SUA au găsit soluția salvatoare: Mutare inteligentă pentru a stopa mașina de război a unei puteri nucleare

Joi, 11 Ianuarie 2024, ora 01:22
5231 citiri
SUA au găsit soluția salvatoare: Mutare inteligentă pentru a stopa mașina de război a unei puteri nucleare
Joe Biden a dat un ordin care restricționează investițiile americane în China FOTO: AP

Statele Unite armează noi instrumente speciale pentru a încetini mașina de război a unei puteri nucleare. Astfel, un ordin executiv recent al președintelui Joe Biden, fără precedent, pune noi restricții privind investițiile americane în China, la entități suspectate că ar contribui la dezvoltarea armamentului din generația următoare.

Mai întâi au venit tarifele la importurile din China, apoi mai multe runde de sancțiuni și un embargo total asupra exporturilor de cipuri de computer, de ultimă generație. Acum, campania multianuală a Americii de descurajare, contracarare și împiedicare a Chinei lui Xi Jinping se schimbă pe un nou câmp de luptă, în care mizele sunt chiar mai mari decât în comerț sau tehnologie: finanțele, potrivit Bloomberg.

În august anul trecut, în Ordinul executiv 14105, președintele Joe Biden a ordonat Departamentului de Trezorerie să elaboreze reguli care interzic investițiile americane în entități suspectate că ar contribui la dezvoltarea armamentului de generație următoare pentru mașina de război a Chinei, o putere nucleară. În curând, probabil în următoarele câteva luni, această interdicție va intra în vigoare.

Va avea Ucraina o bază în România? Un general american răspunde neașteptat: ”100% așa ar fi, dar este o problemă”

Aceasta nu va fi prima dată când America va reduce fluxul de capital către China; atât Trump, cât și Biden le-au interzis investitorilor americani să cumpere o serie de valori mobiliare tranzacționate public cu legături militare.

Ordinul EO 14105 acoperă zone vaste ale economiei și, în mod eficient, urmărește să asfixieze industrii întregi cheie pentru capacitățile Chinei pe câmpul de luptă și în spațiul cibernetic.

„Problema cu desemnarea unor entități specifice este că devine ”un joc de a lovi cârtița”: de fiecare dată când te duci după una, apare alta”, spune Rick Sofield, partener la firma de avocatură Vinson & Elkins, care a supravegheat anterior analizele de securitate națională, de achiziții la Departamentul de Justiție al SUA.

Fenomenul provocat de Putin ce lovește dramatic Rusia: Este pentru prima dată de la căderea Uniunii Sovietice

"Aici se definesc categorii întregi de produse în funcție de natura afacerii. Acest lucru nu este ceva ce SUA au mai făcut până acum." În 2022, totalul investițiilor străine directe ale SUA în China au crescut cu 9% față de anul precedent, la 126,1 miliarde de dolari.

Pentru cea mai mare parte a erei postbelice, sancțiunile au fost instrumente de constrângere economică, o modalitate de a pedepsi „actorii răi” precum Cuba, Iran și Coreea de Nord pentru că au afectat interesele SUA și i-au forțat să-și schimbe comportamentul.

Consensul care a apărut de atunci atât la Casa Albă, cât și în Congres este că China trebuie tratată nu ca un partener dispus să dea și să ia, ci mai degrabă ca un adversar strategic. Și astăzi, Campbell și Ratner sunt arhitecții cheie ai planului lui Biden pentru puterea și influența SUA în Asia.

Oficialii americani cred că guvernul chinez sub președintele Xi exploatează orice oportunitate de a obține tehnologie de ultimă oră prin sectorul privat și de a o redirecționa către aplicații militare și de securitate.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
#Statele Unite China, #SUA China tensiuni, #SUA sanctiuni China, #sanctiuni china, #China putere mondiala, #putere nucleara, #Joe Biden , #puteri nucleare