear uriaș asupra sateliților occidentali, s-ar confrunta cu o cascadă de consecințe nedorite.

India sau China, cu sistemele lor militare foarte dependente de tehnologia spațială, ar putea percepe asta ca un atac direct asupra lor. Sistemele lor de avertizare timpurie ar orbi - iar generalii lor ar putea crede că un atac nuclear complet este iminent.

Prin urmare, chiar și pentru Putin, declanșarea unor explozii nucleare pe orbită ar fi un act de nebun. Toată lumea - și mulți dintre oamenii săi - l-ar condamna.

Dar acesta este scopul unei arme a Apocalipsei. Este opțiunea supremă. Dacă dictatorul îmbătrânit și paranoic se teme că este pe cale să fie răsturnat în urma unei lovituri de stat și că ar putea fi predat la Haga pentru un proces pentru crime de război, ar putea crede că războiul în spațiu este ultima și cea mai bună speranță a sa - și dacă distruge omenirea în acest proces, așa să fie, conchide Mark Galeotti, profesor onorific la University College London School of Slavonic and East European Studies.

Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut duminică Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, transmit AFP şi Reuters. ”Facem...
Un cuplu din SUA și-a expediat din greșeală pisica într-un colet poștal. Cum a fost găsită felina
Un cuplu din SUA și-a expediat din greșeală pisica într-un colet poștal. Cum a fost găsită felina
Un cuplu din SUA și-a expediat într-un moment de neatenție pisica într-un colet al companiei Amazon. Dispariția felinei a fost observată abia pe 10 aprilie, când proprietarii au devenit...
#Rusia, #razboi spatiu, #arme nucleare, #avertismant, #SUA, #Vladimir Putin , #Rusia