Opozitia laburista cere o ancheta independenta cu privire la cheltuieli ale lui Boris Johnson

Duminica, 25 Aprilie 2021, ora 16:58
1664 citiri
Opozitia laburista cere o ancheta independenta cu privire la cheltuieli ale lui Boris Johnson
Premierul Boris Johnson/ FOTO Hepta

Opozitia laburista britanica a cerut duminica o ancheta independenta "aprofundata" cu privire la modul in care Guvernul conservator al lui Boris Johnson a cheltuit banii contribuabililor britanici, in urma unor acuzatii de coruptie in atribuirea unor contracte si unei eventuale finantari ilegale in renovarea apartamentului premierului.

Fosta mana dreapta a lui Boris Johnson, Dominic Cummings, a pus in discutie, saptamana aceasta, integritatea premierului, pe care l-a acuzat, intr-o postare exploziva postata pe blog, de faptul ca a vrut sa puna in mod ilegal donatori privati sa finanteze lucrari la apartamentul sau, de o valoare cu mult mai mare, potrivit presei britanice, decat alocatia anuala care-i este acordata in vederea intretinerii numarului 10 pe Downing Street.

Guvernul a negat aceste acuzatii, iar un ministru a anuntat vineri ca Johnson a suportat costurile "din propriul buzunar", insa fara sa precizeze daca acesta a rambursat un donator care i-ar fi dat bani.

"Nu stim adevarul in aceasta disputa intre doi oameni foarte puternici, care par mai interesati de cine minte decat de fondul problemei", a denuntat duminica la Sky News deputata laburista Jess Phillips.

Acuzatiile, formulate in urma unor acuzatii de coruptie

In urma acestor acuzatii, formulate in urma altor acuzatii de coruptie - cu privire la atribuirea unor contracte publice unor apropiati ai membrilor Guvernului -, "lucrul de care avem nevoie este o ancheta independenta adevarata", a cerut deputata, care subliniaza ca Partidul Laburist urmeaza sa depuna saptamana viitoare, in Parlament, o interpelare urgenta cu privire la acest subiect.

Aceasta ancheta este necesar sa examineze "daca se atribuie contracte prin SMS, daca se acorda reduceri de impozite prin SMS sau daca premierul isi foloseste prietenii pentru a obtine bani sa-si modernizeze apartamentul", a subliniat ea, referindu-se la un schimb de SMS-uri ale luiBoris cu industriasul James Dyson.

BBC a dezvaluit recent acest schimb de SMS-uri, in care James Dyson ii cerea luiBoris Johnson, la inceputul pandemiei, sa "rezolve" statutul fiscal al salariatilor sai care urmau sa vina in Regatul Unit pentru a produce ventilatoare mediclae, asa cum a cerut Guvenul.

Guvernul conservator a negat din nou

Boris Johnson i-ar fi raspuns, in martie 2020, ca "voi rezolva asta maine! Avem nevoie de voi". Guvernul conservator a negat din nou, in bloc, duminica, toate aceste acuzatii.

"Premierul a suportat cheltuielile cu renovarea aparatmentului sau, este clar", a subliniat la Sky News ministrul Comertului International Liz Truss, care a insistat ca acesta a "actionat respectand regulile de-a lungul intregului proces".

"Informatii adecvate au facut obiectul unei declaratii publice", a declarat ea, apreciind ca acest scandal constituie o "distragere monumentala" cu scopul de a abate atentia britanicilor de la "munca fantastica" a Guvernului Johnson in lupta impotriva pandemiei covid-19.

Comisia Electorala, care reglementeaza donatiile partidelor politice si cheltuirea acestora, a anuntat ca ancheteaza deja acest dosar.

ONU cere anchetă internațională la spitalele atacate de Israel în Gaza, unde au fost descoperite mai multe gropi comune
ONU cere anchetă internațională la spitalele atacate de Israel în Gaza, unde au fost descoperite mai multe gropi comune
Naţiunile Unite au cerut marţi "o anchetă clară, transparentă şi credibilă" privind gropile comune descoperite la două spitale importante din Gaza, devastată de război, care au fost...
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
#Boris Johnson, #Boris Johnson Brexit, #ancheta, #ancheta DNA, #premier , #stiri sociale