Veltroni se lauda cu 2,5 milioane de manifestanti anti-Berlusconi

Duminica, 26 Octombrie 2008, ora 12:42
973 citiri
Veltroni se lauda cu 2,5 milioane de manifestanti anti-Berlusconi

Stanga italiana a reusit sa mobilizeze masele sambata la Roma impotriva guvernului lui Silvio Berlusconi, pentru a afirma ca "o alta Italie este posibila", fiind cea mai mare manifestatie a opozitiei de la revenirea la putere a "Cavalerului", relateaza AFP.

"Este cea mai mare manifestatie organizata de partid de multi ani", a spus Walter Veltroni, secretar general al PD, principala formatiune a opozitiei. Mai mult de 2,5 milioane de persoane s-au adunat la Circo Massimo, stadionul antic din centrul Romei, a declarat sambata seara oficialul organizatiei Partidului Democrat (PD), Achille Passoni. Potrivit unor surse din prefectura, numarul manifestantilor a fost de 200.000.

In discursul de aproape o ora, Veltroni l-a atacat pe Silvio Berlusconi pe toate planurile, spunand ca "Italia este o tara mai buna decat este dreapta care o guverneaza".

"Domnule presedinte al Consiliului, democratia nu este un consiliu de administratie al unei companii", a declarat el, referindu-se la Berlusconi omul de afaceri, spunand ca guvernul sau este "total incompetent in fata gravei crize economice si sociale". "Sa ne amintim mereu ca o alta Italie este posibila", a spus Veltroni, in varsta de 53 de ani.

El l-a omagiat pe Roberto Saviano, autorul cartii "Gomorra", amenintat cu moartea de mafie. Veltroni a stat la cativa metri de un afis pe care scria "Cu totii suntem Roberto Saviano".

Circo Massimo era plin de drapeluri si baloane verzi si rosii, culorile PD. "Copii, mama voastra protesteaza pentru voi!", se putea citi pe o pancarta. "Copiii mei studiaza la Milano si nu este niciun viitor garantat pentru ei. Nu vrem o societate pe modelul american, in care scoala de plateste. Guvernul trebuie sa aloce mai multi bani scolilor publice si sa nu ii mai dea bancilor pentru a face fata crizei", a declarat o femeie.

"Italia trebuie sa isi modernizeze unele servicii, cum ar fi scolile, sistemul sanitar, insa nu asa cum face Berlusconi. El nu vrea decat sa desfiinteze serviciul public, sa inchida scoli, sa ii inlature pe profesori. Va dati seama? Opt miliarde de euro mai putin pentru educatie!", a spus un alt protestatar.

PD, cu cea mai scazuta cota de popularitate in sondaje in comparatie cu Berlusconi de la victoria acestuia la alegerile legislative din aprilie, intentiona sa isi demonstreze capacitatea de mobilizare a maselor impotriva politicii guvernului.

PD a folosit valul de proteste ale liceenilor si studentilor, cu care se confrunta in prezent tara, impotriva unei legi care impune restrictii bugetare drastice sectorului educatiei. Potrivit estimarilor sindicatelor, mai mult de 100.000 de posturi vor fi eliminate pana in 2012.

"O opozitie care vrea sa faca ceva pentru tara ar fi trebuit sa faca o alianta cu noi. Opozitia iese in strada in conditiile in care noi ar trebui sa fim uniti in fata crizei", a spus Berlusconi, aflat la Beijing, dupa ce a respins toate propunerile de dialog ale PD.

Sute de trenuri si autobuze au fost inchiriate de organizatori pentru transportarea manifestantilor in capitala italiana.

Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Sindicatul Naţional Tineret şi Sport organizează, marţi, un miting de protest la Agenţia Naţională pentru Sport. Sindicatul precizează că scopul acestei adunări publice îl constituie...
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
#Veltroni, #berlusconi, #protest, #Roma , #stiri Silvio Berlusconi