Aberatia zilei: Dac-ai fi surd din nastere, tu ai raspunde cand te striga cineva?

Joi, 03 Noiembrie 2016, ora 10:42
25644 citiri
Aberatia zilei: Dac-ai fi surd din nastere, tu ai raspunde cand te striga cineva?
Foto: TVR

Maria Topliceanu (foto) nu aude si nu vorbeste de la nastere, dar e obligata de stat ca in fiecare an sa se prezinte in fata unei comisii de evaluare, daca vrea sa i se prelungeasca pensia de invaliditate. La Casa Nationala de Pensii, insa, NU exista un interpret pentru persoanele cu acest handicap, desi legea o impune.

Potrivit datelor furnizate de Asociatia Nationala a Surzilor, in Romania exista circa 25.000 de persoane cu deficiente de auz, adulti si copii, si doar 110 interpreti autorizati care stiu sa foloseasca limbajul mimico-gestual.

Nu sunt foarte multi surdo-muti, o sa spuneti. Dar asta nu inseamna ca o institutie a statului trebuie sa isi bata joc de ei, mai ales daca legea spune una, iar institutia face alta.

Aberatia a fost semnalata de jurnalistii de la TVR, care au surprins-o pe Maria Topliceanu venind la Casa Nationala de Pensii tocmai din Caras Severin, pentru a-si redobandi pensia de invaliditate in valoare de 400 de lei.

Maria si-a pierdut pensia in luna august. Cei de la Casa de Pensii spun ca ea nu s-a prezentat atunci, dar femeia sustine ca a venit, insa nu a auzit cand a fost strigata sa intre la comisia de medici, pentru evaluare. Pentru ca ea nu aude din nastere. Nici acum nu a beneficiat de un interpret, care sa o ajute sa comunice cu medicii si asistentele, dar s-a descurcat singura, prezentandu-se insotita de un interpret.

"Nu exista niciun act normativ care sa ne oblige sa avem in cadrul comisiei un astfel de interpret", a declarat Angelica Mihail, director de comunicare la Casa Nationala de Pensii Publice, pentru TVR.

Si chiar daca ar fi asa (desi nu e!), ar fi de bun simt sa faci tot posibilul ca un cetatean sa se poata intelege cu medicii care iau o decizie atat de importanta pentru el, cum este evaluarea starii de sanatate si prelungirea pensiei.

Grav este ca doamna director ori nu cunostea legea cand a facut declaratia, ori a mintit cu buna stiinta. Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede limpede la art.61 urmatoarele:

"Autoritatile publice au urmatoarele obligatii in cazul persoanelor cu handicap:

- sa asigure accesul la informatiile publice pentru persoanele cu handicap;

- sa asigure interpreti autorizati ai limbajului mimico-gestual si ai limbajului specific persoanelor cu surdocecitate"

Datorita jurnalistilor de la postul public de televiziune, reprezentantii Casei Nationale de Pensii Publice au catadicsit sa se gandeasca la o solutie posibila.

"Am luat deja, ca masura, posibilitatea incheierii unui protocol, a unei colaborari, cu un astfel de expert (in limbaj mimico-gestual - n.red.) ", a declarat Angelica Mihail.

Bravos, natiune, vezi ca se poate?

Trist este ca atunci cand e vorba sa fie gasita o solutie in avantajul statului, se gasesc tot felul de tertipuri, cum a fost in cazul copiilor preluati fortat in plasament de urgenta doar pentru ca statul sa isi poata acoperi niste cheltuieli. Cand e vorba de oameni, insa, de viata si de banii lor, autoritatile continua sa manifeste un dispret total, si fata de ei, si fata de lege.

Acum mai ramane ca, intr-o pauza electorala, un Parlament responsabil sa modifice cadrul legal care le cere bolnavilor cu deficiente de auz, locomotorii sau chiar psihice (probleme care nu se pot remedia vreodata, decat printr-un miracol) sa bata drumurile periodic la diverse comitete si comitii platite din bani publici pentru a-si primi drepturile banesti.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#interpreti surdo muti pensii , #spital