10 evenimente importante pe care le-ai ratat in 2008

Marti, 09 Decembrie 2008, ora 10:37
3300 citiri
10 evenimente importante pe care le-ai ratat in 2008
foto: Foreign Policy

Anul 2008 a fost unul plin de evenimente de o importanta majora pe plan mondial, iar unele evenimente au eclipsat alte actiuni grave care nu au fost mentionate in presa asa cum se cuvine.

Concentrata asupra tensiunilor dintre Georgia si Rusia, mass-media a scapat din vedere ca Tbilisi isi construieste un hotel de lux cu bani din ajutoare si amplasarea unui dispozitiv antiracheta in India a fost scapata din vedere din cauza scutului antiracheta amplasat de SUA in Europa, informeaza Foreign Policy.

Alte evenimente care afecteaza scena politica internationala sunt urmatoarele:

1. Suplimentarea trupelor in Afganistan. Barack Obama a promis suplimentarea substantiala a trupelor din Afganistan, dar va descoperi ca deja s-au facut pasi in acest sens. In prima jumatate a lui 2008, administratia Bush a marit fortele din Afganistan cu aproape 85%, adica un plus de peste 21.000 de soldati, mai ales in fortele aeriene si in cele marine. Chiar si NATO, fara prea mult entuziasm, a suplimentat fortele cu cateva mii.

2. A crescut productia de coca a Columbiei, materie prima pentru producerea cocainei. Aceasta este principala sursa de finantare a rebelilor din zona. Dupa aproape un deceniu, eforturile asistate de SUA cu un plan de 6 miliarde de dolari, pentru reducerea productiei de cocaina a Columbiei nu numai ca au esuat, dar au fost de-a dreptul contraproductive. Productia a crescut cu 15% intre 2000 si 2006, dupa cum a aratat un studiu al guvernului SUA.

3. Criza din Sudan s-ar putea transforma intr-o alta catastrofa umanitara, asa cum este ceea din Darfur. Punctul fierbinte este Kordofanul de Sud, un stat federal din centrul Sudanului. Atat fortele guvernamentale, cat si grupurile locale se inarmeaza si recruteaza soldati inaintea alegerilor care vor avea loc in 2009.

4. SUA amplaseaza un scut antiracheta in India. In februarie, SUA si India au anuntat ca negociaza pentru realizarea unui sistem de aparare in India. Proiectul ar putea avea implicatii pe termen lung pentru relatiile SUA-China. Acesta ar putea starni temeri la Beijing privind faptul ca SUA incearca sa contracareze influenta in crestere a Chinei in Asia.

5 Rusia intra puternic pe piata africana. Aventurile Chinei in Africa au fost intens mediatizate, la fel si eforturile Occidentului de a tine pasul. Dar a scapat atentiei Rusia, care a incheiat acorduri privind exportul de petrol si gaze, urmarind castigarea unei influente si mai mari pe piata mondiala a energiei. Gazprom vizeaza Nigeria, Libia, Algeria, Angola, Egipt si Coasta de Fildes.

Rusia a anuntat ajutoare de 500 de miliarde de dolari americani pentru tarile africane si a anulat datorii de 20 de miliarde. In acest caz Europa ar trebui sa fie ingrijorata. Daca Rusia va controla toate resursele de gaz,inclusiv pe cele din Asia Centrala, atunci Europa va fi inconjurata de influenta ruseasca si nu va mai gasi alternative pentru a procura energie.

6. Gazul de sera provine de la panourile solare. Noile panouri solare au in structura lor un gaz cu potential de 17.000 de ori mai mare decat CO2 de a contribui la incalzirea globala: trifluorura de nitrogen, NF3. Este acelasi gaz care este folosit la fabricarea plasmelor sau iPhone-urilor.

7. Cladirile din Shanghai nu indeplinesc normele de siguranta. Cladirile futuristice inalte din Shanghai, circa 900, sunt un simbol al cresterii economice a Chinei, dar sunt extrem de fragile. Un sfert din mostre au picat testele de tensiune, ceea ce inseamna ca cladirile respective nu vor putea rezista cutremurelor si se vor eroda mai repede. Jurnalistii din zona se tem sa nu aiba loc o tragedie similara ca celei din primavara anului 2008 din Sichuan.

8. Ajutoarele pentru Georgia finanteaza un hotel de lux. SUA au promis ajutoare de un miliard de dolari Georgiei dupa razboiul cu Rusia. Banii vizau refacerea oraselor distruse si ajutorarea refugiatilor din Osetia de Sud. Totusi, 30 de milioane de dolari din acest ajutor au fost acordati unui developer care construieste un hotel de lux in Tbilisi, pe o zona care nu este afectata de razboi. Park Hyatt va avea 183 de camere si 70 de apartamente de lux. Tot din ajutoare sunt finantate cladiri de birouri situate vizavi de cladirea Parlamentului georgian.

9. Pentru prima data un american a fost condamnat pentru tortura extrateritoriala. Charles Taylor jr, fiul fostului presedinte libian, a fost condamnat pentru tortura de o curte federala a SUA, in octombrie. El este nascut in Massachusetts si si-a pastrat cetatenia americana. A comis faptele in Liberia, intre 1999 si 2002. Cazul reprezinta prima aplicare a Statutului Federal privind Tortura Extrateritoriala, adoptat in 1994, dupa ce SUA au ratificat Conventia ONU impotriva torturii. Unii speculeaza ca ar putea deschide calea pentru judecarea unor oficiali ai administratiei Bush.

10. Desi exista un embargo America vinde Chinei arme sonice. In ciuda embargoului, o companie americana a vandut Chinei un instrument acustic puternic folosit pentru anihilarea protestatarilor inaintea Jocurilor Olimpice. Dispozitivul emite unde acustice de pana la 150 de decibeli, suficient sa produca durere si pierderea auzului.

Cinci persoane, inclusiv un consilier municipal, au fost asasinate în Columbia. „Un act laş care subminează democraţia” FOTO/VIDEO
Cinci persoane, inclusiv un consilier municipal, au fost asasinate în Columbia. „Un act laş care subminează democraţia” FOTO/VIDEO
Autoritățile locale au anunțat că cinci persoane, printre care un cântăreţ şi un consilier municipal, au fost ucise în două cazuri distincte vineri, 26 aprilie şi sâmbătă, 27 aprilie,...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#evenimente importante, #scut antiracheta, #Afganistan, #India, #columbia , #ancheta
Comentarii
U
un roman care plateste ( cu viata) taxe, impozite, alegeri, circ... fara piine
rank 1