Cine este Eugen Luha, unul dintre cei mai puternici lideri sindicali din România. Suma uriașă pe care o primește de la o companie germană

Autor: N.G.
Joi, 29 Iunie 2023, ora 03:25
9301 citiri
Cine este Eugen Luha, unul dintre cei mai puternici lideri sindicali din România. Suma uriașă pe care o primește de la o companie germană
Eugen Luha este președintele Federației Sindicale „Gaz România” FOTO / eon.com

Unul dintre cei mai puternici lideri sindicali din România este Eugen Luha. Acesta ”controlează” peste 25.000 de angajați din industria gazului.

Luha este președintele Federației Sindicale „Gaz România” (FSGR), unde sunt membri angajați din opt companii naționale și o companie regională, potrivit informațiilor publicate pe site-ul sindicatului.

Membrii FSGR provin din toate ramurile industriei gazului (distribuție, transport, producție, furnizare), companii de stat și private, unde gradul de sindicalizare este de 90%. În total, este vorba despre 37 de sindicate din toată țara.

Eugen Luha locuiește în Alba Iulia și are aproape 66 de ani. Cea mai ”bănoasă” funcție a acestuia este cea de membru în Consiliul de Supraveghere al companiei germane E.ON SE, cu sediul în Dusseldorf.

Potrivit declarației de avere din anul 2020, ultima disponibilă pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, Eugen Luha a avut în anul 2019 venituri de 143.000 de euro din calitatea de membru al structurii de conducere a companiei germane. Veniturile au fost cel puțin similare și în anii următori.

Restul veniturilor sunt semnificativ mai mici: 55.000 de lei (ceva mai mult de 10.000 de euro) pentru funcția de președinte Sindicatelor Gaz România, 43.000 de lei (mai mult de 8.000 de euro) pentru calitatea de membru în Consiliul de Administrație E.ON Asist și 46.453 de lei (9.000 de euro) ca șef departament la E.ON Servicii. A mai încasat suma de 6.000 de lei în calitate de președinte al UFS Atlas.

La momentul respectiv, Luha avea opt terenuri în suprafață totală de peste 25.000 de metri pătrați, respectiv două apartamente și două case. Depozitele bancare erau în sumă totală de circa 370.000 de lei.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul eon.com, între 1993 și 2006, Eugen Luha a fost membru al Comitetului Executiv al Romexterra Bank. Între 1996 și 2017, a fost director general al Asociației Naționale a Centrelor Culturale Sindicale, iar între 1998 și 2016 a fost și vicepreședinte al Confederației Sindicale Române CNSLR Frăția.

Dîn 1994 este președinte al Federației Sindicatelor Gaz România, iar din 2016, președinte al Confederației Sindicale Române Atlas. În 2005, a fost ales membru al Comitetului European de Întreprindere al E.ON, iar din 2008, este președintele reprezentanților angajaților din toate companiile E.ON din România.

Este membru al Consiliului de Supraveghere al E.ON AG / E.ON SE din noiembrie 2012, mandatul urmând să se încheie în 2028.

Eugen Luha are o vastă experiență în domeniul distribuției de gaze și în sectorul financiar”, se mai susține în prezentarea de pe site-ul companiei germane.

Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#sindicalist, #eugen luha, #gaze naturale , #sindicat