Sentință cu valoare de precedent în justiția din România: afacerea închisă de vecinii disperați de zgomotul produs de utilaje

Autor: N.G.
Sambata, 06 Ianuarie 2024, ora 03:02
20229 citiri
Sentință cu valoare de precedent în justiția din România: afacerea închisă de vecinii disperați de zgomotul produs de utilaje
Atelierul a trebuit să-și suspende activitatea FOTO Pixabay

Un atelier auto a fost închis temporar de oamenii care locuiesc în apropiere, deranjați de zgomotul foarte mare pe care îl produceau utilajele folosite. Reclamanții au obținut o ordonanță președințială prin care s-a dispus suspendarea provizorie a activității.

Vecinii atelierului auto situat în comuna Crăciunelu de Jos, județul Alba, au spus în instanță că ”zgomotul produs este insuportabil, având în vedere faptul că sunt folosite elevatoare şi alte utilaje, la fel de zgomotoase”.

Proprietarul afacerii a fost amendat și de primărie, care a constatat că a ridicat o construcție fără autorizație, l-a amendat cu 1.000 de lei și a dispus intrarea în legalitate în termen de șase luni. Pentru că nu a respectat acest termen, bărbatul a fost acționat în judecată și de către administrația locală.

„Reclamanţii au precizat că au încercat, în nenumărate rânduri, să poarte discuţii civilizate cu pârâtul, explicându-i că activitatea lui îi afectează, pe lângă faptul că nu îndeplineşte condiţiile legale pentru activitatea pe care o desfăşoară. Pârâtul i-a tratat mereu cu indiferenţă şi a ignorat toate semnalele reclamanţilor, continuându-şi şi mai accentuat activitatea de service auto”, au afirmat vecinii în acțiunea depusă la instanță.

Proprietarul service-ului a adus ca probă în dosar un studiu, potrivit căruia nivelul de zgomot provocat de atelierul auto se încadrează în limitele legale.

„Service-ul a fost supus unui audit al unei societăți de specialitate, s-a efectuat o verificare fonică pentru a stabili nivelul de zgomot la limita proprietății și, cu toate echipamentele în funcțiune, acesta s-a situat sub pragul prevăzut de dispozițiile legale. Prin urmare, aprecierea reclamanților conform căreia «zgomotul produs este insuportabil» este pur subiectivă, nedemonstrată și făcută cu rea-credință, mai ales că o parte din pârâți nici măcar nu locuiesc în vecinătate”, a susținut proprietarul atelierului.

Acesta a mai invocat faptul că angajații își vor putea pierde locul de muncă, iar service-ul va pierde contractele pe care le are în derulare. Martorii audiați, precum și probele video depuse de reclamați l-au convins pe judecător că zgomotul produs de activitatea atelierului auto influențează negativ viața oamenilor.

Astfel, în 19 decembrie 2023, magistratul a admis cererea de ordonanță președințială și a dispus suspendarea activității până la încheierea procesului prin care Primăria Crăciunelul de Jos solicită intrarea în legalitate din punct de vedere a autorizării construcției.

Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Procesul lui Vlad Pascu va continua cu aceeași judecătoare, joi, 9 mai, la Judecătoria Mangalia. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu, cerere...
Procesul fraților Tate poate începe. Ce a decis Tribunalul București cu privire la ancheta DIICOT
Procesul fraților Tate poate începe. Ce a decis Tribunalul București cu privire la ancheta DIICOT
Tribunalul Bucureşti a dispus, vineri, 26 aprilie, începerea procesului în dosarul în care fraţii Tristan și Andrew Tate sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat,...
#service auto, #atelier auto, #proces, #zgomot, #activitate suspendata , #justitie