Ziare.com

Asumarea si motiunea, exercitii de ipocrizie (Opinii)

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 08 Martie 2011, ora 09:08

   

Asumarea si motiunea, exercitii de ipocrizie (Opinii)
Putin probabil ca asumarea raspunderii Guvernului pe noul Cod al Muncii sa aiba un final neasteptat. Soliditatea Coalitiei a fost reasigurata prin protocolul semnat sptamana trecuta, iar trecerea Codului Muncii a fost deja negociata in cadrul lui. In plus, din perspectiva unui partid de dreapta, cum se declara PD-L, liberalizarea pietii muncii este o decizie normala.

Sigur ca modalitatea de adoptare si chiar ultraliberalismul reglementarii, care lasa loc pentru abuzuri, ridica semne serioase de intrebare, dar, una peste alta, de aceasta data Guvernul Boc chiar face reforma. Opozitia, la randul ei, nu putea rata momentul pentru o motiune de cenzura, desi nu are prea mari sperante de reusita. Atat doar ca si asumarea, si motiunea pe care o prilejuieste sunt in mare masura exercitii de mare ipocrizie.

In urma cu 9 ani, Codul Muncii aflat acum in vigoare a fost adoptat prin asumarea raspunderii de catre cabinetul Nastase. Cum poate acum PSD sa vina sa se planga ca Guvernul Boc recurge la randul sau la aceasta procedura pentru fix aceeasi reglementare? E drept, intre timp chiar Adrian Nastase a descoperit ca "asumarea raspunderii pe niste legi atat de importante (codurile n.r.) reprezinta o mare greseala. Este ca si cum am face acest lucru cu Legea fundamentala. Slava Domnului, acest din urma lucru nu este posibil, ca altfel...", dupa cum scria fostul premier pe blogul sau, in 2009. Dar asumarea sa, din 9 decembrie 2002, pe Codul Muncii ramane un fapt indubitabil.

Dar ce spunea la vremea respectiva Emil Boc, aflat in Opozitie? Ei bine, pe atunci deputul PD a sustinut declaratia "Subminarea rolului Parlamentului si derapajul spre dictatura Executivului", in plenul Camerei, tocmai in semn de protest fata de aceata practica. Si ce frumos suna aceasta declaratie a lui Emil Boc: "Codul muncii, poate cea mai importanta lege a democratiei capitaliste din Romania, a fost promovat prin angajarea raspunderii Guvernului, procedura ce nu permite dezbaterea si amendarea legii(...) Potrivit Constitutiei, Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a tarii si organul suprem legislativ al poporului roman. Acest text constitutional a devenit o norma de recomandare pentru Guvernul Adrian Nastase.

In acest moment, asistam la o sfidare fara precedent a rolului Legislativului, ca factor de control si legiferare in Romania. (...) Legile adevarate sunt, de fapt, dezbatute la Palatul Victoria si nu in Parlamentul Romaniei. Parlamentul a devenit anexa Guvernului, fiind utilizat doar ca un decor, pentru a legitima actiunile si practicile abuzive ale Guvernului Romaniei". Intre timp Emil Boc a devenit premierul care a asumat de 10 ori raspunderea guvernului in fata Parlamentului si a semnat 241 de ordonante de urgenta in 2 ani.

Dar si pentru PNL situatia este mai mult decat penibila, mai ales dupa ce Dinu Patriciu si-a exprimat deschis sustinerea fata de noul Cod al Muncii, pe care il socoteste o reglementare potrivita si liberala. Adica PNL vrea sa tranteasca un cod liberal binecuvantat de unul dintre stalpii partidului. De ce?

Pentru ca PNL face parte dintr-o alianta socialista care nu are nimic de-a face cu principiile de dreapta. Pentru ca inversunarea antiBasescu si anti PD-L a lui Crin Antonescu o depaseste chiar pe a lui Dinu Patriciu, a devenit adica de un fanatism vecin cu patologia sau de un cinism vecin cu ticalosia. Sau amandoua.

Binecuvantarea primita de Codul Muncii de la Dinu Patriciu cade ca o ghiulea in tabara liberala. Teoretic, ea poate fi folosita si ca o dovada a eliberalii PNL de sub dominatia controversatului om de afaceri. Doar ca a schimba dominatia lui Dinu Patriciu cu aceea a lui Ion Iliescu nu mi se pare niciun castig pentru liberali.

