Ziare.com

Scandalul centrelor de vaccinare va fi transat vineri in Guvern. Cati bani primesc medicii si de unde vin banii

de Claudia Spridon
Vineri, 15 Ianuarie 2021, ora 12:25

   

Scandalul centrelor de vaccinare va fi transat vineri in Guvern. Cati bani primesc medicii si de unde vin banii
Scandalul dintre Ministerul Sanatatii si autoritatile locale cu privire la centrele de vaccinare anti COVID-19 va fi transat vineri in Guvern.

Pe ordinea de zi se gaseste actul normativ care ar regla finantarea acestor centre dar si plata personalului medical vaccinator.

Concret, Guvernul isi ia angajamentul sa asigure cheltuielile pentru aceste centre de vaccinare, iar cadrele medicale ar putea sa primeasca pentru actul de vaccinare sume care vor varia de la 100 de lei, cat va primi un medic, la 25 de lei, cat va primi un registrator.

Ce prevede proiectul de OUGPotrivit proiectului de OUG, unitatile sanitare care organizeaza Unitatile sanitare sau autoritatile administratiei publice locale care organizeaza centrele de vaccinare impotriva COVID-19 au obligatia de a asigura personalul medico-sanitar si registrator necesar functionarii acestora, prin delegare, detasare sau contract de prestari servicii.

"Personalul medico-sanitar si registrator detasat se realizeaza pe posturi in afara organigramei institutiei la care se detaseaza, prin act administrativ al
conducatorului institutiei sau al unitatii sanitare, dupa caz", prevede proiectul de OUG.

De asemenea, "atributiile si criteriile de desemnare a medicului coordonator al centrului de vaccinare sunt stabilite prin ordin al ministrului sanatatii, care se aproba in termen de maximum 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta".

Ce se intampla cu cheltuielileReferitor la cheltuilelile privind plata personalului medical si al registratorilor, cu exceptia personalului delegat sau detasat, care isi desfasoara activitatea in cadrul centrelor de vaccinare impotriva COVID 19 se finanteaza in limita sumelor aprobate cu aceasta destinatie prin legea bugetului de stat pe anul 2021, respectiv in bugetele locale sau prin transferuri de la bugetul Ministerului Sanatatii catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Cum sunt platiti medicii de familieIn ceea ce priveste medicii de familie, acestia vor beneficia de urmatoarele tarife:

a) pentru primii 25% din numarul total al persoanelor inscrise pe lista proprie, eligibile la
vaccinare: 30 lei/serviciu

b) peste pragul de 25% prevazut la lit. a), tariful pe serviciu se ajusteaza dupa cum urmeaza:
- pentru intervalul dintre 25,001% - 45% din numarul total al persoanelor inscrise pe lista
proprie, eligibile la vaccinare: 40 lei/serviciu
- pentru intervalul dintre 45,001% - 65% din numarul total al persoanelor inscrise pe lista
proprie, eligibile la vaccinare: 50 lei/serviciu
- pentru intervalul de peste 65% din numarul total al persoanelor inscrise pe lista proprie,
eligibile la vaccinare: 60 lei/serviciu.

Ce pierderi de doze sunt admiseIn cadrul campaniei de vaccinare impotriva COVID-19 sunt admise pierderi cantitative si valorice pe intreg lantul de depozitare, distributie si consum al vaccinurilor, in limitele maxime de 10%.

Pierderile inregistrate se raporteaza distinct, in baza documentelor justificative, de fiecare centru de vaccinare, conform prevederilor programului national de vaccinare si se aproba de ordonatorul principal de credite al Ministerului Sanatatii.

Klaus Iohannis s-a vaccinat vineri

In ceea ce priveste etapa a doua de vaccinare, chiar daca inscrierile pot fi facute de platforma dedicata incepand de azi, imunizarea propriu zisa va incepe pe 18 ianuarie.

Reamintim ca debutul celei de-a doua etape de vaccinare a fost marcat de imunizarea publica a presedintelui Klaus Iohannis, care s-a vaccinat vineri dimineata, la ora 10.00, la Spitalul Militar Central.

CITESTE SI:

Incepe a doua etapa de vaccinare din campania nationala. Presedintele Klaus Iohannis, asteptat sa se vaccineze vineri
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre centre de vaccinare OUG imunizare coronavirus
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1561 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor