Webkinz, paradisul jucariilor de plus de pe Internet

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 10:59
23108 citiri
Webkinz, paradisul jucariilor de plus de pe Internet

Lumea jucariilor din plus de pe Internet, Webkinz, a fost lansata joi in Romania, la Scoala Centrala din Capitala, prilej de dezbatere pentru parinti pe tema diferentei semnificative intre jocurile copiiilor de azi si ale celor "de ieri".

"E foarte simplu. Parintele cumpara un maimutoi din plus, la pretul recomandat de 39-40 de lei, iar odata cu el primeste si un cod, cu care copilul se logheaza pe Internet, unde poate avea atatea activitati. Programul de chat e filtrat, nu pot patrunde cuvinte licentioase", explica Eric Behar, expo-dealer la Webkinz, citat de Evenimentul Zilei.

Aceasta este o alternativa "pasnica" la jocurile violente de pe computer.

In timp ce unii parinti sunt ingrijorati de diferenta uriasa dintre jucariile din ziua de azi, cu totul altfel decat cele de pe vremea lor, psihologii sunt, totusi, de alta parere, si spun ca varietatea de acum e in avantajul copiilor, cu conditia ca parintii sa stie si sa poata face o selectie sanatoasa a jucariilor.

"Piticot" si "Elasticul"

Amintindu-si de jocurile "Sa tesem frumos", "Piticot" sau "Micul gospodar", copiii de odinioara, ajunsi acum la maturitare, spun ca, in mod paradoxal, era mai bine pe vremea lor, tocmai pentru ca erau atatea restrictii si te puteai bucura de orice lucru marunt.

Imaginatia micutilor era pusa la treaba ca sa inventeze fel de fel de jucarii din obiecte care nu le mai foloseau parintilor. Un dop de sticla cu un cui infipt in capat, aruncat la tinta, devenea sageata intr-un joc de darts improvizat. Elasticul din trusa de cusut a mamei era numai bun de sarit in fata blocului., isi amintesc cu nostalgie parintii.

Chiar daca jocurile nu erau nici atunci lipsite de pericole, cert e ca nimic din ce faceau copiii in anii '80 nu se compara cu violenta din jocurile la moda acum.

"Important e sa-i lasam sa se joace"

"Este o chestiune de perceptie a valorii. Si atunci, si acum, indiferent de jucariile pe care le aveai, cine voia sa-si dezvolte capacitatile o facea oricum", e de parere Marcela Calineci, psihopedagog.

Aceasta admite ca acum exista si o mare varietate de jucarii care dezvolta agresivitatea: "Daca va uitati pe rafturile supermarketurilor, sunt o multime de jucarii care dezvolta agresivitatea, arme, roboti, masini de tot felul. Eu ii cumpar fetitei mele papusi, dar si elicoptere, si masini, tocmai pentru a o lasa sa aleaga, sa-i dezvolt capacitatea de a discerne", subliniaza Calineci.

Psihologul insista asupra ideii ca in capacitatea parintelui de a selecta jucariile sta secretul dezvoltarii armonioase a copilului, dar conchide: "Sa nu fiu inteleasa gresit, dar important e sa-i lasam sa se joace!".

Fetitele vor sa fie Hannah Montana

Piata jucariilor a evoluat odata cu tehnologia si a inceput sa galopeze pe piata in special dupa Revolutie. Bucuria fetitelor de azi este ca se pot juca cu papusi cu mai multe tinute, care canta. Sau cu "laptopul Princess interactiv cu vocea reala a Cenusaresei".

Baieteii sunt fericiti ca au la dispozitie o pista cu masini de curse sau chiar o masinuta adevarata, cu care se pot plimba pe langa casa, in asteptarea vremii cand vor conduce un bolid adevarat.

Domnisoricile se dau in vant dupa gama "Hannah Montana", cu microfon, aparat de impletit codite, setul "Tat2", pentru tatuaje temporare, sau papusa de colectie Hannah. Rasfatatele cu varste sub 15 ani ale secolului al XXI-lea au la dispozitie pentru distractie camere digitale pentru copii , set portabil pentru manichiura, set de balet sau bucatarie cu masina de spalat.

Refrenului prafuit "Avion cu motor, ia-ma si pe mine-n zbor" i-au luat locul avionul biplan cu elice, planorul Sirius 2, si alte masinarii care merg pe uscat, apa sau prin aer. Seria jucariilor si cartilor Harry Potter face furori in randul tancilor. La toate acestea se adauga si jucariile educative, laboratoare de chimie sau softuri cu jocuri pentru pregatirea orelor de scoala.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Webkinz lansare Bucuresti, #jocuri copii violenta , #invatamant