Niciunul dintre cei trei pincipali jucatori ai scenei politice nu se afla asadar intr-un moment confortabil cu aceasta asumare. Dar cum in politica romaneasca principiile sunt sublime doar ca lipsesc cu desavarsire, nu cred ca se va impiedica cineva in astfel de obstacol minor. Nici macar un obraz mai rosu nu vom vedea, caci soriciul nu roseste.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2200 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
28 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

SA TRAIASCA REPUBLICA SCLAVA ROMANIA

Jurisprudența ***ții de Justiție Europene in materia dreptului muncii ( Carta Social Europeana –revizuita , care a fost RATIFICATA prin legea nr.74 /1999 - publicat in M.Of. nr. 193/4 mai. 1999 ) se dorește a fi un instrument de lucru util tuturor persoanelor interesate de dreptul social: practicieni și teoreticieni ai dreptului, cercetători, studenți, salariați, sindicaliști și, nu in ultimul rand, angajatori .
Drepturile fundamentale ale dreptului muncii, și anume principiul egalității de tratament, care cuprinde egalitatea de remunerație, egalitatea cu privire la regimul legal de pensii, egalitatea cu privire la condițiile de muncă, discriminarea pozitivă, discriminarea indirectă etc. sunt garantate si de art.
- Art. 15 alin. (1): "Cetatenii beneficiaza de drepturile si de libertatile consacrate prin Constitutie si prin alte legi si au obligatiile prevazute de acestea."

- Art. 16 alin. (1): "Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari."
- Art. 20: "(1) Dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romania este parte.

ale Constitutiei Romaniei...

Can clasa POLITICA - a respectat Constitutia Romaniei si noi nu stim ???

 

CIRC mediatic

Dupa TELENOVELA VAMILOR - beneficiem si de CIRC mediatic..

 

PORTOLACII, inainte de a trage concluzii partizane despre Codul Muncii si motiune, ar trebui sa se intrebe ce inseamna acest COD insusit nedemocratic si dictatorial de un GUVERN ILEGAL si ABUZIV !

Cel mai ironic efect advers al unui Cod al Muncii "favorabil" angajatilor este că ii transformă pe toti in patroni. Numărul angajatilor protejati de lege a ajuns deja la un nivel derizoriu - patru milioane, din care jumătate sunt angajatii statului. Doar două milioane de angajati din sectorul privat mai muncesc in interiorul Codului Muncii si mai plătesc taxele enorme pe muncă practicate in Romania.Intr-un fel, un Cod al Muncii absurd stimulează initiativa antreprenorială. Un patron va prefera să contracteze o firmă decat să angajeze incă un salariat. Evident, pentru potentialul salariat devine avantajos să devină el insusi patron, chiar dacă asta inseamnă să renunte la iluzoriile drepturi pe care i le conferea Codul Muncii.Dispare astfel si minima plasă de sigurantă pe care ar fi asigurat-o o legislatie echilibrată, iar relatiile de muncă devin complet voluntare. Microintreprinderile, persoanele fizice autorizate si deja banala muncă la negru sunt formele prin care acest fenomen s-a concretizat in statisticile catastrofale mentionate mai sus. Mai devreme sau mai tarziu, Codul Muncii nu va mai avea pe cine să protejeze.Din postura de angajati pe cont propriu, noua clasă antreprenorială a Romaniei va intra in negociere directă cu fauna de angajatori pe care o cunoastem deja:Patronul-lipitoare, adică modelul miliardarului de carton. Este intotdeauna aproape de politicieni si de contractele cu administratia. Lăsat pe propriile picioare, dă faliment rapid. Iar cand ajunge in situatia respectivă, amenintă că dacă nu primeste contracte si subventii isi va lăsa angajatii pe drumuri. Acest gen de complicitate stransă cu statul, dar si cu sefii din sindicate explică de ce oamenii de afaceri nu se simt reprezentati de patronate si de ce deciziile Guvernului sunt de fapt arbitrare, in favoarea unui număr restrans de beneficiari.Patronul-multinatională, care poate fi la fel de bine corporatie autohtonă organizată după model vestic. (urmare)

