Noul Statut al Elevului le da mai multa putere in fata profesorilor. Cu ce consecinte? Interviu

Joi, 30 Iunie 2016, ora 08:40
5861 citiri
Noul Statut al Elevului le da mai multa putere in fata profesorilor. Cu ce consecinte? Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Noul statut al elevului, pus de curand in dezbatere publica, naste controverse legate de dreptul elevilor de a oferi feedback anonim profesorilor, dar si de a solicita schimbarea unui dascal, in anumite conditii.

Daca proiectul aflat in dezbatere publica pana la 4 iulie va fi aprobat, care ar putea fi consecintele? Se va schimba comportamentul profesorilor si al elevilor, mai ales, in conditiile in care cei din urma ar dobandi mai multa putere?

La aceste intrebari a raspuns pentru Ziare.com psihoterapeutul Vlad Muresan.

E in dezbatere publica, in aceasta perioada, Statutul elevului. Acesta cuprinde mai multe puncte care merita a fi discutate, asa cum e dreptul elevilor de a oferi feedback semestrial profesorilor care predau la clasa, prin fise anonime. Ce consecinte credeti ca va avea acesta asupra elevilor?

E posibil sa le dea mai mult curaj de a spune ceea ce cred (daca intr-adevar isi pot pastra anonimitatea), insa ei vor fi foarte atenti daca feedback-ul lor va fi luat in serios. Daca acesta va fi ignorat sau abordat superficial, elevii o vor considera doar o obligatie de care se vor achita tot cu superficialitate.

Dar profesorii cum ar putea fi influentati? Isi vor schimba acestia comportamentul?

Nu cred ca acest feedback o sa aduca vreo schimbare. Profesorii interesati de feedback-ul elevilor folosesc deja aceasta metoda, iar ceilalti nu o sa foloseasca acest feedback decat ca sa se razbune pe elevii care le-au dat feedback negativ.

Mai sunt si acei profesori care poate nu s-au gandit la aceasta metoda si care poate ar fi dispusi sa o foloseasca pentru motivele corecte (pentru imbunatatirea calitatii predarii) si nu pentru protejarea imaginii in fata colegilor (prin amenintarea celor care dau feedback negativ).

Mai mult, in Statutul elevului se arata ca liceenii de clasele a XI-a si a XII-a au dreptul de a cere schimbarea unui profesor, atunci cand doua treimi din totalul clasei e de acord. O astfel de schimbare e de bun augur? La ce situatii se poate ajunge si cu ce implicatii?

Mai multa putere in mainile elevilor si studentilor nu poate decat sa fie un lucru bun, astfel incat profesorul sa devina mai responsabil de comportamentul sau la ore.

Daca doua treimi din elevi vor sa te schimbe inseamna ca avem de-a face cu abateri grave (agresivitate, abuzuri de putere, evaluari incorecte, predat ininteligibil etc).

Bineinteles ca aceasta putere sporita a studentilor va deranja exact acei profesori care se stiu "cu musca pe caciula".

In acelasi Statut este mentionata cel putin o ora de consiliere psihopedagogica pe an pentru elevi, aici intrand serviciile de informare si consiliere scoalara, profesionala si psihologica. Considerati ca este suficient? Un numar realist de astfel de ore cat de mare ar trebui sa fie?

Este un bun inceput, insa accentul ar trebui sa se puna pe orientarea in cariera si accesul la informare prin contactul cu persoane care lucreaza in domeniul pentru care se pregatesc studentii/elevii.

Putini elevi stiu concret despre ce este vorba in meseria pe care si-o aleg. Discutiile cu profesionisti din domeniile pe care le studiaza teoretic la scoala pot sa ii ajute sa aleaga mai bine, bazandu-se pe experienta practica si subiectiva a celor ce deja lucreaza in acele profesii.

In actualul statut se arata ca "sanctionarea elevilor sub forma mustrarii in fata colectivului clasei sau al scolii este interzisa in orice context". Generatiile trecute stiu insa bine ca asa ceva se intampla destul de des in scoli. Care sunt consecintele pentru dezvoltarea ulterioara a elevului, daca nu se tine cont de aceasta prevedere?

Un profesor care nu poate educa prin exemplu, prin preocuparea pentru propria sa integritate si onestitate va recurge la rusine si invinovatire publica pentru a pune presiune pe elevii care nu il asculta obedienti. Elevul va invata ca nu conteaza ce faci si de ce faci ceea ce faci - ci ca singurul lucru care conteaza este sa primesti aprobare si validare pentru imaginea pe care o ai in fata altora.

Astfel, se incurajeaza ipocrizia si oportunismul elevilor, precum si dependenta lor de a fi permanent apreciati si validati de cei din jur. Asta ii va face mai orgoliosi (adica cu pretentii de superioritate, de ex. morala sau financiara) si mai manipulabili (de catre cei care doresc sa profite de susceptibilitatea lor pentru a le vine produse prin apel la imagine).

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#statutul elevilor, #statut elevi modificari, #profesori fise evaluare profesori, #solicitare inlocuire profesori elevi statut, #nou statut elevi , #elevi