Șeful pro-rus al Agenției de Securitate și Informații a Serbiei, apropiat al președintelui Vucic, sancționat de SUA

Miercuri, 12 Iulie 2023, ora 08:05
2123 citiri
Șeful pro-rus al Agenției de Securitate și Informații a Serbiei, apropiat al președintelui Vucic, sancționat de SUA
Statele Unite l-au sancţionat marţi pe Aleksandar Vulin, şeful pro-rus al Agenţiei Sârbe de Securitate şi Informaţii (BIA) FOTO Twitter

Statele Unite l-au sancţionat marţi pe Aleksandar Vulin, şeful pro-rus al Agenţiei Sârbe de Securitate şi Informaţii (BIA), acuzându-l că şi-a folosit poziţia pentru a ajuta Moscova cu activităţi „de defăimare” şi că are legături cu un traficant de arme şi cu o reţea de trafic de droguri, relatează Reuters.

Departamentul de Trezorerie al SUA a anunţat că toate proprietăţile şi activele lui Aleksandar Vulin din Statele Unite sau aflate în posesia sau controlul unor persoane din SUA trebuie blocate şi raportate la Oficiul de Control al Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei.

Persoanele care se angajează în tranzacţii cu persoanele desemnate pot fi expuse ele însele la sancţiuni, a avertizat Departamentul.

Într-un comunicat, OFAC spune că Vulin, un apropiat al preşedintelui Aleksandar Vucic, a fost, de asemenea, implicat în „operaţiuni ilegale cu narcotice şi în folosirea abuzivă a funcţiilor publice”, precum şi în promovarea „influenţei maligne a Rusiei”.

„El şi-a folosit poziţiile publice pentru a sprijini Rusia, facilitând activităţile maligne ale Rusiei care degradează securitatea şi stabilitatea Balcanilor de Vest, oferind Rusiei o platformă pentru a-şi spori influenţa în regiune”, se arată în comunicat.

Vulin, care este, totodată, şeful Mişcării Socialiştilor, aflată în coaliţia de guvernare, este primul oficial sârb de rang înalt care este sancţionat de SUA de când Vucic a preluat funcţia prezidenţială în Serbia în 2017.

Într-o reacţie virulentă, partidul lui Vulin a acuzat Washingtonul într-un comunicat că „minte, violează şi denaturează adevărul”.

„Pentru ucigaşii de la Casa Albă, este vina lui Vulin că susţine dreptul internaţional şi că refuză să fie târât în conflictul creat de Occident în Est. Cu asta, ei au arătat că America este o ţară foarte mică şi slabă”, a spus acesta.

Serviciul BIA în sine şi ministerele în care Vulin a servit anterior (al Apărării şi de Interne) nu sunt ţinta sancţiunilor SUA.

În trecut, Vulin a vizitat Rusia şi s-a întâlnit cu şefii agenţiilor de informaţii de aici, cel mai recent făcând-o în luna mai, când a participat la o conferinţă de securitate acolo.

În ianuarie, un grup de activişti sârbi şi pro-Ucraina a depus plângeri penale împotriva grupului paramilitar rus Wagner şi a susţinătorilor acestuia, între care Vulin, acuzându-i că au recrutat sârbi pentru a lupta împotriva Ucrainei.

În 2022, cotidianul Nova din Belgrad l-a citat pe politicianul rus de opoziţie Vladimir Kara-Murza spunând că el şi membrii opoziţiei ruse au fost ascultaţi în timpul unei întâlniri la Belgrad şi că Vulin a predat Moscovei stenogramele discuţiilor.

Comunicatul Trezoreriei mai spune că Vulin a menţinut „o relaţie reciproc avantajoasă cu traficantul de arme sârb Slobodan Tesic”, ajutându-l să se asigure că transporturile sale ilegale de arme pot trece peste graniţele Serbiei. De asemenea, îl acuză de implicare într-o reţea de trafic de droguri.

Deşi Belgradul a condamnat în repetate rânduri invadarea Ucrainei de către Rusia, până acum a refuzat să se alăture sancţiunilor internaţionale împotriva Moscovei.

Serbia este candidată la aderarea la Uniunea Europeană, dar trebuie mai întâi să elimine corupţia, crima organizată şi să-şi alinieze politicile externe la cele ale blocului european.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
#Serbia, #Rusia, #sanctiuni, #Aleksandar Vucic , #Serbia