Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Nocturni vs matinali - cine castiga

Joi, 24 Septembrie 2020, ora 06:40
4785 citiri
Nocturni vs matinali - cine castiga
Foto: Pixabay

O vorba din batrani, din vremuri in care nu existau cercetari pe astfel de teme, spune "cine se trezeste de dimineata departe ajunge". Am auzit-o cu totii adesea inca de cand eram mici. Intre timp, numeroase studii au confirmat intelepciunea strabunilor: oamenii care se trezesc dis-de-dimineata sunt mai activi, mai eficienti si cu mai mult succes profesional, decat cei care se culca tarziu si dorm pana spre pranz.

Nocturnii experimenteaza asa-numita "diferenta sociala de fus orar". Aceasta se refera la pierderea primelor ore ale zilei de catre cei care adorm foarte tarziu si daunele aferente asupra sanatatii si eficientei lor.

Persoanele matinale tind sa aiba trasaturi sociale pozitive mai pregnante decat nocturnii, sunt mai optimiste si mai proactive. Deasemenea, matinalii sunt mai putin predispusi la depresie si la dependenta de nicotina, alcool sau mancare nesanatoasa, potrivit studiilor.

Aceste trasaturi sunt observate in creier, in special in substanta alba. Insa, desi nocturnii prezinta o cantitate semnificativ mai mica de substanta alba in creier, ei compenseaza cu nivelul crescut de cortizol. Hormonul stresului este campion la rezolvarea "amenintarilor imediate", ceea ce ofera nocturnilor mai multe oportunitati.

In plus, nocturnii tind sa fie mai creativi, au abilitati cognitive superioare si sunt mai curajosi, isi asuma riscuri mai usor, traiesc mai palpitant.

Se pare ca bioritmul nostru este predeterminat de gene si ca nu putem sa schimbam prea multa asta, nici daca ne-am propune. Genetica este cea care ajuta la stabilirea cronotipului unei persoane si care determina momentul in care suntem cel mai productivi.

Un studiu din 2012, publicat in revista Annals of Neurology, a gasit variatii ale unei gene numita PER1, parte dintr-un grup de gene care afecteaza ritmul circadian, variatii in stransa legatura cu tendinta de a fi nocturn sau matinal.

Potrivit profesorului de biologie Christoph Randler, de la Universitatea din Heidelberg, Germania, matinalii au mai mult succes in afaceri decat nocturnii, noteaza American Inc.

"Cand vine vorba despre a reusi in afaceri, cei care se trezesc devreme ajung in pozitii de top. Au tendinta de a lua note mai bune la scoala, ajung in facultati de renume, ceea ce duce la bune oportunitati profesionale. Totodata, oamenii matinali anticipeaza problemele si fac tot posibilul sa le minimalizeze. Sunt proactivi si extrem de eficienti. Asta nu inseamna, insa, ca oamenii mai lenesi, care prefera sa se trezeasca spre miezul zilei, sunt niste ratati. Din contra, sunt mai isteti si mai creativi si au simtul umorului mai dezvoltat", a explicat Christoph Randler descoperirile ultimelor sale cercetari.

Concret, insa, cum definim o persoana matinala? Potrivit concluziilor profesorului Randler, un matinal este acea persoana care obisnuieste sa se trezeasca la aceeasi ora in fiecare zi, chiar si-n weekenduri.

In studiul sau, Randler a intrebat studentii din 367 de facultati care este momentul zilei in care se simt plini de energie.

Cei care au specificat "dimineata" au spus ca atunci "se simt in stare sa faca lucruri mari" si "sa reflecteze la propriile obiective". In schimb, studentii care au precizat ca adora sa se trezeasca mai tarziu, au spus ca dorm, de regula, mai mult cu doua ore in weekenduri.

Intrebat daca oamenii isi pot schimba stilul de viata si preferintele, profesorul Randler a replicat: "Intr-o anumita masura". Trecerea de la un regim de viata la altul poate fi destul de dificila, deoarece jumatate din "cronologia biologica" este determinata de bagajul genetic al fiecaruia.

"Chiar daca se schimba fusul orar sau obiceiurile legate de ora, asta nu inseamna ca si bioritmul se va schimba. Cu alte cuvinte, nu inseamna neaparat ca, daca o persoana isi impune sa se trezeasca devreme, asta o va face mai eficienta. Tine de natura fiecaruia, pana la urma", explica profesorul.

In plus, bioritmul oamenilor evolueaza in functie de fiecare ciclu de viata in parte, mai arata studiul. In general, adolescentii sunt "pasari de noapte", adultii intre 30 si 50 de ani penduleaza intre trezitul de dimineata si lenevitul mai mult, in timp ce dupa 50 de ani, tendinta este de a se trezi din ce in ce mai devreme.

Profesorul Randler mai spune ca cele mai mari provocari din mediul de afaceri au loc in prima parte a zilei, cand creierul este mai odihnit si mai activ. Aceeasi strategie o adopta si universitatile, care fixeaza cursurile studentiilor dimineata.

Daca oamenii matinali sunt cei care conduc, de fapt, lumea, castigand promovari si luand hotarari de top, ce se intampla cu oamenii mai "lenesi", care prefera sa se mai odihneasca macar doua-trei ore in plus?

" << Lenesii >> se pot lauda cu inteligenta, creativitate si umor", concluzioneaza profesorul Randler.

Cititi si:

Efectele stresului asupra sanatatii

Noptile nedormite cresc riscul de Alzheimer

Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
După publicarea unui memorandum care subliniază mai multe lipsuri pentru plata salariilor în acest an, premierul Marcel Ciolacu a negat că ar fi vreo problemă și a ținut să dea asigurări...
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
#studii, #matinal, #lenes, #genetica, #succes, #creativitate , #stiri sociale