Asumarea si motiunea, exercitii de ipocrizie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 08 Martie 2011, ora 09:08
2765 citiri
Asumarea si motiunea, exercitii de ipocrizie (Opinii)

Putin probabil ca asumarea raspunderii Guvernului pe noul Cod al Muncii sa aiba un final neasteptat. Soliditatea Coalitiei a fost reasigurata prin protocolul semnat sptamana trecuta, iar trecerea Codului Muncii a fost deja negociata in cadrul lui. In plus, din perspectiva unui partid de dreapta, cum se declara PD-L, liberalizarea pietii muncii este o decizie normala.

Sigur ca modalitatea de adoptare si chiar ultraliberalismul reglementarii, care lasa loc pentru abuzuri, ridica semne serioase de intrebare, dar, una peste alta, de aceasta data Guvernul Boc chiar face reforma. Opozitia, la randul ei, nu putea rata momentul pentru o motiune de cenzura, desi nu are prea mari sperante de reusita. Atat doar ca si asumarea, si motiunea pe care o prilejuieste sunt in mare masura exercitii de mare ipocrizie.

In urma cu 9 ani, Codul Muncii aflat acum in vigoare a fost adoptat prin asumarea raspunderii de catre cabinetul Nastase. Cum poate acum PSD sa vina sa se planga ca Guvernul Boc recurge la randul sau la aceasta procedura pentru fix aceeasi reglementare? E drept, intre timp chiar Adrian Nastase a descoperit ca "asumarea raspunderii pe niste legi atat de importante (codurile n.r.) reprezinta o mare greseala. Este ca si cum am face acest lucru cu Legea fundamentala. Slava Domnului, acest din urma lucru nu este posibil, ca altfel...", dupa cum scria fostul premier pe blogul sau, in 2009. Dar asumarea sa, din 9 decembrie 2002, pe Codul Muncii ramane un fapt indubitabil.

Dar ce spunea la vremea respectiva Emil Boc, aflat in Opozitie? Ei bine, pe atunci deputul PD a sustinut declaratia "Subminarea rolului Parlamentului si derapajul spre dictatura Executivului", in plenul Camerei, tocmai in semn de protest fata de aceata practica. Si ce frumos suna aceasta declaratie a lui Emil Boc: "Codul muncii, poate cea mai importanta lege a democratiei capitaliste din Romania, a fost promovat prin angajarea raspunderii Guvernului, procedura ce nu permite dezbaterea si amendarea legii(...) Potrivit Constitutiei, Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a tarii si organul suprem legislativ al poporului roman. Acest text constitutional a devenit o norma de recomandare pentru Guvernul Adrian Nastase.

In acest moment, asistam la o sfidare fara precedent a rolului Legislativului, ca factor de control si legiferare in Romania. (...) Legile adevarate sunt, de fapt, dezbatute la Palatul Victoria si nu in Parlamentul Romaniei. Parlamentul a devenit anexa Guvernului, fiind utilizat doar ca un decor, pentru a legitima actiunile si practicile abuzive ale Guvernului Romaniei". Intre timp Emil Boc a devenit premierul care a asumat de 10 ori raspunderea guvernului in fata Parlamentului si a semnat 241 de ordonante de urgenta in 2 ani.

Dar si pentru PNL situatia este mai mult decat penibila, mai ales dupa ce Dinu Patriciu si-a exprimat deschis sustinerea fata de noul Cod al Muncii, pe care il socoteste o reglementare potrivita si liberala. Adica PNL vrea sa tranteasca un cod liberal binecuvantat de unul dintre stalpii partidului. De ce?

Pentru ca PNL face parte dintr-o alianta socialista care nu are nimic de-a face cu principiile de dreapta. Pentru ca inversunarea antiBasescu si anti PD-L a lui Crin Antonescu o depaseste chiar pe a lui Dinu Patriciu, a devenit adica de un fanatism vecin cu patologia sau de un cinism vecin cu ticalosia. Sau amandoua.

Binecuvantarea primita de Codul Muncii de la Dinu Patriciu cade ca o ghiulea in tabara liberala. Teoretic, ea poate fi folosita si ca o dovada a eliberalii PNL de sub dominatia controversatului om de afaceri. Doar ca a schimba dominatia lui Dinu Patriciu cu aceea a lui Ion Iliescu nu mi se pare niciun castig pentru liberali.

Niciunul dintre cei trei pincipali jucatori ai scenei politice nu se afla asadar intr-un moment confortabil cu aceasta asumare. Dar cum in politica romaneasca principiile sunt sublime doar ca lipsesc cu desavarsire, nu cred ca se va impiedica cineva in astfel de obstacol minor. Nici macar un obraz mai rosu nu vom vedea, caci soriciul nu roseste.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#asumare raspundere Codul Muncii, #motiune cenzura Codul Muncii , #Codul Muncii