Ce preferinte si surse de informare au votantii candidatilor la presedintie - IRESCOP 2012 (III)

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 17:05
1900 citiri
Ce preferinte si surse de informare au votantii candidatilor la presedintie - IRESCOP 2012 (III)
Foto: Arhiva

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES prezinta in partea a treia a studiului IRESCOP 2012 profilului electoratului romanesc in prag de campanie electorala, in functie de pasiunile pe care acesta le are, de comportamentele si de credintele sale.

Partea a treia - si ultima - analizeaza votantii lui Crin Antonescu, Traian Basescu, Dan Diaconescu si Mihai Razvan Ungureanu in functie de indicatori care se refera la diverse aspecte precum pasiuni, teme de discutie, sursa informatiilor politice sau increderea in institutii.

Cine sunt votantii liderilor politici si ce cred ei despre guvernare - IRESCOP 2012

Intoleranta, patriotismul si activismul romanilor - IRESCOP 2012 (II)

Astfel, rezultatele arata ca respondentii, indiferent de partid, indica o duminica perfecta cu plimbari si discutii. Sustinatorii lui Dan Diaconescu sunt cei care isi doresc cel mai mult sa se uite la TV, au un simt al petrecerii mai dezvoltat si ar asculta in mai mare masura decat ceilalti radio. In schimb, simpatizantii ARD sunt cei mai orientati catre lectura, iar cei USL cei mai rezervati spre a lua masa in oras.

Votantii lui Crin Antonescu (79,2%) si Mihai Razvan Ungureanu (77,1%) au o preferinta mai ridicata pentru cultura, iar sustinatorii lui Ungureanu fac parte din categoria de votanti cea mai dispusa sa manance la restaurant (37,5%).

Temele preferate de discutie se refera la preturi, sanatate, politica, religiozitate si afaceri.

Astfel, sustinatorii USL si PP-DD au, in mai mare masura, drept teme preferate de discutie preturile, sanatatea si locurile de munca si discuta cel mai des despre religiozitate.

Discutiile despre UE suscita interes crescut din partea votantilor ARD (45%, comparativ cu 35% in cazul sustinatorilor USL, respectiv 30% pentru PP-DD), in timp ce votantii USL vorbesc mai des despre politica, iar sustinatorii PP DD opteaza pentru discutii legate de afaceri.

Votantii lui Mihai Razvan Ungureanu discuta cel mai des despre preturi, urmati de cei ai lui Crin Antonescu. Suporterii lui Crin Antonescu prefera, in principal, discutiile despre sanatate si despre afaceri. Pentru votantii lui Dan Diaconescu temele principale de discutie sunt cele legate de locuri de munca, credinta sau afaceri. Doar 10% dintre ei spun ca printre temele preferate se afla viata vedetelor.

Votantii lui Traian Basescu si cei ai lui Mihai Razvan Ungureanu sunt preocupati sa discute des si foarte des despre Uniunea Europeana in procent de 46, respectiv 42, fata de 31 si 32, procente valabile pentru electorii lui Crin Antonescu si cei ai lui Dan Diaconescu.

Consumul de televiziune pentru informatii din politica

Batalia se da intre PRO TV, Antena 3 si B1 TV.

Votantii PP-DD si ai lui Dan Diaconescu indica PRO TV drept principalul post tv de unde se informeaza despre politica si evenimente politice, OTV fiind pe locul secund in topul preferintelor.

Cum era de asteptat, electoratul ARD se informeaza despre politica si evenimente politice in special de la postul B1 TV (42,8%) si PRO TV (27%), in timp ce suporterii USL opteaza pentru Antena 3 (43,7%) si PRO TV (22,5%).

Cei mai multi sustinatori ai lui Crin Antonescu isi selecteaza informatiile despre politica de la Antena 3 (58%), in timp ce votantii lui Traian Basescu si cei ai lui Mihai Razvan Ungureanu aleg cu predilectie PRO TV (42,7%), respectiv postul B1 TV (56,9%).

In ceea ce priveste canalele de informare politica, televiziunea detine suprematia, la polul opus aflandu-se Internetul.

Increderea in institutii:

95,9% dintre votantii lui Crin Antonescu au declarat ca o incredere scazuta in Presedintie, iar 90% dintre votantii ARD si 96,1% dintre votantii PP-DD ca au un nivel scazut de incredere in Guvern.

Cea mai mare incredere in Justitie o au votantii ARD, votantii lui Traian Basescu si cei ai lui Mihai Razvan Ungureanu, iar cea mai putina este in randul alegatorilor USL, al sustinatorilor lui Crin Antonescu si al votantilor lui Dan Diaconescu.

In ceea ce priveste increderea in Politie, ea este mai mare la votantii PP-DD, dar foarte scazuta in randul votantilor lui Mihai Razvan Ungureanu.

Uniunea Europeana este perceputa diferit. Astfel, majoritatea votantilor ARD (65,3%) si PP-DD (51,3%) au multa sau foarte multa incredere in UE, la polul opus aflandu-se votantii USL (67,3%) ei prezentand un grad scazut de incredere in organizatia europeana.

METODOLOGIA IRESCOP 2012 - PROFILURI ELECTORALE

Aplicarea chestionarelor s-a realizat telefonic, in perioada 24-26 octombrie, in trei valuri, pe esantioane cuprinse intre 1.417 si 1.430 de indivizi si erori maxime de +/- 2,7%.

Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
#IRESCOP 2012 informare politica, #sondaj profil votanti Antonescu, #sondaj profil votanti Diaconescu , #romani