Sefa Societatii Romane de Epidemiologie: "Nu. Pandemia nu s-a terminat. Trebuie sa ajungem la minimum o protectie de 70% din populatie " INTERVIU

Marti, 22 Iunie 2021, ora 18:35

   

Sefa Societatii Romane de Epidemiologie: "Nu. Pandemia nu s-a terminat. Trebuie sa ajungem la minimum o protectie de 70% din populatie " INTERVIU
Chiar daca Romania inregistreaza o crestere a numarului de cazuri de infectie cu tulpina indiana Delta, situatia este sub control la noi in tara. Asa sustine profesorul Doina Azoicai, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie, care a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com ca vaccinurile disponibile ofera protectie impotriva noii tulpini dar si ca pandemia poate fi declarata incheiata doar daca se atinge un prag al imunizarii de minimum 70% la nivel global.

Ziare.com: Ce presupune aceasta constelatie de mutatii ale COVID-19?

Profesorul Doina Azoicai: Deja cunoastem faptul ca acest virus, ca si alte categorii de virusuri, dar mai ales virusurile ARN, pot inregistra diverse mutatii. Important este ca aceste mutatii sa fie mutatii de mica amplitudine si sa nu genereze tulpini cu totul noi. In cazul mutatiilor COVID-19 aparute pana acum, e de mentionat ca ele sunt tipuri de tulpini cu mutatii care au diverse caracteristici, unele comune. In aceeasi masura, si cand au intrat in circulatie tulpinile din Marea Britanie, s-a spus ca determina o contagiozitate mai mare fata de tulpinile circulante anterior.

Tulpina Delta pare mai agresiva decat celelalte.

Intr-adevar, fata de celelalte tulpini, respectiv cele din Marea Britanie, Brazilia si Africa de Sud, aceasta tulpina Delta are o capacitate mai mare de a fi transmisa. Virusul nu sta pe loc, el evolueaza si evolutia unui virus se traduce prin aparitia acestor tulpini cu mutatii care nu schimba semnificativ structura virusului si, in mare masura, nici caracteristicile de patogenitate ale virusului, ci doar aspectele acestea legate de transmisibilitatea virusului.Care e situatia in Romania din prisma infectiei cu noua tulpina?

Se remarca si aici o crestere a numarului de cazuri identificate cu tulpina aceasta, Delta, insa nu chiar intr-un ritm galopant, cel putin nu pana in momentul de fata. Oricum, atat timp cat testam si identificam tipul de tulpina sigur ca o vom gasi si pe teritoriul nostru, din cauza miscarii populatiei.

In ce masura sunt eficiente vaccinurile impotriva acestor tulpini?

In legatura cu eficacitatea si eficienta acestor preparate vaccinale pe care le avem in prezent, sunt deja studii care demonstreaza ca exista o protectie dupa administrarea acestor vaccinuri fata de tulpinile acestea cu noi mutatii. Sunt studii efectuate chiar pentru tulpinile de tip Delta si e atestat faptul ca protectia exista, dar ea nu e la acea limita optimala. De exemplu, la vaccinul Pfizer/BioNtech nu e o protectie de 95%, ci e o protectie mai joasa, dar asta nu inseamna ca aceste vaccinuri nu protejeaza impotriva acestor tulpini care pot inregistra aceste modificari prin mutatiile care se produc in mod natural.

Viitoarele vaccinuri care vor intra pe piata ofera protectie si fata de aceste tulpini?

La nivelul cercetarii tipurilor de vaccin posibil viitoare, care sa fie utilizate, se ia in considerare si cresterea capacitatii lor de protectie inclusiv fata de aceste tulpini care au inregistrat diverse mutatii.

Cum vedeti situatia epidemiologica din Romania? Cum stam?

Eu apreciez ca deocamdata situatia epidemiologica este favorabila, nu de presiune. Populatia trebuie sa inteleaga ca totusi vaccinarea confera protectie, nu se pune problema ca aceste vaccinuri nu ofera o potentiala protectie fata de aceste tulpini cu aceste noi mutatii. Continuarea, totusi, a respectarii unor masuri, e benefica. Relaxarea care a fost introdusa si in Romania si in alte state trebuie sa tina cont si de anumite reguli de protectie.

Ce reguli ar trebui sa respectam?

In colectivitatile mari, unde exista aglomerari de persoane, in care nu stim cate dintre acestea sunt vaccinate sau nu sunt vaccinate, este recomandata purtarea mastii si incercarea sa intre in obisnuinta cotidiana masurile acestea de igiena: evitarea aglomerarilor. E recomandat sa ne protejam cu masca atunci cand nu stim cu cine venim in contact.

Multi s-au relaxat vazand numarul mic de cazuri

Omeneste, e firesc ca lumea sa considere ca daca lucrurile sunt, sa zicem, favorabile, in prezent, nu mai exista niciun risc. Nu. Pandemia nu s-a terminat, si asta o spun cu toata responsabilitatea. Posibilitatea ca in toamna, asa cum au afirmat justificat expertii internationali, sa ne confruntam la toamna cu cresterea numarului de cazuri de imbolnavire e mare, insa cat de mare va fi fenomenul asta depinde de modul in care am stiut sa exploatam aceasta perioada de asa zisa liniste.

Cum ne putem pregati pentru acest val 4 al pandemiei?

Mai ales prin vaccinare. Trebuie sa incercam sa respectam aceste reguli de distantare sociala, evitare a aglomerarilor, o igiena riguroasa a mainilor, care ar trebui sa fie reguli general valabile.

E vaccinarea singura solutie prin care poate fi declarata incheiata pandemia?

Da. Este cunoscut faptul ca pentru a avea sub control aceasta pandemie trebuie sa ajungem la minimum o protectie de 70% din populatie, dar nu intr-o singura regiune sau intr-o singura zona, ci aceasta protectie trebuie sa fie una globala. Prin aceasta protectie se intrerupe circulatia virusului. Niciodata nu se face brusc revenirea la normalitate. Trebuie monitorizat fenomenul si trebuie respectate aceste reguli, eventual vaccinarea cu doza a treia si asa mai departe.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3608 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
RexMundi
rank 5
serios ?
daca e mutatie kokoana atunci astia sau vaccinat de pomana... la astia care au a expirat vaccinurilii ce fac kokoana? ha ,ha ,ha poligon de trageri in vene?
Nonpolitikon
rank 5
Vaccinare 70%? Adică exact înc-o dată câți s-au vaccinat până ieri?
Pandemie de 2 ani? Păi și cea din secolul trecut, cum a ținut 12 ani?
KPK1
rank 5
Sefa Epidemiolog.
Doamna vrea sa ajunga la un minim de protectie de 70% din populatie.
O intrebare:Cum va sti,pe date concrete,stiintifice,ca s-a ajuns la acel 70%?.
Cum se ajunge la protectie?.Se ajunge prin vaccinare.Se ajunge prin trecerea prin boala.Se mai ajunge si prin trecerea prin forme inaparente/asimptomatice de boala.Cred ca aceasta ultima posibilitate este ignorata si nu se face nimic pentru a afla daca/si cati oameni au de venit imuni in acest fel.Un sondaj in populatia nevaccinata,pentru depistarea prezentei si cantitatii de anticorpi,este necesar pentru a avea datele complete,nu numai cele prin vaccinare si boala.
Din datele,oferite zilnic,de cazuri noi de imbolnavire,se vede o scadere dramatica.Se vede ca pandemia (in Romania) este pe cale de "stingere".Nu se datoreaza aceasta scadere si faptului ca parte din populatie a capatat rezistenta tocmai prin acele cazuri inaparente/asimptomatice.
In pozitia dansei,de sef epidemiolog,ar fi cea care ar trebui sa ia initiativa acelui studiu/sondaj care sa determine prezenta de anticorpi la populatie la cei nevaccinati.Ar arata situatia REALA a rezistentei.
Sunt medic,nu epidemiolog,dar ce am zis sunt principii de baza in Epidemiologie,pe care le-am studiat si mi-au placut.
Kogaion78
rank 2
....pai cum....40zeci-u nu mai e 70% bun ???.......
......si cum sa faci norma daca "pacatosii" spun ca e gata acum si nu se mai vaccineaza ???......si cine-i aresteaza pe trollicii si pesedistii care iar au comis genocid de zeci de mii ???...pe mitraliera, greblov, rexu-lu-peshte etc.......ahaaa...pe-astia ii ia numa covidu sezonier!.....
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor