Biden îi mai dă o lovitură lui Putin: Statele Unite blochează Rusia să subjuge din nou Occidentul

Marti, 14 Noiembrie 2023, ora 00:30
5908 citiri
Biden îi mai dă o lovitură lui Putin: Statele Unite blochează Rusia să subjuge din nou Occidentul
Biden impune noi sancțiuni împotriva lui Putin FOTO: FT

Rusia caută cu disperare bani pentru finanțarea războiului lui Vladimir Putin din Ucraina, folosindu-se de diferite metode pentru a subjuga din nou Occidentul. Dar acum Joe Biden îi mai dă o lovitură liderului de la Kremlin, impunând noi sancțiuni împotriva Moscovei, pentru a-i bloca exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) spre țările din Vest de la noua exploatare Arctic 2, ce ar urma să înceapă producția în 2024.

Noul proiect al Rusiei se derulează în peninsula Gydan din Siberia, iar Statele Unite vor bloca țările occidentale din Europa și Asia să cumpere GNL, țintind operatorul rusesc Novatek, care deține un pachet majoritar de 60% din Arctic 2, potrivit Financial Times.

Uniunea Europeană este în pericol să devină tot mai dependentă de gazele naturale lichefiate provenite din Rusia, după ce achizițiile de GNL rusesc au crescut cu aproape 40% în primul semestru din 2023 față de nivelurile de dinainte de războiul din Ucraina, conform Euronews. Astfel, Rusia a fost pe locul 2 în topul exportatorilor de GNL în UE, în urma SUA și devansând Qatar, Algeria și Norvegia.

Noua armă invizibilă a SUA îi dă fiori reci lui Putin: Prima de generația a 6-a din lume VIDEO FOTO

Țările europene au continuat să importe GNL rusesc chiar și după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova anul trecut, care a declanșat o criză energetică după ce Moscova a redus livrările de gaze naturale prin conducte către continent.

Până de curând, SUA au căutat să evite perturbarea fluxurilor pentru a nu crește presiunea asupra aliaților care se luptă cu o penurie.

Dar, la începutul lunii noiembrie, Departamentul de Stat al SUA a anunțat sancțiuni pentru o nouă dezvoltare rusească știută sub numele de Arctic LNG 2 – blocând de fapt țările din Europa și Asia să cumpere gazul proiectului atunci când va începe să producă anul viitor, potrivit oficialilor, avocaților și analiștilor.

Un aliat al SUA renunță și nu mai face jocul Rusiei: Îi dă o lovitură lui Putin și oprește robinetul spre Moscova

Francis Bond, specialist în sancțiuni la firma de avocatură Macfarlanes, a declarat că, țintindu-l pe operatorul proiectului, SUA caută să „toxifice proiectul în întregime” și va pune „presiune asupra oricăror companii din afara SUA care intenționează să achiziționeze fluxurile de la Arctic LNG. 2”.

SUA blochează proiectul Arctic LNG 2 al Rusiei

În timp ce SUA și aliații săi au impus în trecut sancțiuni asupra proiectelor energetice rusești, ca răspuns la războiul din Ucraina, încercând să le lipsească de finanțare și echipamente, aceasta este prima dată când livrările de GNL sunt direct afectate.

Oficialii americani au încercat să facă diferența între livrările existente și cele care urmează să vină pe piață în viitorul relativ apropiat, dar au recunoscut că scopul este de a afecta capacitatea Rusiei de a profita din vânzarea mai multor combustibili fosili.

„Nu avem un interes strategic în reducerea aprovizionării globale cu energie, ceea ce ar crește prețurile la energie în întreaga lume și ar aduce profit lui Putin”, a spus Departamentul de Stat. „Noi, împreună cu aliații și partenerii noștri, totuși, împărtășim un interes puternic în degradarea statutului Rusiei de lider de furnizor de energie în timp.”

Fenomen dramatic propagat în lume de războiul din Israel: Oamenii renunță pe capete, pe tot globul

Proiectul Arctic LNG 2, situat pe Peninsula Gydan din Arctica, permițându-i să exporte atât pe piața europeană, cât și pe cea asiatică, ar fi al treilea proiect de GNL la scară largă al Rusiei, susținând ambiția Kremlinului de a deveni un exportator lider în domeniu. La producția maximă, ar reprezenta o cincime din obiectivul Rusiei de a produce 100 de milioane de tone de GNL anual până în 2030, de peste trei ori volumul exportat de țară acum.

Arctic LNG 2 este condusă de compania privată rusă Novatek, care deține un pachet de 60%. Alți acționari sunt TotalEnergies din Franța, două companii de stat chineze și un joint venture japonez între casa comercială Mitsui & Co și Jogmec, susținută de guvern, fiecare deținând 10% din acțiuni.

Shaistah Akhtar, partener și specialist în sancțiuni la firma de avocatură Mishcon de Reya, a declarat că restricțiile din SUA vor bloca de fapt proiectul pentru cumpărătorii occidentali. „Dacă veți respecta sancțiunile americane, așa cum o vor face majoritatea oamenilor dacă au vreun fel de relații cu SUA, nu vor cumpăra gazul provenit din proiect”, a spus ea.

Sancțiunile americane vor afecta ambiția pe termen lung a Rusiei de a crește aprovizionarea cu GNL a țărilor din Occident și a menține actualii lideri din piață, care sunt SUA și Qatar.

Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta
Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta
După ce înalți oficiali din Statele Unite au declarat că vor lua o nouă măsură împotriva Rusiei, bancheri și autorități de pe bătrânul continent au spus că se vor alătura și ei...
Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Armata rusă a lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, un „atac masiv” împotriva unor structuri energetice în trei regiuni din Ucraina, soldat cu cel puţin doi morţi,...
#sanctiuni SUA Rusia, #gaze lichefiate, #Rusia Arctica, #GNL, #gaz lichefiat, #Rusia gaze naturale, #Rusia gaze Europa, #sanctiuni UE Rusia, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina