Statele Unite critică dur Israelul: „Atacurile din 7 octombrie nu pot fi o licență pentru a dezumaniza pe alții”

Joi, 08 Februarie 2024, ora 09:00
2140 citiri
Statele Unite critică dur Israelul: „Atacurile din 7 octombrie nu pot fi o licență pentru a dezumaniza pe alții”
Secretarul de stat american Antony Blinken FOTO Facebook/ Anthony Blinken

Secretarul de Stat american Antony Blinken a criticat, cu ocazia unei vizite în Israel, armata israeliană pentru modul în care a intervenit în Gaza, arată The Times of Israel.

„Israelienii au fost dezumanizați în cel mai oribil mod pe 7 octombrie. De atunci, ostaticii au fost dezumanizați în fiecare zi. Dar asta nu poate fi o licență de a dezumaniza pe alții”, a spus Blinken într-o conferință de presă susținută la Tel Aviv.

Casa Albă nu și-a ascuns nemulțumirea față de Israel din cauza victimelor civile din Fâșia Gaza și a situației umanitare de acolo de-a lungul războiului, dar critica de miercuri a fost cea mai dură de până acum.

„Majoritatea covârșitoare a oamenilor din Gaza nu a avut nimic de-a face cu atacurile din 7 octombrie. Familiile din Gaza a căror supraviețuire depinde de livrările de ajutor din Israel sunt la fel ca familiile noastre. Sunt mame și tați, fii și fiice, care vor să câștige un trai decent, să-și trimită copiii la școală, să aibă o viață normală. Așa sunt ei. Asta vor ei. Și nu putem, nu trebuie să pierdem asta din vedere. Nu putem, nu trebuie să pierdem din vedere umanitatea noastră comună”, a adăugat Blinken.

Blinken a spus că SUA au făcut presiuni și continuă să preseze Israelul „în moduri concrete pentru a consolida protecția civilă” și pentru a primi mai multă asistență celor care au nevoie de ea.

El a menționat că „Israelul a făcut pași importanți” în demararea fluxului de ajutor, dublandu-l apoi în timpul primului armistițiu de la sfârșitul lunii noiembrie, deschiderea coridoarelor civile și deschiderea punctului de trecere a frontierei Kerem Shalom.

„În consecință, mai multă asistență decât oricând ajunge în mai multe locuri din Gaza „decât oricând din 7 octombrie”, a mai spus Blinken.

Cu toate acestea, el a subliniat că Israelul „trebuie să se asigure că furnizarea de asistență salvatoare în Gaza nu este blocată din niciun motiv, de nimeni”, făcând aluzie la protestele civile ale israelienilor la Kerem Shalom. De asemenea, el a cerut pentru prima dată public Israelului să-și redeschidă trecerea Erez, ceea ce ar permite ajutorului să ajungă mai direct în nordul Gazei.

În același timp, a avertizat Blinken, „bilanțul zilnic pe care operațiunile militare [Israelului] continuă să îl aducă asupra civililor nevinovați rămâne prea mare”.

Peste 27.000 de palestinieni au fost uciși în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, în timp ce Israelul se luptă pentru a dezmembra Hamas după masacrarea a 1.200 de persoane în sudul Israelului și răpirea a peste 250 de către grupul terorist care conduce Gaza. pe 7 octombrie. Cifrele Hamas nu pot fi verificate în mod independent, se crede că includ decesele cauzate de tirurile eșuate de rachete de către grupurile teroriste din Gaza și nu fac distincție între civili și combatanți. Israelul spune că a ucis peste 10.000 de oameni înarmați de Hamas în Gaza și încă 1.000 de teroriști pe teritoriul israelian pe 7 octombrie. Două sute douăzeci și șapte de soldați IDF au fost uciși în Gaza.

Blinken a cerut, de asemenea, „o cale concretă, limitată în timp și ireversibilă” către un stat palestinian alături de Israel, ambii trăind în pace și securitate. Această viziune include „un Israel care este pe deplin integrat în regiune, cu relații normale cu țări cheie, inclusiv Arabia Saudită”.

Oficialii saudiți și-au recunoscut public disponibilitatea de a normaliza relațiile cu Israelul, chiar și după 7 octombrie, dar au subliniat – la fel ca și Blinken – că nu se poate ajunge la niciun acord până la încetarea focului în Gaza și că trebuie să includă crearea unui acord ireversibil către un stat palestinian.

El a menționat că a fost programat să viziteze Israelul și Arabia Saudită pe 10 octombrie pentru a continua eforturile de normalizare, înainte de a interveni evenimentele din 7 octombrie.

Procesul de normalizare ar izola, de asemenea, Hamas și Iran, a spus Blinken. Dar ar necesita decizii grele. „Alternativa în acest moment arată ca un ciclu nesfârșit de violență, distrugere și disperare.”

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut duminică Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, transmit AFP şi Reuters. ”Facem...
#secretar de stat, #SUA, #Israel, #critici, #Gaza , #Razboi Gaza