Patriarhia Romana: CCR recunoaste importanta orei de religie. Sa-i invatam pe copii iubirea de Dumnezeu

Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 22:32
5939 citiri
Patriarhia Romana: CCR recunoaste importanta orei de religie. Sa-i invatam pe copii iubirea de Dumnezeu
Foto: Patriarhia

Patriarhia Romana considera ca decizia Curtii Constitutionale Romane cu privire la statutul orei de religie recunoaste importanta acestui curs si nu este "o lovitura data orei de religie", asa cum a fost considerata de societatea romaneasca.

Potrivit unui comunicat de presa al Patriarhiei, motivarea Deciziei Curtii Constitutionale nr. 669 din 12 noiembrie 2014, privitoare la statutul orei de Religie, publicata luni in Monitorul Oficial, "afirma in mod pozitiv si argumentat importanta orei de religie".

Inca o Pastorala de Craciun: Scoaterea religiei din scoli, un atentat la fiinta nationala

In opinia Bisericii Ortodoxe Romane, decizia CCR afirma urmatoarele:

- dreptul parintilor de a asigura educatia copiilor lor minori potrivit propriilor convingeri (paragraful 19) ;

- obligatia Statului Roman neutru si impartial (paragraful 22) de a asigura predarea Religiei ca parte a trunchiului comun si de a include aceasta disciplina in planul cadru de invatamant (paragraful 16) ;

- scoala trebuie sa fie deschisa pentru idei si valori religioase si de aceea statului ii este interzis sa adopte solutii legislative care pot fi interpretate ca fiind lipsite de respect fata de convingerile religioase sau filosofice ale parintilor (paragrafele 20-21).

Ce spune ministrul Educatiei despre orele de religie

Patriarhia Romana indeamna pe toti cei implicati in asigurarea educatiei religioase a copiilor) sa dea dovada de maxima responsabilitate si angajare in acest proiect de mare valoare spirituala si culturala, ai carui beneficiari sunt copiii si, implicit, societatea romaneasca in ansamblu.

Textul comunicatului Patriarhiei arata ca "ora de religie din Romania promoveaza valorile umane perene si comportamentul pasnic, intr-o vreme in care in alte tari multi tineri educati in spiritul secularismului se indreapta spre miscari extremiste, deoarece lumea secularizata individualista de azi a pierdut simtul sacrului si al comuniunii spirituale profunde la nivel de individ, familie si societate, dupa cum remarca unii sociologi contemporani".

Religia nu e obligatorie in scoli. CCR: Parintii sa faca cerere daca vor ora de religie (Video)

"Motivarea responsabila, nuantata si echilibrata a Curtii Constitutionale corecteaza orice propaganda alarmista si agresiva de discreditare a orei de religie, propaganda oarecum asemanatoare cu cea din timpul comunismului ateu. Cine se inscrie pentru a participa la ora de religie doreste sa cunoasca si sa cultive valorile spirituale perene in locul modelor efemere si nu confunda libertatea cu vidul spiritual. Sa-i invatam pe copii si tineri iubirea de Dumnezeu si de oameni pentru a creste spiritual in cultura generozitatii!", incheie comunicatul BOR.

Patriarhul Daniel cere Senatului sa respinga legea care scoate religia din scoli

Amintim ca la 12 noiembrie Curtea Constitutionala a decis ca neconstitutionala obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu mai studieze religia. O astfel de solicitare trebuie facuta doar de cei care vor sa o studieze.

A.I.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Patriarhia Romana CCR religie, #BOR religie scoli , #biserica