Cât de puternic rămâne răspunsul imun la 6 luni de la vaccinarea contra COVID-19 STUDIU

Vineri, 24 Septembrie 2021, ora 12:58
6932 citiri
Cât de puternic rămâne răspunsul imun la 6 luni de la vaccinarea contra COVID-19 STUDIU
Răspunsul imun rămâne puternic după vaccinare, chiar dacă a trecut mai mult timp FOTO Pixabay

Un studiu MedLife arată că după şase luni de la rapel răspunsul imun post vaccin anti-COVID rămâne puternic, iar eficienţa vaccinului este în continuare ridicată. Studiul precizează şi faptul că pentru 82% dintre participanţii în studiu se păstrează un titru ridicat de anticorpi neutralizanţi.

MedLife a anunţat vineri concluziile preliminare ale studiului privind răspunsul imun al organismului în urma vaccinării împotriva COVID-19, pentru etapa II şi etapa III, la 3 luni, respectiv 6 luni de la administrarea schemei complete de vaccin, prin determinarea titrului de anticorpi specifici IgG anti-Spike.

Concluziile preliminare au la bază un eşantion de 769 de persoane pentru etapa II, 3 luni, şi 676 de persoane pentru etapa III, 6 luni, cu vârste cuprinse între 20 şi 70 ani, alese în mod aleatoriu din rândul personalului medical şi auxiliar al companiei, din toate regiunile ţării. Medicii MedLife anunţă că rezultatele sunt reprezentantive pentru segmentul de populaţie din România, rezidentă în mediul urban, care s-a vaccinat cu Pfizer BioNTech.

Etapa a doua, realizată la trei luni de la rapel, a arătat că 93% dintre participanţii în studiu au păstrat un titru de anticorpi neutralizanţi de până la 19 ori mai mare faţă de pragul de referinţă. După 90 de zile de la cea de-a doua doză de vaccin împotriva COVID-19, nivelul anticorpilor a scăzut de la o valoare medie a titrului de anticorpi de 1063 AU/ml, la 341 AU/ml, procentul mediu de scădere fiind de 68%.

“Pentru pacienţii care au trecut prin boală şi care s-au vaccinat, nivelul anticorpilor se păstrează ridicat, scăderea producându-se de la 2226 AU/ml (valoarea medie a titrului de anticorpi calculată pentru persoanele din categoria analizată) la 688 AU/ml, şi chiar dacă procentul de scădere este de 69%, valoarea anticorpilor după 3 luni de la rapel rămâne în continuare ridicată. În ceea ce priveşte pacienţii care nu au dezvoltat boala, nivelul anticorpilor este mai scăzut, de la o valoare medie de 752 AU/ml, cât aveau în prima etapă (8 -15 zile de la rapel), la 230 AU/ml”, se arată în studiu.

Etapa a treia a demonstrat că şi la 6 luni de la vaccin, răspunsul imun rămâne puternic, iar 82% dintre participanţi au păstrat un titru de anticorpi neutralizanţi de până la 19 ori mai mare faţă de pragul de referinţă.

La 180 de zile de la administrarea celei de-a doua doză de vaccin, nivelul mediu al anticorpilor a scăzut până la 226 AU/ml, de la 1063 AU/ml, un procent mediu de scădere de 79% pe întreg eşantionul studiat (676 de persoane în etapa preliminară). Conform specialiştilor MedLife, chiar dacă procentul pare mare, scăderea de la etapa II (3 luni) la etapa III (6 luni), a fost mai moderată.

“Analizând datele studiului pe categorii de subiecţi implicaţi, respectiv pacienţi vaccinaţi care au trecut prin boală (i.e. 162 persoane din totalul de 676) şi pacienţi vaccinaţi care nu au trecut prin boală (i.e. 514 persoane din totalul de 676) studiul arată că pentru pacienţii care au trecut prin boală şi care s-au vaccinat, nivelul anticorpilor se păstrează ridicat, scăderea producându-se de la 2226 AU/ml (valoarea medie a titrului de anticorpi calculată pentru persoanele din categoria analizată în etapa I) la 430 AU/ml, iar 96% dintre acestia prezintă un titru neutralizant, de peste 80 AU/ml”, a transmis MedLife.

Sursa citată menţionează că în cazul pacienţilor care nu au fost infectaţi, dar care s-au vaccinat, nivelul anticorpilor, la 6 luni de la rapel, ajunge la o valoare medie de 162 AU/ml, iar 78% dintre aceştia prezintă un titru neutralizant.

