Adrian Secureanu de la Malaxa numără zilele până la eliberarea din penitenciar. Medicul găsit vinovat pentru abuz în serviciu iese anul viitor

Sambata, 08 Iulie 2023, ora 03:00
3212 citiri
Adrian Secureanu de la Malaxa numără zilele până la eliberarea din penitenciar. Medicul găsit vinovat pentru abuz în serviciu iese anul viitor
Dacă îi ies socotelile, Adrian Secureanu ar putea fi liber anul viitor, în luna noiembrie. FOTO: Ionuț Mureșan

Fostul manager al Spitalului „Malaxa”, Adrian Florin Secureanu, stă la Penitenciarul Oradea și calculează cât i-a mai rămas de executat din pedeapsa de 3 ani și 8 luni de pușcărie la care a fost condamnat definitiv pentru abuz în serviciu. Dacă îi ies socotelile, Adrian Secureanu ar putea fi liber anul viitor, în luna noiembrie.

Marea dramă a lui Secureanu este că s-a născut prea târziu, dar nu pentru a fi Cavaler de Malta, ci pentru a executa doar 1/3 din pedeapsă, așa cum prevede legea pentru deținuții de peste 60 de ani. Problema e că medicul balneolog are 58 de ani și va împlini 59 pe data de 30 noiembrie.

Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe Adrian Secureanu pe data de 8 mai 2023, la 3 ani și 8 luni de pușcărie, ceea ce înseamnă 1.338 de zile de detenție.

Dacă ar fi ca fostul manager de la Spitalul Malaxa să execute pedeapsa la termen, ar rezulta că acesta ar ieși abia pe data de 8 ianuarie 2027.

Numai că Adrian Secureanu va executa 2/3 din pedeapsă (892 de zile), apoi va intra automat în comisia de liberări condiționate, pe data de 16 octombrie 2025.

Medicul cere acum instanței de judecată să-i scadă din pedeapsă și zilele petrecute în arest preventiv și arest la domiciliu, respectiv perioada 10.12.2016 - 11.07.2017, ceea ce înseamnă 214 zile, astfel că data de intrare în comisie ar fi 16 martie 2025.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Cum Adrian Secureanu va împlini 60 de ani pe 30 noiembrie 2024, el nu va aștepta primăvara și va solicita eliberarea după executarea a 1/3 din pedeapsă, care se va fi împlinit în data de 16 mai 2024.

Pe data de 7 iunie 2023 Adrian Florin Secureanu a fost prezent prin videoconferință la Tribunalul Bihor, unde și-a susținut contestația la executare formulată împotriva deciziei definitive de condamnare din data de 8 mai.

Secureanu cere să i se considere ca executate zilele de arest

Ziare.com a consultat încheierea de ședință a Tribunalului Bihor pentru a afla ce a solicitat fostul manager al Spitalului Malaxa:

  • „Apărătorul din oficiu al condamnatului (Secureanu Florin Adrian – n.r.) arată că a observat că nu s-a dedus perioada arestului la domiciliu şi a arestului preventiv, din mandatul de executare depus la dosar nu reiese acest aspect şi apreciază că ar trebui comunicată sentința în baza căreia s-a emis mandantul de executare a pedepsei închisorii.
  • Întrebat fiind dacă este de acord cu depunea la dosar a sentinţei, condamnatul (Secureanu Florin Adrian – n.r.) arată că este de acord şi arată că ar mai avea o solicitare, respectiv în temeiul legii recursului compensatoriu să i se calculeze şi acele zile care le-a petrecut în arestul preventiv.
  • Întrebat fiind, condamnatul (Secureanu Florin Adrian – n.r.) arată că în Penitenciarul Oradea se află din data de 8.05.2023, anterior nu a fost încarcerat, ci doar pe arest preventiv la Bucureşti, 8 luni, în perioada 10.12.2016 până în 11.07.2017 şi cu privire la această perioadă solicită să i se calculeze.
  • Amână judecarea cauzei la data de 24.08.2023, ora 9, sala 7 pentru când se citează condamnatul (Secureanu Florin Adrian – n.r.) aflat în Penitenciarul Oradea. Emite adresă către Tribunalul Bucureşti pentru a comunica hotărârea pronunţată în dosarul nr. 24936/3/2020 cu menţionarea modalităţii în care a rămas definitivă. Pronunțată în şedinţa publică din data de 7 iunie 2023”, se arată în încheierea Tribunalului Bihor.

Cum l-a „afectat” pe Secureanu starea de urgență din pandemie

Fostul manager al Spitalului „Malaxa”, Adrian Florin Secureanu, a ajuns la pușcărie pentru abuz în serviciu, după ce judecătorii au constatat că decretul prezidențial din 2020 prin care a fost instituită starea de urgență în România la începutul pandemiei a întrerupt termenul de prescripție al faptelor, ancheta penală în perioada 16.03.2020 -14.05.2020 fiind suspendată sub amenințarea noului coronavirus.

Astfel, din mai 2020 a început să curgă un nou termen de prescripție, de 8 ani, care nu s-a împlinit nici în „lumina” deciziilor CCR.

Fostul manager al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, a fost condamnat definitiv luni, 8 mai 2023, la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

Inițial, pe data de 14 aprilie 2022, Tribunalul București îl condamnase pe Secureanu în acest dosar la 5 ani și 10 luni de închisoare pentru mai multe fapte de abuz în serviciu.

Secureanu a fost trimis în judecată în septembrie 2020, acuzat că a făcut plăți nelegale către o firmă care a vândut spitalului produse fictive sau la suprapreț.

În același dosar fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare și Ionuț Valentin Tănase, reprezentantul firmei care făcea afaceri cu spitalul condus de medicul balneolog.

Secureanu a fost obligat de judecători să plătească Spitalului Malaxa daune de 482.815 lei, iar în solidar cu Ionuț Valentin Tănase suma de peste 270.000 lei.

Pentru recuperarea acestor sume, instanța a menținut sechestrul pe bunurile lui Secureanu, respectiv cinci terenuri în județul Mureș, un apartament în Târgoviște, o casă în Dâmbovița, un apartament în orașul Târgu Ocna, precum și un apartament și o casă în București.

Acuzațiile procurorilor DNA pentru Adrian Secureanu

Inculpatul Secureanu Florin – Adrian și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară în sensul că, în calitate de manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București și ordonator de credite, ar fi dispus, în perioada 2009-2016, „efectuarea unor plăți în cuantum total de 648.193 lei din fondurile unității sanitare către mai multe societăți comerciale, printre care și cele administrate de celălalt inculpat”, au reținut procurorii DNA în rechizitoriu.

Concret, banii respectivi ar fi fost achitați atât în contextul unor operațiuni comerciale care nu s-au derulat în realitate (privind achiziția unor produse și servicii destinate unității medicale) cât și pentru bunuri achiziționate la prețuri și de șase ori mai mare față de cele de achiziție.

Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” din București s-a constituit parte civilă cu suma de 648.193,27 lei.

Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
O femeie din Australia condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani contestă sentința și spune că ar trebui anulată. Ea e de părere că femeile nu ar trebui considerate...
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, 26 aprilie, de procurorii Direcției Naționale...
#Secureanu bani spital, #condamnare inchisoare, #penitenciarul oradea, #contestatie, #DNA, #liberare conditionata , #justitie