Aberatia zilei: "Prostia omeneasca", varianta 2015

Vineri, 19 Iunie 2015, ora 08:58
8703 citiri
Aberatia zilei: "Prostia omeneasca", varianta 2015
Foto: clipartpanda.com

Va mai amintiti povestirea lui Ion Creanga "Prostia omeneasca", in care o nevasta bocea de salta camasa pe ea convinsa ca o sa-i moara copilasul pentru ca matza urma sa-i doboare in cap un drob de sare de pe horn? Ceva de genul asta se intampla la Spitalul Judetean de Urgenta din Calarasi.

Cazul este incredibil. E dovada clara ca Romania e de ani buni sub asediul incompetentei.

Fiti atenti aici. Ati retinut, e vorba despre un spital JUDETEAN si de URGENTA. Adica nu o policlinica, nu un dispensar.

Ei bine, la acest spital judetean de urgenta, de 33 de ani lucreaza acelasi anestezist! La inceput, erau mai multi, dar in ultimii 5 ani nu a existat decat unul singur, informeaza Digi24.

Pe numele ei Aura Farkas, doctorita spune ca a pregatit pentru operatie peste 70.000 de pacienti. "Cand sunt urgente, nu pot sa plec acasa. Am venit si de acasa! Nici n-am ajuns si am revenit. Nu poti sa lasi un om in suferinta", a declarat aceasta pentru sursa citata.

Cum a fost posibil ca toti chirurgii din aceasta unitate sanitara, unde se efectueaza circa 200 de operatii in fiecare luna, sa fie lasati sa depinda de un singur om?! Un om, nu un robot japonez. Cum sa atarni sanatatea si poate chiar vietile unor bolnavi intr-un singur "cui"?

Ca si cand situatia nu ar fi suficient de absurda, s-a mai intamplat un lucru care pare sa ia prin surprindere conducerea spitalului: natura isi spune cuvantul, asa ca, ce sa vezi, medicul anestezist a ajuns la varsta pensionarii. Prin urmare, singurul "cui" dispare si el, incepand din luna august.

Chirurgii sunt revoltati. "O sectie de chirurgie fara anestezist este o sectie decapitata", a declarat dr. Ionel Ionescu, medic primar Chirurgie Plastica si Reparatorie. Evident! Logic. De bun simt. Nu trebuie sa termini Medicina sau cine stie ce cursuri de management spitalicesc ca sa fii constient de asta.

Ne intrebam ce s-ar fi intamplat (sau ce s-o fi intamplat deja, in cazul in care au existat asemenea situatii) daca la Spitalul Judetean de Urgenta din Calarasi ar fi ajuns simultan victimele unui accident rutier, care trebuiau operate simultan. Cum se impartea medicul anestezist? Care dintre victime era lasata sa urle de durere? Ii puneau sa traga paiul scurt? Ii lasau pe batrani la coada, ca si-asa si-au trait traiul, si-au mancat malaiul? Urcau o parte din victime in ambulante si le trimiteau in lumea larga, la alte spitale cu mai multi medici si cu manageri mai responsabili?

Sau cum s-o fi procedat (atatia ani!) chiar si in cazurile uzuale? Sa zicem ca un baietel a facut peritonita si trebuie operat. Ce-i spuneau mamei? "Vino mata saptamana viitoare, in cazul in care copilasul ramane in viata, ca pana atunci anestezistul e in operatii non-stop.".

Managerul Spitalului Judetean de Urgenta din Calarasi e foarte senin. E mandru ca are si o solutie: "Voi lansa ideea: cine vine ca anestezist la Calarasi va avea un pachet financiar rezonabil, care va porni de la minimum 1.000 de euro pe luna", sustine Dan Romulus Serban.

Aha, deci se poate! De ce nu s-a facut asta pana acum? De ce sa astepti pana la limita limitelor ca sa aduci un nou medic anestezist?

Si ce faci, domnule manager, daca tot nu vine nimeni? Inchizi sectia de chirurgie? In Romania un anestezist e platit cu circa 3.000 de lei, in tarile europene dezvoltate el castiga de la 3.000 de EURO in sus. Ai lansat oferta? Ai dat anunturi? Te-ai zbatut pentru medicii tai si pentru sanatatea eventualilor pacienti? Sau stai si de uiti la drobul de sare, speriat ca il va dobori matza peste prunc?

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#medic anestezist Spital judetean Calarasi, #anestezist spital urgenta Calarasi , #spital
Comentarii