Astfel, medicii MedLife au concluzionat faptul că deşi nivelul mediu de anticorpi este în continuare în scădere, în medie cu 79% în perioada de 6 luni de la administrarea celei de a doua doze de vaccin, răspunsul imun rămâne puternic şi eficienţa vaccinului rămâne la un nivel ridicat. Acest detaliu este confirmat şi de faptul că 82% din totalul de respondenţi implicaţi în studiu au păstrat un titru de anticorpi neutralizanţi mai mare faţă de nivelul de referinţă chiar şi după 180 de zile de la rapel (80 AU/ml).

“Când vorbim de răspunsul imun al organismului după vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, ne referim la protecţie împotriva mortalităţii şi protecţie pentru a dezvolta forme grave care să necesite internare în spitale. Vaccinul luptă pe cele două paliere, însă pericolul creşte odată ce răspândirea variantei Delta, care are caracteristici mult mai agresive faţă de tulpinile anterioare ale virusului: se transmite mult mai uşor, adică creşte rata de infectare, ceea ce înseamnă că oamenii se pot infecta din nou, pot dezvolta forme medii sau severe, în funcţie de răspunsul imun al fiecăruia.

O rată crescută de infectare, duce către un nivel crescut internare în spitale, respectiv poate duce la un nivel crescut de mortalitate. Dacă vom avea din nou o explozie de cazuri, context care pare să devină din ce în ce mai probabil în perioada următoare, în mod cert vom asista din nou la o supra-aglomerare a spitalelor şi implicit la o epuizare a locurilor din secţiile de ATI.

Din cauza locurilor limitate, echipele medicale nu vor avea posibilitatea să-i trateze pe toţi pacienţii, iar în lipsa unui tratament eficient, nu ajungem altundeva decât la o escaladare a ratei de mortalitate”, a declarat Dumitru Jardan, biolog, doctor în ştiinţe medicale, MedLife.

El a precizat că o altă problemă este legată de faptul că tulpina Delta afectează şi categoria de vârstă mai mică, copiii şi tinerii, tot mai multe secţii de ATI din spitalele de pediatrie din Europa şi SUA înregistrând un grad mare de ocupare.

“Acest nou context coroborat cu începerea anului şcolar stârneşte o îngrijorare şi mai mare în întreaga lume. Şi atunci, singura variantă, cel puţin deocamdată, pentru a nu creşte rata de internare din spitale şi blocarea secţiilor de ATI rămâne vaccinarea şi purtarea măştii”, a explicat Dumitru Jardan.

O altă concluzie a studiului arată că, la şase luni de la rapel, doar trei persoane din 676 au ajuns la un rezultat negativ în ceea ce priveşte nivelul anticorpilor.

Preşedinte şi CEO MedLife Group, Mihai Marcu, a afirmat că vaccinarea şi purtarea măştii rămân în continuare principalele măsuri de protecţie în combaterea valului 4.

“Chiar dacă nivelul anticorpilor scade, după cum putem vedea în studiul prezentat, se păstrează o valoare importantă a numărului de anticorpi neutralizanţi chiar şi la 6 luni după rapel, iar vaccinul rămâne în continuare principala armă pe care o avem la dispoziţie pentru a lupta cu rata mortalităţii şi creşterea internărilor în spital, respectiv aglomerarea secţiilor de ATI şi blocarea sistemului medical.

Varianta de a ne confrunta din nou cu un colaps ar trebui să fie un motiv serios de îngrijorare pentru noi toţi. Nu ne dorim aplicarea a noi restricţii, pentru ca un val 4 asta presupune, nu ne dorim ca oamenii din linia întâi să ajungă din nou la epuizare şi nu ne dorim ca economia ţării să fie iarăşi blocată, acum când lucrurile au început să reintre cât de cât într-un normal.

Suntem încă în etapa în care mai putem preîntâmpina toate acestea, când cei nevaccinaţi se pot decide să meargă să-şi administreze vaccinul şi când toţi vom manifesta în continuare un comportament responsabil, prin purtarea măştii şi respectarea măsurilor de siguranţă. Trebuie să luăm în serios toate aceste semnale de alarmă, mai ales că tulpina Delta atacă inclusiv tinerii, iar nu peste mult timp vom inaugura deschiderea unui nou an şcolar”, a declarat Mihai Marcu.

Citește și:
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, și-a exprimat convingerea joi, 6 octombrie, că moțiunea simplă iniţiată de USR şi semnată și de parlamentarii Forţa Dreptei împotriva sa nu va trece....
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...