Cati "Bute" sunt in Romania, in afara de politicieni? (Opinii)

Duminica, 10 Iulie 2011, ora 18:46
5343 citiri
Cati "Bute" sunt in Romania, in afara de politicieni? (Opinii)
Foto: lucian-bute.ro

Nu stiu altii cum sunt construiti, poate oi fi eu mai degraba impresionabil, dar mi-a placut sa vad numele tarii mele pe podeaua ringului de box, impins sub ochii fie si unei zecimi din audienta anuntata de organizatorii galei in cadrul careia Lucian Bute si-a confirmat valoarea.

Si daca Ion Tiriac, banuit de multa lumea ca fura curent, dar nu si ca nu se priepe sa-si puna numele cu succes sub manifestari sportive de talie mare, a afirmat inaintea meciului ca evenimentul a fost bine organizat, bine mediatizat, bine exploatat de Romania in planul imaginii planetare, cu bani putini, nu ma pricep sa-l contrazic.

Privind, insa, spre nobletea lui Lucian Bute, sfiosenia nu afisata, ci izvorata din adancul sufletuluiu, lipsa fitelor caracteristice boxerilor inainte de a-si masura pumnii cu challengeri pe masura de obraznici, dorinta de a aduce bucurie in patria sa atat de trista, n-am putut sa nu ma intreb cati copii ajung la batranete fara sa aiba ocazia sa incerce, macar, sa paseasca pe calea desavarsirii?

Se spune ca valorile isi croiesc mereu drum prin mlastina, ca taria de caracter, munca si inteligenta n-au cum sa nu fie observate de societate, care le impinge spre stele. Desigur ca privind spre spatiul public, fara sa iau in calcul totalitatea oamenilor ilustri din toate timpurile, merit un cap in gura. Dupa 20 de ani de democratie, modelul "Bute" este un accident, padurea este dominata de lighioane mari care mananca iepurasi. Fara sa-i caute, in afara anilor electorali, ci prin inactiune.

Astfel ca daca destinul, sub forma sa institutionala, nu pune un deget pe frunte, din cand in cand, unui Bute, Hagi, Nadiei sau lui Ilie Nastase, carora nu norocul le-a construit, totusi, cariera, ci munca si credinta ca nu le bate lantul, sute de mii de oameni trec pe pamant fara sa stie ca Dumnezeu a harazit fiecaruia un loc, ca a insemnat fruntile tuturor. Mai ramane sa existe un mecanism prin care ochii intelepti ai societatii sa descopere, sa strige "Evrika!" si sa trimita spre oastea celor fruntasi butasii pe care poate inmuguri victoria.

Fireste, nu inseamna ca suntem o natiune de campioni nedescoperiti, dar suntem probabil o natiune de campioni ai lipsei de perspectiva. Copii care cresc in centre de plasament si nu afla niciodata ca stiu sa deseneze deoarece nu le-a pus nimeni penelul in mana, copii care cresc la coada vacii fara sa afle ca si dincolo de poiata creste iarba, copii care stau atarnati de cheie asteptand sa vina cineva sa le ofere un binoclu spre orasul vecin.

Iar in fata tuturor, televizorul, daca au noroc. De unde de doua ori pe an, Lucian Bute catiga admiratia planetei. In rest, "Lucian Bute" din politica se cearta pe regionalizare, reforma constitutionala si tinte macroeconomice, fara sa stie ca in fundul tarii, un copil nu va afla niciodata ce inseamna apa curenta.

Decat daca sparge un geam, apoi o falca, si ajunge la casa de corectie, unde normele europene impun anumite standarde. Ii creste in inima o furie pe care nu stie cum sa o gestioneze, sau o canalizeaza prost, si nimeni nu-i ofera o minge de baschet sau manusi de box. Apoi il vede la televizor pe Bute. Apoi pe politician, si nu pricepe cum de se ciocnesc planetele in asemenea masura. Simte, totusi, nepotrivirea, si in mod bizar, devine tot mai liber, deoarece intelege ca totul e permis. Asa ca mai sparge un geam. Sau un cap. Si tot asa.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Lucian Bute Elena Udrea, #Bute politicieni meci , #romani