Romania nici nu a incercat sa obtina Autoritatea Europeana a Muncii. Siegfried Muresan: Este un mare esec al Guvernului Dancila

Vineri, 10 Mai 2019, ora 11:57
5609 citiri
Romania nici nu a incercat sa obtina Autoritatea Europeana a Muncii. Siegfried Muresan: Este un mare esec al Guvernului Dancila
Foto: Facebook/Siegfried Muresan

Europarlamentarul liberal Siegfried Muresan sustine ca Guvernul PSD-ALDE a refuzat ca Romania sa gazduiasca Autoritatea Europeana a Muncii, pentru care ar fi trebuit sa depuna candidatura pana in 6 mai. "Guvernul Dancila nu a depus candidatura, fiindca nu este capabil sa obtina nimic pentru Romania in Europa", sustine Muresan.

"Guvernul PSD - ALDE a refuzat ca Romania sa gazduiasca Autoritatea Europeana a Muncii. Romania avea termen pana pe 6 mai sa se inscrie pentru a gazdui nou-infiintata Autoritate Europeana a Muncii (AEM).

De doua ori am facut apel public Guvernului Romaniei sa depuna o candidatura serioasa pentru a gazdui aceasta noua institutie europeana. Prima data in martie, dupa ce Consiliul UE a publicat procedura de selectie a noului sediu, a doua oara la inceputul lunii aprilie, cand am votat in Parlamentul European regulamentul privind functionarea institutiei", a scris, vineri, pe Facebook, europarlamentarul liberal Siegfried Muresan.

Acesta sustine ca a insistat ca Romania sa se inscrie in aceasta competitie pentru ca ar fi avut cele mai multe sanse sa castige.

"In primul rand, fiindca este una dintre cele cinci tari membre ale UE care nu gazduiesc inca nicio institutie europeana si fiindca este cea mai mare dintre aceste tari. Celelalte tari sunt Bulgaria, Croatia, Cipru si Slovacia. In al doilea rand, fiindca cerintele privind facilitatile pe care trebuie sa le aiba noul sediu si noul oras-gazda pot fi indeplinite cu usurinta de un sediu din Bucuresti.

La finalul perioadei de depunere a candidaturilor, trei din cele patru tari care nu gazduiau o institutie UE si-au depus candidatura pentru gazduirea AEM: Bulgaria (Sofia), Slovacia (Bratislava) si Cipru (Nicosia), alaturi de Letonia (Riga), tari si orase mult mai mici si cu resurse mai mici decat Romania si Bucuresti. Letonia, o tara cat cinci judete, gazduieste deja o institutie UE si nu renunta in a gazdui si AEM. Asa obtii lucruri in Europa", a mai scris Muresan pe Facebook.

Potrivit acestuia, "Guvernul Dancila nu a depus candidatura fiindca nu este capabil sa obtina nimic pentru Romania in Europa".

"Este un nou mare esec al Guvernului Dancila mai ales ca se intampla in timpul Presedintiei romane a Consiliului UE. Mai ales ca aceasta institutie s-a infiintat in timpul presedintiei romane si, cel putin teoretic, guvernul stia exact ce implica gazduirea acestei autoritati. Cer prim-ministrului Dancila sa iasa public si sa explice de ce a ales sa dea cu piciorul sansei ca Romania sa gazduiasca in premiera o institutie a Uniunii Europene", a mai scris Muresan.

Noua agentie ar urma sa aiba, la inceput, 23 de angajati, obiectivul fiind ca in 5 ani sa ajunga la 144 de angajati.

Criteriile pentru selectarea sediului sunt:

1. echilibrul geografic, prioritate avand statele ca Romania, care nu au inca un sediu,

2. existenta unui sediu de 5.000 - 7.000 de metri care sa permita inceperea cat mai rapida a activitatii,

3. acces usor la acest sediu,

4. existenta facilitatilor de educatie pentru copiii angajatilor

5. acces usor la piata fortei de munca si la servicii de securitate sociala si de sanatate adecvate pentru familia angajatilor.

Vezi si: Amsterdamul a castigat Agentia Europeana a Medicamentului, dar nu are inca sediu pentru ea. Italia si-o doreste la Milano

Quarterly Report - Editia 4

România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
Europarlamentarul Dacian Cioloş este de părere că PSD şi PNL nu sunt în stare să absoarbă fondurile europene pe care România le are la dispoziţie şi nici nu doresc să discute pe teme...
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
Colectarea datelor privind prezenţa la vot a populaţiei, la alegerile din 9 iunie, se va face în timp real, a anunţat, marţi, 28 mai, Biroul Electoral Central. Totul prin intermediul...
#Muresan Romania Autoritatea Europeana a Muncii, #Romania Autoritatea Europeana a Muncii , #PNL