URMARE CODUL MUNCII

Are o etică de afaceri si a relatiilor de muncă, insă a invătat să exploateze in mod cinic slăbiciunile clasei politice si ale aparatului administrativ. Avantajul său este că diferenta de competitivitate ii permite să se miste mai usor chiar si sub povara birocratiei. In plus are un pact nescris cu statul, cum că va respecta orice reglementare la literă si va plăti orice impozit previzibil, adică nu va face optimizări decat in cazul profitului.Patronul incompetent, de bună-credintă, dar fără sanse de supravietuire pe termen lung. Pe o piată foarte rarefiată, au fost destul de multe cazuri in care intreprinzătorii au putut obtine profituri substantiale, fie din intamplare, fie din noroc. Criza i-a măturat pe unii, dar altii au reusit să reziste prin strategii care pe o piată matură erau sinucigase: cresteri masive de preturi sau renuntarea la angajatii cei mai buni, cu pierderi de calitate care nu pot fi măsurate.Patronul-antreprenor este optiunea naturală si pasul următor pentru proaspetii angajati pe cont propriu. El stie să-si aleagă colaboratorii si ii stimulează mai bine decat l-ar fi motivat vreun Cod al Muncii. In schimb, poate fi relativ usor măturat de conditiile adverse ale pietei - de la taxe pană la controalele asmutite de competitorii proptiti politic.El este eroul momentului. Nu are parte de subventiile lipitorii, nu poate face lobby-ul multinationalelor si nu-si permite luxul de a-si bate joc de clienti, la fel ca patronul incompetent. Cu toate astea, toti trei, impreună cu statul, se uită la el si il asteaptă să scoată economia din criză.ASA ca AMATORILOR COMENTATORI, daca nu va pricepeti de ce comentati ca niste aiuriti? Numai ca sa faceti placere stapanului care va plateste sa ridicati in slavi orice prostie a portolacilor ori sa denigrati orice opozitie la adresa desteptaciunii siderale a acelorasi pitifelnici aciuiati la putere FARA SA O MERITE? MI-E SCARBA DE LASITATEA SI PROSTATIA VOASTRA,DE SCLAVIA DE CARE VA ATASATI NUMAI CA SA TRADATI ACEST POPOR CARE MERITA MAI BINE SI MAI MULT CU ADEVARAT, DAR NU DIN PARTEA ACESTOR *** CARE CONDUC TARA SPRE UN DRUM GRESIT!

DOAMNA ENE,DE CE IMBARLIGATI DATELE?

ORICE NOVICE IN POLITICA,SAU CHIAR ...AFON,STIE CA NOUL

COD AL MUNCII ESTE O NECESITATE IN ACORD CU LEGISLATIA

UE!ASUPAREA RASPUNDERII ESTE UN ACT NORMAL, FIRESC CU

UN PARLAMENT POPULAT IN MARE PARTE DE TALIBANI!

@ A D E V A R : lasa-i sa scrie numai ei ! Au inundat netul , lasa-i sa se felicite intre ei ca la emisiunea lui Tatulici - FNI , ei se aplauda ei se premiaza .

Nu mai poti trage o ... parere , ca se si reped astia sa o inhate .
Nu-i vezi cati sunt ?

Eu zic sa-i ignoram , ca si asa numai prostii scriu .

@Ghilotina,nimeni nu se indoieste ca talibanii comunisto-liberali sunt multi datorita prozelitismului practicat de televiziunile de hazna ale mafiotului si turnatorului,dar...nici chiar atatia...

Sunt convins ca pe aici misuna politicieni din

opozitie,dar cei mai multi sunt mercenari forumisti

care posteaza sub zece avataruri!

...pentru ca nu se poate concepe ca intr-un stat

european mai exista asemenea specimente care inca mai

cocheteaza cu vechile...umori ale fetide ale ideologiei

ceausiste!

...specimente

chiar daca am gresit la tastare,ei nu pricep...

Cand vor veni antonescu, ponta si voiculescu la putere vor modifica acest nou cod al muncii si-i vor demonstra lui Boc si Basescu cum vor fi reangajati toti romanii la stat pe bani multi , vor creste toate pensiile si vor anula toate im pozitele

Liderii de sindicat vor face ce vor dori ei , averile lor nu vor mai fi verificate si liderii din terotoriu nu vor mai putea fi anchetati niciodata . VA DISPAREA DE PESTE TOT CULOAREA PORTOCALIE A MAFIEI ACTUALE SI VA FI INLOCUITA CU MAFIA ROSIE COMUNISTA PESTE TOT .

