Teapa turceasca in numele Pentagonului, la Constanta

Joi, 29 Aprilie 2010, ora 08:34
4599 citiri

Lucrarile la noua Baza Militara Permanenta din cadrul bazei americane Mihail Kogalniceanu au fost castigate de o firma turceasca cu sediu fantoma si numai cinci angajati, toti cinci directori. Firma a facut tot posibilul sa nu dea prea multi bani statului.

Framaco Epic Metis JV SRL Romania a castigat licitatia pentru construirea facilitatilor militare pe terenul fostei Brigazi 34 Mecanizate, in primavara anului 2008, cand 50 de companii au participat la conferinta de lansare a ofertelor care a avut loc la Mamaia.

De fapt, grupul de firme Framaco isi are "cartierul general" la New York, unde functioneaza compania-mama, Framaco International. Compania din New York si-a infiintat in 2003 o divizie in Turcia care a creat o subsidiara in Romania. In principal, Framaco International lucreaza de mai bine de 15 ani cu Guvernul SUA.

Baza trebuia sa fie operationala in primavara lui 2010, afirma Jurnalul National.

Framaco Epic Metis are un sediu-fantoma in orasul Constanta, pe strada Sarmisegetuza, si un punct de lucru in Mihail Kogalniceanu, strada Vasile Lupu, locatie care se afla in incinta bazei. Acolo, accesul este restrictionat.

Potrivit sursei citate, din cei aproape 800 de muncitori care au lucrat la baza militara, numai 250 erau romani, restul turci. Acestia nu figureaza in statisticile Inspectoratului Teritorial de Munca. Ei au intrat in Romania cu vize turistice. Framaco nu a cerut permise de munca pentru acesti muncitori si, in consecinta, ei nu au avut nici contracte de munca inregistrate la ITM, nici nu au platit impozite la stat.

In plus, este posibil ca materialele aduse din Turcia sa fi fost platite de compania din Ankara si astfel au fost micsorate veniturile subsidiarei din Romania si bineinteles ca impozitul pe venit a fost si el pe masura.

Nici economia Romaniei nu a avut prea mult de castigat de pe urma contractului. Majoritatea materialelor au provenit din Turcia sau, rareori, din Germania.

Pentru drumurile din incinta bazei, dar si alte lucrari, turcii au incheiat contracte cu cateva societati romanesti. Mai toate aceste firme au achizitionat si transportat piatra de pavaj din carierele din Dobrogea pana in baza.

In prezent, sapte companii romanesti au de primit aproximativ patru milioane de euro de la Framaco Epic Metis. Datoriile sunt de anul trecut. Transmar SRL, Himalaya 2008 SRL, Urbis SRL si Analog Trans SRL au actionat in instanta societatea Framaco Epis Metis SRL Romania.

In situatia in care se va declara falimentul Framaco Epic Metis, atunci pierderea va fi totala pentru subcontractorii romani. Societatea care a gestionat aproximativ 50 milioane de dolari acum nu mai are nimic in conturi si nimic in proprietate. In concluzie, nimic de vandut.

Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#afaceri baza Mihail Kogalniceanu, #firma turceasca contract SUA , #ancheta