Președinta Slovaciei își critică vehement șeful diplomației după ce acesta s-a întâlnit cu Serghei Lavrov în Turcia

Duminica, 03 Martie 2024, ora 20:26
2368 citiri
Președinta Slovaciei își critică vehement șeful diplomației după ce acesta s-a întâlnit cu Serghei Lavrov în Turcia
Miniștrii de Externe ai Slovaciei (în stânga) și Rusiei (în dreapta) FOTO / X MFA Russia

Ministrului slovac de Externe Juraj Blanar şi-a atras critici severe din partea preşedintei ţării Zuzana Caputova după ce în acest weekend s-a întâlnit cu omologul său rus Serghei Lavrov în Turcia, relatează duminică dpa.

"Întâlnirea dintre miniştrii slovac şi rus nu ne-a adus mai aproape de o pace justă în Ucraina, pe care Rusia a invadat-o în mod ilegal şi nejustificat", a reacţionat Zuzana Caputova într-o postare pe X (ex-Twitter).

"Cea mai rapidă cale spre pace trece pe la (preşedintele rus) Vladimir Putin, care trebuie să ordone trupelor sale să se retragă din Ucraina, dar nu prin a-i da speranţe în victoria sa şi în acceptarea lui", a afirmat preşedinta slovacă. Zuzana Caputova este comandantul suprem al armatei slovace, pe lângă rolul ceremonial de şef al statului.

Blanar, membru al Partidului Social-Democrat - de orientare naţionalistă - al premierului Robert Fico - a purtat discuţii bilaterale cu Lavrov, sâmbătă, în marja unui forum diplomatic internaţional la Antalya.

Predecesorul său în funcţie, Miroslav Wlachovsky, l-a acuzat pe Blanar că practic a "scuipat în faţă" victimele agresiunii ruse în Ucraina, în timp ce media de opoziţie a avertizat că Slovacia se îndepărtează de Occident.

Blanar şi-a justificat întâlnirea cu Lavrov într-un comunicat emis de ministerul său. "Fără comunicare nu poate să existe niciodată o soluţie diplomatică la războaie, iar fără soluţii diplomatice, niciun război nu se poate încheia", a afirmat el în textul difuzat de Ministerul de Externe de la Bratislava.

Ministrul a adăugat că l-a informat pe Lavrov despre punctul de vedere al guvernului slovac în legătură cu războiul, inclusiv că nu ar putea să existe "nicio soluţie militară" la conflict.

Blanar susţine că i-a spus clar ministrului rus că dreptul internaţional cere inviolabilitatea teritorială şi suveranitatea statelor."Ce s-a întâmplat în Ucraina nu ar fi trebuit să se întâmple", i-a transmis el lui Lavrov, conform documentului citat de dpa.

Totodată, şeful diplomaţiei slovace a subliniat că între Rusia şi Occident nu ar trebui să existe o nouă Cortină de Fier, potrivit comunicatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Decizie fermă a Federației Turce de Fotbal. Ce se întâmplă la meciuri din acest weekend
Decizie fermă a Federației Turce de Fotbal. Ce se întâmplă la meciuri din acest weekend
Federaţia Turcă de Fotbal (TFF) a anunţat, vineri, că începând din acest weekend la meciurile importante din primul eşalon vor fi aduşi arbitri VAR străini. “Ca urmare a...
Cum a fost pedepsită echipa care a părăsit terenul după ce a primit gol în minutul 1 VIDEO
Cum a fost pedepsită echipa care a părăsit terenul după ce a primit gol în minutul 1 VIDEO
Clubul turc Fenerbahce Istanbul a fost amendat joi după ce duminică a refuzat să joace în Supercupa Turciei, ca mijloc de protest, a anunţat Federaţia Turcă de Fotbal (TFF). Duminică,...
#slovacia, #critici, #presedinta, #ministru Externe, #intalnire, #Turcia, #lavrov , #Slovacia