Premierul slovac, pe urmele lui Viktor Orban. A desființat Parchetul anticorupție, în ciuda criticilor UE

Miercuri, 20 Martie 2024, ora 23:38
1953 citiri
Premierul slovac, pe urmele lui Viktor Orban. A desființat Parchetul anticorupție, în ciuda criticilor UE
Premierul Slovaciei, Robert Fico FOTO / X

Autoritățile slovace au desființat, miercuri 20 martie, Parchetul special anticorupție (UPS), care a anchetat cazurile sensibile de corupție, inclusiv cele care implicau oficiali din partidul de guvernământ Smer al prim-ministrului Robert Fico.

"În ciuda preocupărilor Uniunii Europene, pare puțin probabil ca [Slovacia] să se confrunte cu sancțiuni financiare majore în viitorul apropiat, similare celor pe care le-a primit Ungaria pentru deficiențele sale în domeniul statului de drept. Eliminarea USP face parte dintr-o revizuire mai amplă a codului penal pe care premierul Robert Fico a impus-o în ciuda protestelor publice și a avertismentelor UE", notează Reuters.

Opoziția spune că Fico dăunează democrației în același mod în care premierul Viktor Orbán a făcut-o în Ungaria vecină, pe care mulți o consideră „copilul teribil” al UE și care a determinat Comisia Europeană să înghețe fonduri aproximativ 20 de miliarde de euro destinate Budapestei pentru subminarea democrației și a statului de drept.

„Ar fi prematur să luăm orice măsuri punitive serioase. În prezent, nu considerăm Slovacia drept o problemă serioasă în relațiile internaționale, de exemplu, în ceea ce privește Ucraina”, a spus unul dintre diplomații UE, care a cerut să nu fie numit.

Fico și Orban împărtășesc critici la adresa Ucrainei și o atitudine conciliantă față de Rusia. Dar primul face astfel de comentarii pentru publicul său intern, în timp ce cel din urmă a încetinit în mod repetat pachetele de sprijin pentru Kiev din partea UE și sancțiunile împotriva Moscovei.

Reprezentantul UE a spus că a existat o „echilibrare” atentă pentru a evita înstrăinarea lui Fico, precum și un efort de a evalua corect starea democrației în Slovacia, o fostă țară comunistă cu aproximativ 5,5 milioane de locuitori.

"Trebuie să fii foarte atent cu asta. Există lecții învățate din Ungaria", a declarat un alt oficial din cadrul instituțiilor centrale ale UE despre Slovacia, adăugând că Executivul european ar trebui să lanseze rapid o procedură de infringement împotriva desființării procuraturii anticorupție.

Un al treilea oficial al UE a spus că s-ar putea întâmpla în săptămânile următoare. Un astfel de caz poate ajunge la cea mai înaltă instanță a Uniunii Europene și poate duce în cele din urmă la anumite amenzi.

Fico a acuzat în mod repetat USP, care s-a ocupat de cazuri care implică oficiali de rang înalt și politicieni din partidul său Smer, de părtinire. În februarie, Comisia Europeană a avertizat Bratislava că reforma sa de drept penal va avea „un impact negativ direct și semnificativ asupra dreptului UE și asupra intereselor financiare ale Uniunii”.

Unul dintre cazurile investigate de procuratura specială a fost uciderea jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale Martina Kushnirova, care a provocat proteste masive în toată țara și a dus la demisia lui Fico în 2018.

Recent, Fico, pe fondul deciziei Republicii Cehe de a suspenda consultările interguvernamentale cu țara sa din cauza unei divergențe de opinie pe teme cheie de politică externă, a spus că nu își va schimba poziția față de războiul din Ucraina și a făcut apel din nou la Kiev și la Moscova să se așeze la masa negocierilor.

Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
#slovacia, #premier, #Robert Fico, #desfiintare, #parchet anticoruptie, #UE , #stiri externe