Impotenta guvernului Boc este o boala incurabila pentru redresarea economiei romanesti.

Sa ocolesti dezbaterea in Parlament a unei legi importante reprezinta dovada ipocriziei si ocolirea vointei poporului.
Guvernul Boc este cel mai jalnic si mizerabil din toata istoria moderna a Romaniei.

Fariseii n@ibii.

Bolovan din Neamt
Art. 16 alin. (1): "Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor" asta se refera cumva si la Nastase , atunci cand are nevoie de aprobarea parlamentului ca sa fie trimis la puscarie????
In rest fariseii uslasi, si sindicalisti, sint de acord ca noul cod al muncii NU este destul de drastic, doar majoritatea lor sint PATRONI. Deci joaca ipocrit murdar domnul meu. In fapt ei ar vota cu doua maini acest cod, si le e o frica viscerala ca nu cumva sa nu treaca!!

Insasi tu esti dovada certa a fariseismului actualei puteri. Citeste-ti gindurile si te vei regasi in ceea ce ti-am spus.

.

USL-ul SUNT IPOCRITI SAU COMPLICI CU PDL-ul?

Este imposibil ca Ponta Victor,SAU ALTI MEMBRI PSD-PNL etc. sa nu cunoasca legea partidelor politice ,sa nu fie constienti ca PDL -ul nu este un partid politic ci o grup[are de cirma organizaat care ocupa penal puterea in Romania.Contrabanda de la vami ci tigari si cu petrol care a scos la lumina implicarea intregului PDL in aceste fapte evazioniste, crima organizata socio-economica savarsita de PDL ,anticonstituional ,in ultimii 2 ani de zile ,ii obliga pe USL sa solicite Ministeruluii Public dizolvarea PDL-ului, coinform art.46 din legea 14/2003.

Orice motiune sortita esecului ,datorita infractionalitatii generalizate PDL-iste ,poate fi socotita de catre romani si U.E drept complicitate cu contrabandistii PDL-isti.

Sunt aceeasi comunisti ca si acum 9 ani

Nastase,Basescu, Blaga, Berceanu, Boc pe care nu ia interesat niciodata soarta romanilor. Au furat si fura in continuare. Rusine !

 
 

BOC DEZINFORMEAZA POPULATIA!!

ASUMAREA CODULUI MUNCII ESTE PENTRU CA SA MAI POATA DA AFARA DIN POLITZISTI, FUNCTIONARI!

CICA PE CRITERII DE COMPETENTZA! PE ***...PE CRIITERII DE CULOARE (PORTOCALII RAMAN)

DEFICITUL ASUMAT DE ROMANIA PENTRU 2011 ESTE DE 4% DIN PIB FATZA DE 6.5% ANUL TRECUT! DECI S-AU ANGAJAT CU F.M.I. LA TAIERI!

CONTRACTUL CU F.M.I. DE CE NU TRECE PRIN PARLAMENT?!?!
DE CE SE ANGAJEAZA GUVERNUL PENTRU MODIFICAREA LEGISLATIEI CAND NU INTRA IN ATRIBUTZIUNI EMITEREA DELEGI!?!?!

BOC-BASESCU-UDREA TREBUIE INCARCERATZI PENTRU TRADARE SI INCALCAREA CONSTITUTZIEI!!

NU SUNT EI IN MASURA SA AMANETEZE VIITORUL ROMANIEI!!
POATE PARLAMENTUL SI SA-SHI ASUME ELECTORAL ACESTE EVENTUALE HOTARARI! (DE COLABORARE CU F.M.I., INCE TERMENI...ACUM E MAI RAU CA SI PPE TIMPUL RUSHILOR, SUNTEM CUCERITZI DE AMERICANI, ASTIA PE UNDE TREC FURA TOT: PETROL, AUR, RESURSE, FINANTZE)!

 

Ar putea sa apara o surpriza tip Basescu ?

Doua forte vor shimbare premierului, din motive si cu scopuri diferite, USL si Basescu. O alianta de conjunctura in care vreo 20 de parlamentari 'de ai lu Basecu" voteaza pentru motiune ar rezolva problema in favoarea acestuia. Boc pleaca la Rachitele, USL care nu este total legiferat nu poate pretinde functia de premier iar basescu numeste pe cine vrea muschiul lui.
Nu mi se pare foarte probabil dar e o varianta posibila.

 

@ Neutron

Surpriza va fi :
INTERLOPUL BESESCU va trimite legea inapoi :D :)) - este o STRATEGIE SECURISTA INTERLOPA...

Vor sa vada cum reactioneaza POPORUL...

Domnule Neutron

Varianta dumneavoastra nu este nici probabila, nici posibila. Daca Basescu vrea sa scape de Boc, ii va cere acestuia, daca nu cumva i-a si cerut, sa plece. Este posibil ca dupa aceasta motiune domnul Boc sa-si depuna demisia. Insa in nici un caz o motiune depusa de Opozitie nu va fi votata de parlamentari ai Puterii, pentru ca asta ar insemna o mare victorie a Opozitiei si in egala masura o mare infrangere a Puterii. Daca Puterea vrea sa scape de Boc, chiar si in varianta in care domnul Boc refuza sa demisioneze, poate introduce chiar ea, Puterea adica, o motiune de cenzura pe care sa o treaca, pentru ca au majoritate parlamentara, si astfel pot sa scape de Boc. Ceea ce ar fi cu totul altceva, asadar in nici un caz parlamentarii Puterii nu vor vota motiunea Opozitiei.

E logic ce spuneti

Totusi supusul Boc s-a opus cu indarjire la plecarea din functia de premier , mai ales ca nu e sigur nici ca va pastra functia din partid. Logica si politica romaneasca nu fac casa buna. Vom vedea peste cateva zile si mai vorbim atunci.

si ce daca ?

ce treaba ai tu ?
la munca,nu la intins mina :)
noul cod al muncii e bun,daca e cazul va fi corectat dupa 6 luni,ce tot bateti apa in piua ?

Ba chiar mai repede

Sper sa vina la putere USL cat mai reopede si sa anuleze toate dementele pedeliste.

timp pierdut,

asumare,ca oricum fac ce vor,motiune ,trece ,ca nu-i lasa sa voteze. daca ar vote la secret ar pica guvernul. Dar stiu ca nu au voie sa riste si ii tin in banci.

 

dragi tovarasi si preteni....

...azi o sa vedem in parlament daca se aproba transmiterea la televizor, in sala ne mai fiind voie pentru ca sedinta se pare a nu fi publica aceeasi *BOBU* ca pe vremea lui CEASCA stand in banci ca oile in strunga ....halal parlament..noi am ales... ne meritam soarta.

Pulsul poporului!

'Ghilotina' 'Adevar' graieste:)))))
De ce nu vedeti mai 'fetelor' situatia asa cum este? NU, nu este nici roz, nici portocalie! Este..cenusie! In loc sa stati calare pe comp (dar inteleg, trebuie castigat banul, nu?) mai bine dati o raita prin piata, luati transportul in comun si...ascultati! Ascultati cu urechile palnie! Ce zice omul de rand? Zice de bine ori de rau? Si apoi veniti iar la comp si scrieti:
In Piata matache, taranul Ion din Afumati care vindea ..castraveti uni gradinar din PDL a zis ca..asa de bine cum traiste acum, Nu a trait niciodata! Asta ca sa stim si noi, cei prosti ce suntem, care este..pulsul poporului!

 

Incaerare de potai

Pe ulita plina de gropi si praf a satului numit Romanika. Aceste e spectacolul pe care il ofera puterea si opozitia.Daca nu ar fi fost suturile in fund ale F M I , U E si altor institutii internationale, am fi ramas la nivelul anilor 90.De fapt nici nu te poti astepta la altceva de la acest cird de ciori vopsite ce se dau politicieni. Rar vezi vreunul cu gindire teafara si limbaj pe masura. O zi buna !

 

Stav-ar reforma in gat

"de aceasta data Guvernul Boc chiar face reforma. ". Mai bine si-ar da demisia. Dupa 21 de reforme nu mai vreau sa aud cuvantul asta. Cand aud cuvantul "reforma" imi vine sa punj mana pe revolver...

 

De

Acord!
Nici-o emotiune,pentru motiune.
Exersarea,impiedică atrofierea...si politică!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor