Putin joacă economia Rusiei la ruletă. Nimeni nu are curajul să-i spună ANALIZĂ

Luni, 31 Ianuarie 2022, ora 21:52
7507 citiri
Putin joacă economia Rusiei la ruletă. Nimeni nu are curajul să-i spună ANALIZĂ
Prețedintele rus, Vladimir Putin/ FOTO: Tass

Sancțiunile SUA pregătite în cazul unei invazii rusești a Ucrainei vor avea un efect devastator asupra economiei ruse, scrie The New York Times.

„Sancțiunile dure ar putea duce la inflație severă, prăbușirea piețelor de valori și alte forme de panică financiară care pot fi „dureroase” pentru toți cetățenii Federației Ruse – de la miliardari la oficiali guvernamentali și familii din clasa de mijloc”.

Iar sancțiunile împotriva celor mai mari bănci și instituții financiare rusești vor afecta inevitabil viața de zi cu zi a rușilor: prețurile la alimente și la îmbrăcăminte vor crește, pensiile și economiile se vor devaloriza.

„Dacă administrația Biden își va îndeplini amenințarea și va impune sancțiuni marilor bănci rusești, aceasta va avea repercusiuni în întreaga economie rusă. Acest lucru va afecta cu siguranță rușii obișnuiți”, a declarat Edward Fishman, fost expert la Biroul pentru Sancțiuni Economice al Departamentului de Stat al SUA.

Sancțiunile pentru ocuparea Crimeei și agresiunea din Donbas au folosit o „abordare de precizie chirurgicală” îndreptată împotriva cercului președintelui rus Vladimir Putin, dar nu împotriva rușilor de rând. Cu toate acestea, acum abordarea va fi fundamental diferită, scrie NYT. Washingtonul vrea să dea o lovitură zdrobitoare stâlpilor sistemului financiar rus.

Noile sancțiuni vor îngheța împrumuturile externe și activele persoanelor apropiate lui Putin, vor face imposibilă vânzarea obligațiunilor guvernamentale și furnizarea de tehnologie către sectoare strategice ale economiei ruse. Dar pagubele reale de 1,5 trilioane de dolari vor afecta sectorul bancar și Fondul rus de investiții directe.

Impunerea de sancțiuni împotriva economiei unei țări atât de mari precum Rusia este asociată cu anumite riscuri politice și economice, sugerează NYT.

„Un răspuns „rapid și dur” la agresiunea rusă ar putea zgudui mari economii, în special în Europa, și ar putea pune în pericol stabilitatea sistemului financiar global”.

Unii analiști consideră că Rusia s-ar putea „răzbuna” pentru sancțiuni prin limitarea aprovizionării cu gaz a Europei și organizând atacuri cibernetice asupra infrastructurii americane și europene.

Prin urmare, Statele Unite încearcă să formeze un set de „levier” care să îi permită să dea cea mai puternică lovitură Rusiei, dar să atenueze undele de șoc economic în întreaga lume, inclusiv în Statele Unite.

Consiliul de Securitate Națională al SUA este în discuții cu șefii unor bănci importante precum Goldman Sachs, Citigroup, JPMorgan Chase și Bank of America cu privire la stabilitatea sistemului financiar global pe fondul posibilei impuneri de sancțiuni. Și Departamentul pentru Securitate Internă a emis un avertisment cu privire la posibile atacuri cibernetice din Rusia.

Washington Post scrie că potrivit informațiilor deținute de informațiile americane, președintele rus Vladimir Putin a subestimat complet cât de mult l-ar putea costa invazia Ucrainei sub forma vieților pierdute de ruși și a impactului devastator al sancțiunilor asupra economiei ruse.

Analiștii de informații au ajuns, de asemenea, la concluzia că Putin este dezinformat de propriul său cerc de consilieri, care nu par dispuși să-i spună toate implicațiile războiului.

„ Pentru mine, ideea de a invada și ocupa în orice fel Ucraina, chiar și temporar, este extrem de ambițioasă și oarecum nebună. Ucraina este o țară mare. Putin ar putea avea un plan de a zdrobi armata ucraineană foarte repede. Dar cred că lecțiile istoriei ar trebui să-l învețe că succesul militar nu rezolvă multe alte probleme cu care va fi obligat să se confrunte ”, a spus un oficial american, specializat în afacerile rusești.

Economia, sacrificată pe altarul ambițiilor

Retorica Kremlinului sugerează că este dispus să sacrifice economia pe altarul ambiției lui Putin de a redesena infrastructura de securitate care a fost în vigoare de la sfârșitul Războiului Rece.

„Politica externă este mai importantă pentru Putin decât consecințele economice”, a declarat pentru POLITICO Serghei Guriev, fost economist șef la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care acum este profesor la Sciences Po.

„În democrații, astfel de decizii au un preț politic”, a adăugat el. „În Rusia, Putin nu se teme de nemulțumirea publicului. Opoziția a fost anulată și el crede că propaganda și cenzura îi vor împiedica pe oameni să știe cât de rele sunt lucrurile.”

Rusia a mai trecut prin asta. După ce a anexat Crimeea în 2014, Occidentul a pedepsit Rusia cu sancțiuni, devalorizând rubla. Au urmat alte sancțiuni pentru amestecul în alegerile din SUA, a mai fost afectată și de fluctuația prețului petrolului și de pandemie. Rubla nu și-a revenit.

În rândul populației ruse „există puțină conștientizare a situației”, a spus Greg Iudin, sociolog. „Oamenii, în general, încearcă să evite acest subiect.”

Acest lucru a permis să persiste impresia că aventurismul militar al Rusiei vine gratis. Viktoria, o coafeză de treizeci de ani din Moscova, a mărturisit că nu a auzit de amenințarea războiului.

„Trebuie să recunoaștem că Putin reușește să-și protejeze cetățenii de orice se întâmplă pe scena globală”, a spus ea.

La fel ca mulți ruși, ea nu crede că va veni un război. Dar dacă se întâmplă, ea spune că nu are dreptul să critice Moscova, „mâna care o hrănește”.

Multă vreme, asta pare să fi ghidat și gândirea elitelor Rusiei, care au adunat bogății uriașe sub patronajul lui Putin.

Acum, loialitatea lor va fi testată în timp ce își vor vedea bunurile din Occident înghețate din cauza ambiției geopolitice a președintelui lor.

„Tehnocrații și elita de afaceri sunt șocați și disperați. Dar au pierdut chiar și dreptul de a menționa orice preocupări geopolitice, ca să nu mai vorbim de dialog, riscând să fie suspectați că sunt neloiali sau nepatrioți, spune Tatiana Stanovaia, fondatoarea companiei de consultanță R.Politik.

„Cea mai bună strategie este să fii tăcut, invizibil și să te adaptezi la orice se întâmplă.”

Doar un singur grup are de câștigat din confruntarea actuală: silovikii, aliații lui Putin din serviciile militare și de securitate. „Dacă Rusia vede un nou val de confruntare, influența lor va crește”, a spus Stanovaia.

Informațiile pe care le vor transmite președintelui rus sunt simple: nu este o chestiune dacă, ci când, Rusia va fi lovită de sancțiuni draconice dintr-un motiv sau altul.

Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Perspectiva ca Forțele Armate ale Ucrainei să fie dotate cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune i-a speriat pe propagandiștii de la Kremlin. Una dintre cele mai importante...
Un nou atac rusesc cu rachete asupra orașului Harkov. Pagubele materiale sunt însemnate
Un nou atac rusesc cu rachete asupra orașului Harkov. Pagubele materiale sunt însemnate
Rachete ruseşti au avariat clădiri rezidenţiale şi au rănit şase persoane în al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, miercuri dimineaţă, a declarat guvernatorul Oleh Sînehubov pe...
#Rusia, #sanctiuni, #atac, #Ucraina, #Vladimir Putin , #Rusia
Comentarii